středa 18. června 2014

Modelujeme nýty / Rivets

Možností ztvárnění nýtů na modelu je více. Tentokrát se zaměřím na některé způsoby, jak je možné vymodelovat nýty ještě než je modelovací hmota vytvrzená (zapečená, vytvrdlá...). Když jsem začal se sculptingem, nevěnoval příliš pozornosti právě nýtům. Sice jsem věděl, že jsou, ale nevěnoval jsem jim příliš pozornost. To se časem změnilo. Například robot-opičák je již do značné míry na nýtech založen. Proto ani nepřekvapí, že jsem dospěl v určité chvíli k závěru, že opičáka musím předělat. A nebyl jsem sám, podobný názor (nezávisle) měl i Borek, když jsem mu ukázal opičákovy fotografie. Navíc jsem se rozhodl pro polymerovou hmotu, která je přeci jen vhodnější pro experimentování. Nejsem jednak limitován časem, protože hmota vytvrdne jen po zapečení, navíc se chyby snadněji opravují. Abych odlišil od základu (Sculpey FIRM+červené FIMO) to, co má být kovovými pláty přichycenými nýty, udělal jsem je ze směsi FIRM a hmoty mass!. Tato směs je i překvapivě tvárnější a po snížení teploty (dokud s ní pracujete, zahřejete ji na teplotu lidského těla) na pokojou teplotu, je i překvapivě tuhá. Na obrázku vidíte, že mě ještě hodně práce čeká, jenže již se mi nechtělo zbytečně odkládat slíbený příspěvek o nýtech. Ty však budu dělat tak, jak nyní popíši.

Rivets are quite important If you make them well, you'll be surprised how improve your work. That's why I decided to reshape the A.P.E.. I even used polymer clay. As you can see on the picture, there are two main parts - the base of the body is from common mix Sculpey FIRM & FIMO. Future metal plates (dark purple) are from Sculpey FIRM & Koh-i-noor mass!. For the very first time the main reason was just the different colour. Now I have to say it's fine to work with this mixture of FIRM & mass!.

modelářské nýty / small solid rivets
Existuje více možností. Pokud však pracujete s polymerovou hmotou, musíte mít na paměti, že váš výtvor nakonec skončí v troubě rozpálené na 120°C. Tomu musíte přizpůsobit i použité materiály. Pokud se totiž rozhodnete použít komerčně vyráběné nýty, musíte použít kovové. Plastové by nevydržely. V našich končinách ne právě snadno dostupné kovové modelářské nýty (díky, Borku, za upozornění) jsou na jednu stranu perfektní tím, že máte jistotu, že hlavička nýtu bude vždy stejná, ovšem nevýhodou je jejich ne právě dobrá dostupnost. Alternativou k těmto nýtům mohou být i hlavičky špendlíků. Běžně dostupné špendlíky jsou však již poměrně velké. Entomologické špendlíky již mají hlavičky menší, ovšem vzhledem ke zjednodušení výroby se jejich hlavičky nevyrábějí (byť i to bylo vidět) ze zamotaného drátku, vlastně konce špendlíku, ale z plastu, či svého druhu silikonu. Zde byste se dostali ke stejnému problému - zapečení by hlavička velmi pravděpodobně nevydržela. Může se vám podařit sehnat i jiné špendlíky s vyhovující hlavičkou, ovšem nevím, zda jsou volně v prodeji. Osobně se mi podařilo najít špendlíky se sice vyhovující hlavičkou, ovšem jelikož jsou z období protektorátu, sehnat se již ve volném prodeji opravdu nedají a byla by i škoda je ničit. Co tedy s tím?


špendlík / pin (+/- 1940)
There are many ways how to make rivets. If you(re working with polymer clay, you have to have to know there is about 120°C inside the owen. That's why you must use for example small solid rivets. These rivets are available in many sizes and materials such as steel, stainless steel, brass.... If it's hard (or even impossible) to buy it in your local store, you can use pinheads. You could be limited with available sizes. If so, you have to sculpt it yourselves.






Rozhodneme-li se vymodelovat hlavičku nýtu, je třeba si ohlídat stejnou velikost jednotlivých hlaviček. Měly by být pokud možno co nejvíce stejné. Toho docílíme několika způsoby. Ten rychlejší (byť po chvilce praxe je to takřka totožné) je použití trubičky (například seříznutou injekční jehlou), kterou do povrchu hmoty hlavičky vytlačujete.

You can use some tube (for example cut-off hypodermic needle) as a stamp. It's easy and I think quite nice.

Pokud z nějakého důvodu nejste spokojeni a chcete více plastickou hlavičku nýtu, můžete si vyrobit vlastní razítko (tedy nemusíte, ale díky tomu bude hmota každé hlavičky takřka stejná). Můžete se také spokojit (pokud máte) s vhodným diskem z extrudéru na hmotu (na horním obrázku disk z Clay extrudéru). Použití nějakého podobného nástroje vám opravdu velmi urychlí práci, protože si nebudete muset hlídat stejné množství hmoty. 

Samozřejmě si můžete udělat i jakousi obdobu razítka - do kousku dvousložkového tmelu jsem několikrát vtlačil hlavičku již zmíněného špendlíku. Je to jen na vás,
You can make every head of each rivet. You can use disc from your clay extruder (if you have it). The other way is to make your own stamp - i pressed head of a pin several times into the ball of epoxy putty. Using it helps you have each head of every rivet almost the same.


Jakmile máte razítko hotové, stačí do něj jen otisknout kuličku polymerové hmoty (pokud se vám to napoprvé nepovede, je to jedno, protože dokud budete mít dostatek hmoty, můžete tiskat a tiskat... :-). Ostrým skalpelem pak hmotu budoucí hlavičky seříznete (jde to překvapivě snadno) na špičce skalpelu (pozor, skalpel je a musí být ostrý!) ji přenesete do předem připravené jamky. Pak stačí jen lehce (!) poklepat prstem, abyste hlavičku ukotvili na místě. Nemusíte se bát toho, že si zdeformujete povrch, kde by měl nýt být. Pokud silně nezatlačíte, nic z toho se nestane. Nepoužívejte žádné nástroje. Jen pokud byste byl s nýtem nespokojeni. Pak stačí jen hlavičku nýtu (opět lehce) špičatým modelovacím nástrojem odstranit a postup opakovat.
When your stamp is ready, you can make as many rivet heads as you can (see picture). Then just cut it off with your sharp (be careful) scalpel and put it into prepared hole. After it just (slightly) press the head and that's all. If you don't like how it looks like, just (again slightly) pull it away with the tip of any of your proper tool.
 
Pokud byste i tak byli stále nespokojeni, či byste chtěli kolem nýtu vymodelovat například nějaké poškození, či jen hlavičku 'vytáhnout' více nad povrch, můžete jehlou (hlavička se musí vejít dovnitř !) vtlačit okolí hlavičky a pak případně modelovacími nástroji vymodelovat to, co chcete.
If you want (or need) you can use your tube (needle) to push  vicinage  of the rivet head and it's going to rise more above the surface. 
Použití vyrážečky nevytvoří trojrozměrnou hlavičku, ale naopak kolečko, které (například pokud budete potřebovat modelovat zabroušené nýty) zkrátka potřeba někdy je a pravidelné a ploché kolečko je takřka nemožné opakovaně vymodelovat. pokud jich má být vedle sebe například deset.

Using Punch'n'Die sets is very important if you need to sculpt a disc. It's almost impossible to make it without this tool.


Příště / next time

A.P.E. a nýty / A.P.E. & rivets



Galerie





 

Žádné komentáře:

Okomentovat