středa 9. dubna 2014

offo a George Allan Mitchell VC

Vojín George Allan Mitchell VC je jedním z těch nositelů Viktoriina kříže, který patří mezi onu převažující většinu vyznamenaných, kteří toto vyznamenání obrželi 'in memoriam', tedy posmrtně. Byl členem skotského pěšího regimentu Gordon Higlanders (pojmenovaného podle klanu Gordonů), který byl součástí skotské divize, která byla součástí RAC (The Royal Armoured Corps).

24. ledna 1944 se jednotka George Allana Mitchella účastnila bojů nedalo italského Lazia. Dosatala se do tak prudkých bojů, že postupně nezbyl v jednotce nikdo, kdo by byl výše postavený než vojín. A právě vojín Mitchell místo toho, aby tváří v tvář přesile ustoupil - což by za zcela logické a správné měla naprostá většina ostatních, udělal pravý opak. Vlastně bychom mohli říci, že kdyby v současné době natočil Hollywood film podle činů George A. Mitchella, nesetkal by se - alespoň u kritiky - s kladným přijetí. Vlastně bychom mohli říci, že i takový John J. Rambo by vedle něj studem zrudl více než jak červený byl jeho červený šátek, který si vázel kolem hlavy. Jenže toto nebyl žádný pochybný béčkový trhák, ale jedna z nemnoha příhod, které se během druhé světové války staly na všech frontách a bojištích. V tomto případě byl jejím hlavním aktérem vojín Mitchell. Bohužel s podledními výstřely na bojišti utichl i život vojina Mitchella, kterému byla osudná střela od jednoho z přeživších německých vojáků. 

Offo si tak pro námět své další busty vybral po stíhacím pilotovi i pěšáka. Vlastně 'obyčejného' vojáka, jednoho z mnoha tisíců, díky kterým tu jsme. Opět se jedná o bustu vymodelovanou ze směsi hmoty Sculpey FIRM a FIMO. Offovo mistrovství - já to jinak nazvat zkrátka nemohu a ani nechci - je prostě na takové úrovni, že se můžeme zabývat tím, co vymodeloval. Také si myslím, že i když je námětem voják, nejdná se v žádném případě o nějakého 'válečného štváče', ale někoho, kdo si zasloužil nejen Viktoriin kříž.

Pozn.: Pokrývka hlavy, kterou Mitchell má, je součástí uniformy a naleznete ji na internetu, pokud do vyhledávače zadáte 'Tam o'Shanter' a bambule je v barvě khaki. Dále na ní byl odznak regimentu London Scottish (Gordon Highlanders), nápis 'Bydand' bylo heslo jednotky a volněji se dá přeložit jako 'vytrvalý, odolný'.



George Allan Mitchell VC (30 August 1911 – 24 January 1944) was an English recipient of the Victoria Cross, the highest and most prestigious award for gallantry in the face of the enemy that can be awarded to British and Commonwealth forces. I used this sentence from an article you can find on wikipedia. Private Mitchell is definitely the man we can call a hero. If any hollywood  screenwriter wrote less than half of what Mitchell did, we just say: 'It's a crap!' But no, it isn't. It's 'just' a story of an ordinary man who became a real hero. Not for some medal, not for himself but for his country, for us. 

Offo has sculped this bust as usual - from SculpeyFIRM and FIMO (50/50) and - again 'as usual' in his very high quality.


Přístě / next 
  
Malcolm David Wanklyn VC, DSO, RN

Žádné komentáře:

Okomentovat