sobota 5. dubna 2014

offo a busta Jamese Brindleyho Nicolsona

Eric James Brindley Nicolson VC DFC (29 April 1917 – 2 May 1945) byl jediným stíhacím pilotem, který za druhé světové války byl oceněn Viktoriíným křížem za prokázanou odvahu. Díky své odvaze byl také nositelem Záslužného leteckého kříže (Distinguished Flying Cross, DFC), který byl udělován jak za odvahu, tak i za příkladnou službu a mezi jehož nositele patřili napítřeklad i piloti jako byl generálporučík František Fajtl či brigádní generál  Karel Miloslav Kuttelwascher. A nejen oni. Ovšem Viktoriin kříž obdržel právě jen Nicolson. A nebylo to tedy jen díky tomu, že byl Brit.

Šestnáctého srpna 1940 při bojovém letu nedaleko Southamptonu byla stíhačka Hurricane (s/n P3576 'GN-A') poškozena v předchozím leteckém souboji do té míry, že začal hořet pilotní prostor. Místo aby (v té době Flight Lietnant) třiadvacetiletý pilot Nicolson z hořícího letadla vyskočil, pustil se ještě do dalšího souboje s německou stíhačkou. Tu se mu podařilo sestřelit. On sám však utrpěl vážné popáleniny rukou, nohou, krku a obličeje. Je třeba si uvědomit, se tento souboj odehrál v době, kdy Anglie bojovala o holé přežití to byli právě piloti RAF (mezi které nepatřili jen Angličané, ale v řadách RAF i Čechoslováci, Poláci... 

Konce války se Eric James Brindley Nicolson VC DFC (již v hodnosti Wing Commandera) bohužel nedožil, protože zemřel při letecké nehodě druhého května 1945, tedy jen několik dnů před jejím koncem.

Právě tohoto pilota si vybral offo pro svou první bustu z řady vyznamenaných Viktoriiným křížem. Také jako poklonu nejen tomuto pilotovi, ale všem dalším z řad RAF. 

Busta je opět z hmoty Sculpey FIRM smíchaným s FIMEm. A byť se mi to ještě nedávno zdálo těžko možné, musím říci, že offovy práce jsou vážně lepší a lepší.

Pilot Nicolson na internetu v češtině: válka.cz 
Pilot Nicolson na internetu v angličtině: en.wikipedia.org, WWII Today 





Eric James Brindley Nicolson VC DFC (29 April 1917 – 2 May 1945) was the one and only recipient of Victoria Cross among RAF pilots during the WWII. On 16th August 1940 (near Southampton) his Hurricane was hit by a german Messerschmitt in a dogfight. Instead of jumping off his heavily damaged plane and save his life, Nicolson decided to attack the other fighter. He succeeded  but was burned in the face hands, neck and one foot.

offo has made a bust of this man not only to honor him as the owner of the Victoria Cross but to remind all other pilots from RAF who fought and saved the world.

The bust is (again) from Sculpey FIRM & FIMO (50/50).

More about Nicolson: en.wikipedia.org, WWII Today 

Příště / next

George Allan Mitchell VC

Žádné komentáře:

Okomentovat