neděle 1. června 2014

Borek Sculpts: Skytský válečník (Scythian Warrior)


Skytové bylo označení kočovných kmenů iránského původu, kteří v dobách své největší slávy obývaly rozsáhlé území dnešní Ukrajiny a Ruska, kam právě byli vytlačeni z Íránu. V šestém století před naším letopočtem byli Skytové významnou vojenskou a politickou silou tehdejšího světa. Na území dnešního Krymu se dostávali do vojenského střetu s římskými legiemi, na vlnách Černého moře  pak přepadali osady řeckých obchodníků. V průběhu prvního století před naším letopočtem byla jejich moc výrazně zmenšena konkurenčními kmeny, aby nakonec byly zbytky skytské říše zničeny kmeny Gótů a Hunů během stěhování národů během 3 století našeho letopočtu.

The Scythians were Iranian nomadic tribe who were residents of large areas in the central Eurasian steppes from 7th century BC up until the 4th century AD when they were defeated by the Huns and Goths. 

They were very good warriors, They defeated Persians and were successful in their raids. The Scythians were well known by ancient Romans, too because their legions were quite often in war with them. 







Skytský válečník, kterého Borek vymodeloval, je z dvousložkového tmelu Magic Sculp. Ovšem když jsem se s ním na konci týdne bavil, tak byl velmi mile překvapen z vlastností tmelu Super Sculpey FIRM. Ovšem o tom až jindy. 

Podle  svých slov je každá jeho figurka z 90-95% vymodelována, tedy přidává hmotu, zatímco zbytek opracovává skalpelem, případně podobnými nástroji. Pokud například znáte Američana *) Allana Balla, tak ten naopak své figurky takřka kompletně vyřezává (carving) ze zatvrdlých polotovarů.




Borek is using two-part putty such as Magic Sculp. Well, when we were talking this Friday, he was very surprised how nice material polymer mass Sculpey is. He's sculpting about 90-95% of each of his figure.

*) - oprava:
 
Milan mě upozornil,na faktickou chybu. Tedy že Allan Ball není Američan, ale Angličan žijící ve Švýcarsku. Díky moc za upozornění. Kdybych se obtěžoval a přečetl si jejich info, nemuselo se to stát. I proto ještě jednou díky moc a omluva všem, koho to zmátlo.

pokračování příště / to be continued

2 komentáře: