středa 4. června 2014

offo a neznámý vojín (offo fights for freedom)

Setkání na Labi (Elbe - USA meets USSR)
Poslední dobou nějak nerozumím hysterii, která se strhla kolem dění na Ukrajině. Tedy spíše tomu, proč nejsou odsouzeny stejné činy bez ohledu na to, kdo je spáchal. V roce 1945 však bylo jasné, kdo je kdo. Politikové sice začali vystrkovat drápky, jenže ti, co byly osvobozeni od okupace to viděli jinak. Bylo jim jedno, jaký voják se o to zasloužil, důležité bylo, že se to stalo. Na to bychom zapomínat neměli. 

Offo jako svou třetí a poslední (k té druhé se vrátím) bustu z řady nositelů sovětského vyznamenání Hrdina Sovětského svazu zvolil bezejmenného vojáka. Zkrátka jednoho z miliónů, kteří došli od Moskvy až do Berlína. Myslím, že je to symbolické zakončení nejen tohoto triptychu, ale celé série. Na začátku jsem, přiznávám, nebyl dvakrát nadšený z německých vojáků. Ovšem díky rychlosti, s jako offo pokračoval, se mi tento krok zdá správný. Nezůstalo totiž jen u nich, ale v těsném sledu byli následováni Brity a Američany. Teď tedy přišli Sověti. Záměrně nepíši Rusové, protože naposledy představený pilot N. Kožedub se narodil na Ukrajině. 

Nezbývá než doufat, že nezůstane 'jen' u těchto bust (je jich 4 x 3) a že se dočkáme třeba i nějakého Čechoslováka. Vždyť v řadách RAF nelétali jen Angličané, ale právě i Češi, Slováci, Poláci.... a taková série by se snad mohla spatřit světlo světa. 

Offo's Soviet soldier is the last one of the three 'Hero of the Soviet Union star' holders. We can call him 'Nameless Soldier' or so but this is a well planned step. This man is a typical Soviet soldier but he's even one of millions soldiers who were fighting against nacism and - lucky for us - the have won. 

I hope we'll see more busts from the WWII celebrating heroes - my idea are another  busts of the RAF pilots. For example aces from Czechoslovakia, Poland, France... OK, you're right, it isn't me who's sculpting these lovely pieces.




Žádné komentáře:

Okomentovat