neděle 13. ledna 2013

Škrábance a odřeniny: Absolute Chipping od MIG productions II.

Než začnu popisovat Absolute Chipping (AC) od MIG productions, tak chci upozornit na to, že z důvodů zachování objektivity jsem postupoval podle stejných stejných podmínek jako když jsem zkoušel Heavy Chipping (HC) od AK interactive. Je to proto, že jak HC, tak i Abolute Chipping jsou na stejné - tedy akrylové - bázi a doslova se nabízelo, abych se o stejné podmínky pokusil. 

Mohu říci, že s pomocí obou přípravků získáme věrné odřeniny a škrábance. Přesto se oba nechovají zcela stejně a stejně tak nejsou zcela shodné i dosažené výsledky. 

V obou případech je stejná příprava. Pokud se vám nechce se vracet zpět, tak to v rychlosti zopakuji, resp. ukáži na fotografiích:

Základní barvu - zde jen vrstva primeru - po zaschnutí doslova zaplavíme AC...


... můžeme přidat více vrstev AC, předchozí necháme zaschnout. Mělo by to vypadat nějak takto...
...pak pomocí pistole nastříkáme vrchní vrstvu barvy (opět černá Tamiya - akryl), kterou budeme škrábat...
...již během zasychání AC reaguje a krycí vrstva se místy zvedá.

Než sem dám další fotografii z postupu práce s AC od MIGa, tak sem opět vložím již jednou publikovanou fotografii - výsledek, který jsem dosáhl a přípravkem od AK interactive. Není to samoúčelné:

Heavy Chipping - AK interactive
Zde je dobře vidět, že již tenká vrstva Heavy Chippingu povrch velmi efektně roztrhá. Důležitá je skutečnost, že byla použita velmi tenká vrstva HC a ve své podstatě není příliš možné regulovat místa, kde škrábance a rozpraskaná barva bude. Firma AK interactive nabízí ještě Worn Effects Acrylic Fluid.  Ten jsem bohužel nemohl vyzkoušet a mám k dispozici pouze obrázek ze stránek AK:




Pokud mohu soudit právě podle obrázku, tak to, co je na něm vidět, se podobá tomu, jak dopadl test Absolute Chippingu:

Tenká vrstva, velké škrábance.


Možná si řeknete, že lépe dopadl přípravek od AK. Z mého pohledu však ne. Pokud si totiž pozorně prohlédnete video, které jsem sem umístil minule, tak v něm sami autoři upozorňují na to, že pokud chceme dosáhnout výraznějších škrábanců, musíme použít větší množství přípravku Absolute Chipping (čas 2:09). Z mého pohledu je tak lepší právě AK od MIGa.  Velké škrábance a praskliny, jaké získáme při použití Heavy Chippingu (vždyť se tak i jmenuje :-), totiž získáme i při použití silnější vrstvy Absolute Chippng od MIGa. Opačně to však neplatí. Tedy abychom získali tenké škrábance, pak musíme použít Worn Effect od AK. No nebo ten stejný Absolute Chipping od MIGa. 

Pokud si tedy budete kupovat jen jeden - a nevíte, nač přesně ho budete potřebovat - doporučuji jen Absolute Chipping (MIG). Je to univerzálnější prostředek. Chybu však rozhodně neuděláte ani pokud si pořídíte jen ten druhý. 



Zkrátka kdo má rád průběh barvení rád pod kontrolou a má již nějaké zkušenosti s barvením, Absolute Chipping (MIG) je pro něj vhodnější. Naproti tomu Heavy Chipping za vynaložení minima úsilí nabídne efektní výsledek. Rozhodnutí je v tomto případě jen na vás. 

Absolute Chipping a syntetika

Absolute Chipping dopadl poněkud lépe, než jeho kolega. Přesto bych jeho použití se syntetickými barvami nedoporučoval. Rozhodně ne nezkušeným. Je to proto, že se velmi snadno může stát to, že proškrábnete barvu až na plast. Stejně jako v minulém případě. V tomto případě metoda 'lak na vlasy' je mnohem lepší. Je zkrátka vidět, že AC není dělaný pro použití s jinými barvami, než jsou ty akrylové. A ti zkušení modeláři, kteří by si s ním poradili, zase opravdu znají jiné způsoby.



Absolute Chipping

MIG productions

9,5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat