sobota 26. dubna 2014

OFFO a Gregory "Pappy" Boyington


Medal of Honor
Gregory "Pappy" Boyington byl stíhacím esem letectva spojených států v době druhé světové války a držitelem dvou nejvyšších vojenských vyznamenání Spojených států. Tedy jak vyznamenání Medaile cti (Medal of Honor - vzhled samotné medaile se liší podle toho, zda medaile byla udělena příslušníkovi letecta (Air Force), armády (Army), případně námořnictva (Navy)). Podmínky udělení této medaile jsou však vždy stejné. Medaile je nejvyšším možným oceněním, které uděluje prezident USA jménem Kongresu Spojených států. Z toho je také zřejmé, že ji nemůže získat nikdo, kdo není příslušníkem  ani jedné této ozbrojené složky americké armády. Získat toto ocenění je tak těžké, že je - stejně jako v případě Viktoriina kříže - nejčastěji udělována posmrtně. O výjimečnosti tohoto vyznamenání svědčí i to, že nositeli této medaile ostatní američtí vojáci salutují dříve. Bez ohledu na hodnost. Tedy klidně generál vojínovi, pokud by ten byl nositelem této medaile.
Navy Cross

Druhým nejvyšším oceněním, které Boyington získal, je Námořní kříž (Navy Cross) udělovaným za odvahu a vzornou službu.

Sám Boyington se bojů ve druhé světové válce účastnil ještě předtím, než Spojené státy vstoupily do války po japonském útoku na Pearl Harbor sedmého prosince 1941. Bojoval totiž v řadách dobrovolníků - stíhacích pilotů  v jednotce pojmenované 'Létající tygři'. Tito piloti bojovali proti Japonsku na straně Číny.

Do aktivní služby se vrátil v roce 1943. Docílil celkem 26 sestřlů nepřátelských letadel. V lednu 1944 byl sestřelen na oceánem a upadl do japonského zajetí. Osvobozen byl krátce před kapitulací Japonska. Gregory "Pappy" Boyington přežil jak válku tak i japonské vězení. Měl však problémy s alkoholem, byl náruživým kuřákem a v roce 1988 podlehl následkům rakoviny plic.



Gregory "Pappy" Boyington (December 4, 1912 – January 11, 1988) was a highly decorated American combat pilot and ace during WWII. He received both the Medal of Honor and the Navy Cross. Before the USA declared and entered war (after japanese attack on Pearl Harbor), he served as a combat pilot in 1st American Volunteer Group (better known as 'Flying Tigers') in Burma during the military conflict between China and Japan. 

Flying Tigers (foto: wikipedia.org)
In September 1942, he rejoined the Marine Corps. In early 1943, he began flying on combat missions as a Marine F4U Corsair fighter pilot. In January 1944 was shot down into the Pacific Ocean. He was captured and was a prisoner of war for over a year and a half. He was released shortly before the surrender of Japan.

He died in January 1988 possibly from cancer complications at his age of 75. 

Gregory 'Puppy' Boyington on wikipedia


Medaile cti / Medal of Honor


Žádné komentáře:

Okomentovat