pátek 6. prosince 2013

Weathering Magazine - Kursk a vegetace

Trvalo to delší dobu, ale dočkali jsme se. Čeho? Posledního čísla časopisu The Weathering Magazine - tentokrát s podtitulem Kurs a vegetace. Byť mi můj prodejce říkal, že za zdržením prý stály problémy s tiskárnou (a jelikož on není vydavatelem, neměl jsem důvod mu nevěřit), tak zároveň ve firmě AK interactive proběhla již jednou ve firmě Mig Productions předvedená hra na téma 'Odcházení'.

Na čtvrté straně obálky již zmíněného časopisu The Weathering Magazine je uvedeno, že nám nově zřízená firma Ammo of mig jimenez přináší '...stejnou (tedy starou?) munici pod novou značkou...'. Osobně to chápu tak, že rozhodně není náhoda, že ve stejnou dobu jako odešel Mig Jimenez, oznámil i výrobce barev a přípravků (tedy toho, co bylo v lahvičkách) pro firmu AK interactive, že okamžitě ukončuje spolupráci s AK interactive. Tedy dávejte v následujících týdnech pozor na to, co kupujete. Uvidíme. Zatím tu máme Ammo of Mig Jimenez (to zaměňování azbuky a latinky mi přijde dost levná a hloupé, protože pod 'д' vidím zkrátka 'd' a pod 'и'. Zkrátka co jsme kupovali pod značkou AK Interactive, nyní koupíme pod jinou značkou. Mám za to, že přeložit i tuto část časopisu mohl (spíše tedy měl) i vydavatel české mutace časopisu. Neudělal to, ale to je zkrátka o přístupu k zákazníkům a s tím nemá Mig Jimenez nic společného...

Jaké je však poslední číslo časopisu 'The Weathering Magazine - Kursk a vegetace'?  Na 88 stranách (84 stran + 4 strany obálky) najdeme do značné míry to, co známe například z časopisu Modelář. Tedy takové ty klasické 'stavěcí' články - 5x tank, 1x letadlo a 1x houfnice. Zabírají poměrně velkou část čísla a je otázkou, zda opakování téhož se časem nepřejí. Ovšem berme to jako onu část věnovanou ztvárnění vojenské techniky používané v bitvě u Kurska. Zajímavé, ovšem přeci jen to může být jednotvárné. 

Ovšem již v článku věnovanému stavbě  houfnice je větší část tohoto článku věnována modelovému ztvárnění povrchu od prašné cesty až po vzrostlý strom. Bráno z tohoto pohledu, kvalita  časopisu stoupá, protože právě to upotřebíme i ve figurkařině. Na tento článek pak navazuje i článek 'Zahradní dvorek', kde se sice nedočteme nic o cihlové zdi (časopis není nafukovací, snad jindy), ale o tom, jak postavit malou vinětku plnou rozličných rostlin, se místa našlo dostatečně. Tedy hurá, čtyři strany čistě pro stavitele diorám. Ovšem tím to nekončí, protože na dalších čtyřech stranách je nám názorně předvedeno, jak vymodelovat jarní dub, japonský topol na podzim a severskou jedli. Tento článek velmi kvituji, protože vedle sebe můžeme tři různé druhy stromů a jak je vymodelovat. Na dalších třech a půl stranách pak nalezneme další dvorek, resp. dvorek před zavřenou garáží. Komui by to nestačilo, tak na dalších třech stranách Alexandre Duchamp staví  terén z podzimní Pripjatě (nevím, nevím, někdy mám pocit, že pro nezúčastněné se výbuch jaderné elektrárny v Černobylu stal snad požehnáním, pro ty ostatní pak noční můrou, ale to sem nepatří). Chybět pak nesmí zrezlý náklaďák odstavený ve vysoké trávě. Pak následuje článek věnovaný modelům tančíků určených pro stolní hru. Zajímavé a vzhledem k rozšiřující se nabídce modelů malých měřítek (1/72 a spíše H0) i poměrně vhodný. Pak ještě nesmím zapomenout na stránku (81) s barevnými kamuflážemi dvou pantherů z kurské bitvy a na závěr pak čtyři stránky s jakýmsi minipřehledem dostupné modelové vegetace. Mimochodem některé z těchto výrobků jsem použil při stavbě podstavce pod domorodého lovce. Na závěr se pak musím shodnout s redakcí, protože jimi vbraná palma je opravdu krásná věc a rozhodně naplňuje ono známé 'To nejlepší na konec'. Tedy nakonec je ještě upoutávka na příští číslo časopisu s podtitulem Sníh...

The Weathering Magazine - Kursk a vegetace

8/10 

Cena: 199,- Kč
Počet stran: 90 stran (86 + 4 strany obálky)
Jazyk: česky
Shrnutí: Kvalitní fotografie, zlepšený překlad (proti minulému číslu), užitečné návody. Návody se mohou někomu zdát jako opakování již známého, protože se nejedná o žádnou revoluci. To však musí každý posoudit sám. Sám za sebe pak postrádám figurku. Ovšem i tak se jedná o zajímavé číslo, které by nemělo ujít vaší pozornosti.


The Weathering Magazine - Kursk and vegetation



English info can be found on the official site www.theweatheringmagazine.com/kursk.html

2 komentáře:

  1. Hmm..platil jsem to před dvěma měsíci a stále mi to nepřišlo...

    OdpovědětVymazat
  2. Já ho koupil v naší místní modelářské prodejně. A ti věci od Aeromedie dostávají vlastně hned, jak vyjdou). A navíc je před Vánocemi, takže i proto se to možná opozdí. Podle mého to máš ráno v kaslíku. Tedy pokud nemáte poštovní doručovatelku, jako jsme měli u nás - nechtělo se ji tahat těžké věci. Čemuž se nedivím. Jenže ona ty těžké věci prostě zahodila. Ale byla blbá, tak jednou tak zahodila dopisy, které měla dát do každé schránky. Jenže to byly dopisy z místních Vodovodů a kanalizací a rozpisem plateb na rok 2014. A kde nezabraly stížnosti lidí, zabrala stížnost ředitele VaKu. Takže máme novou pošťačku. Ale trvalo to. Tak snad to u vás není podobné.

    OdpovědětVymazat