pondělí 9. prosince 2013

Chavant NSP Clay


Zdravím všechny návštěvníky tohoto skvělého blogu a doufám, že vám tento příspěvek bude k užitku. Ať už pracujete jako začínající, či profesionální sochaři (plácači, sculptéři...) s jakoukoliv hmotou, vždy se najde chuť experimentovat. Každý má svou oblíbenou hmotu a je jedno jestli je to dvousložkový tmel, na bázi polymeru, olejovém, či vodním základu. Podle mého nikdy neuškodí podívat se. byť jen na chvíli i jiným směrem a možná najít něco, co vám sedí o to víc.


Dostalo se mi možnosti vyzkoušet pro mě úplně novou hmotu a za tuto zkušenost velice děkuji panu Uhlíři z obchodu Creartive.

Dnes se budeme bavit o Chavant NSP Clay medium (medium značí střední "tvrdost") a ač nejsem v žádném ohledu profesionál, něco jsem už s hmotami zažil (i když to ne vždy bylo pěkné) a tak se na mě snad nebudete zlobit, když se s vámi podělím o své dojmy s tímto produktem.

Protože drtivá většina čtenářů tohoto blogu (ne-li všichni) má zkušenost spíše s polymerovými hmotami, na začátek si dovolím svůj úplně první dojem z Chavant NSP Clay: Je jiná. Neříkám lepší nebo horší, je prostě jiná. První čeho si všimnete je to, že je poměrně dost tvrdá a aby se s ní dalo pracovat, musí se zahřát. To pro vás jistě není novinka, takové Super Sculpey se nejdřív musí prohníst v prstech. Jistě, i s touto hmotou je to určitě možné, ale rychlejší a účinnější metodou je zahřát ji (nařezanou na menší kousky) například v mikrovlnné troubě, či pod žárovkou. Já na to šel lišácky a kousek hmoty jsem dal na římsu krbu. Platí, že méně je více a proto není dobré nechávat ji ohřívat příliš dlouho nebo při velké teplotě, protože se může stát, že hmota roztaje a zbude vám pěkně hustá a drahá polévka (tu bych ale radši nejedl), na to pozor. Na oné římse nebylo ani horko, ani chladno a tak jsem ji tam nechal zhruba 20 - 30 minut. Následně jsem si ji vzal na své "místečko" u stolu a začal jsem pracovat. Stále platí to co jsem už napsal, že tato hmota je jiná. Je mnohem jemnější a vláčnější než např. Fimo (rozhodně není jako Super Sculpey Firm, se kterým jsem začal nedávno znova pracovat) ale dokáže "držet" i jemné detaily. Pravdou je, že ona medium se hodí spíše na větší figurky (tak 30 - 40 cm), pokud by člověk chtěl dělat miniaturky, je tu typ hard. Soft je podle výrobce určen na velké busty a to zrovna není můj šálek čaje. Pokud se rozhodnete Chavant NSP vyzkoušet sami, rozhodně budete překvapeni tím, jak moc se liší. Přirovnal bych ji ke klasickým sochařským hmotám až na to, že je na olejové bázi a tak nikdy neztvrdne, jen ztuhne. Nedá se ani péct, to bych obzvláště nedoporučoval, jinak vám z figurky zbude jen kovová armatura, zbytek bude ona zmiňovaná polévka.

Nejde úplně dobře popsat jaká hmota je, to si musí vyzkoušet každý sám, nicméně svými vlastnostmi se liší od těch polymerových poměrně dost. Například proto je lepší používat kostru z drátů, někteří sochaři mají ve zvyku dělat busty bez jakékoliv opory a podle mých dosavadních zkušeností je lepší použít armaturu. Není pak ani zapotřebí kostru obalovat Durem (Green Stuffem), Chavant NSP drží dobře i tak. Je však nejlepší obalit základní tvar kostry dalším drátem (víc tenkým) pro zlepšení přilnavosti. Případně je možné použít alobal aby se předešlo přílišnému plýtvání hmoty (přece jenom není zadarmo).

Pokud sami máte zájem Chavant NSP Clay vyzkoušet, můžete si ji (mimo jiných hmot a také nástrojů) objednat v internetovém obchodu www.creartive.cz

Moje zkušenosti jsou velice pozitivní, pan Uhlíř je velmi ochotný a zásilka došla v neporušeném stavu zcela v pořádku.

To je ode mne prozatím všechno, přeji hezký den a veselé sochání.

Ivo Románek



Yaay, new sculpting clay time! I was curious about this Chavant NSP Clay, it's used by many sculptors (and lot in movie and special FX industry) so when I received my package with it, I was very excited.

The Chavant NSP, being an oil-based clay, is quite different from what are we use to work with (polymer clays, 2 part epoxy putties). This type of clay is very similar if not nearly the same as standart art sculpting clays. It's very soft, softer than let's say Fimo or Super Sculpey. The very first thing that came to my mind is that: “It's different”. It requires heat so you can work with it (microwave, light bulb) but after that it becomes really formable. Don't overdo it though, or you will end up with thick and expensive soup (not edible). I got the medium one, which is best to use for larger figures (such as maquettes or action figures but also for smaller busts), hard type is better for miniatures and soft kind is for big busts and figures. You don't need any Duro (green stuff) to put on an armature first, this clay will stick to metal perfectly. You can also use aluminium foil to prevent wasting the clay a bit. Anyway you should definitely give this clay a go.

Thats all from me, thank you and happy sculpting.

Ivo Románek






Žádné komentáře:

Okomentovat