pátek 4. ledna 2013

Polymerová hobby hmota zvládá dekor, šperky, sochy

Čas od času se zcela záměrně snažím na tento blog propašovat i nějaký ten příspěvek zaměřený poněkud jiným směrem. Tedy ne přímo na sculpting, jak ho chápeme, pokud mluvíme o figurkách a modelech.

Zapékací polymerová hmota je v první řadě takovéto domácí patlání, abych trošku parafrázoval jednu postarší televizní reklamu. Polymerová hmota prostě podaví každého a stále platí to, že pokud ji nezapečete, tak se dá zpracovávat opakovaně. Co z ní kdo vytvoří, to je čistě jen na něm. Zdánlivá nevýhoda je u obarvených hmot v tom, že jakmile je promícháte s mnoha jinými odstíny, tak - zcela podle teorie barev - získáte to, co jsem kdysi pojmenoval jako 'chrchel'. 

Jenže to je právě ta zdánlivá nevýhoda. Pokud totiž skulptíme vlastní figurku; bustu; případně nějaký terén, je zcela jedno, jak je původní hmota barevná. Navíc do šedého FIRMu se nejčastěji přimíchává právě barevné FIMU. A to může být pozůstatek nezdařeného experimentu. Někdy se však o expermenty nejedná a to, co vznikne, by bylo škoda nezapéct. 

Jsem rád, že se polymerová hmota dostává více do povědomí mnohem širšího okruhu lidí. A to dokonce tak, že na celoplošné televiti vznikne na toto téma krátká reportáž. A doplňovat zásoby je potřeba. Takže proč to nenechat nakoupit někoho dalšího z rodiny? (Tedy občas se to může celé zvrtnout a nejen, že na vlastní náklady doplníme zásoby, ale ještě založíme sklad pro někoho dalšího.) Ovšem při uvážlivém rozhodování je to nakonec plus pro obě strany.

Reportáž:

 

Žádné komentáře:

Okomentovat