pondělí 22. července 2013

Jiné zdroje... The Weathering Magazine CZ - bláto



Tištěný časopis The Weathering Magazine patří mezi další možné zdroje inspirace a také průvodce nejen našeho vlastního modelování, ale i práce s barvami... Časopis vychází čtvrtletně a v uplynulém (prvním) ročníku byla jednotlivá čísla vždy věnována jedné konkrétní oblasti, která se ne právě snadno ztvárňuje na modelech. Tedy v prvním čísle jsme se mohli dočíst o tom, jak udělat rez, ve druhém prach, rozpraskanou barvu a posledním čísle prvního ročníku pak bylo věnováno motorům a stopám po mazivech, motorových olejích... 

Sehnat tyto časopisy snadné rozhodně nebylo. Navíc ne levné, protože šílené globalizaci navzdory jsou ceny poštovného takové, jaké jsou. 

O to větší překvapení jsem pak zažil, když jsem v modelářské prodejně dnes viděl tento časopis, jeho první číslo, viděl jednak za české koruny, navíc v českém překladu. Český překlad sice není dokonalý  a od těch úsměvných (například anglické slovo 'Pot' má více možných významů než jen hrnek a že 'Index' je obsah...) až po ty, které zůstaly nepřeloženy, byť by bylo lepší, kdyby přeloženy byly. To se týká názvů jednotlivých článků. Pokud bych však měl hodnotit celkovou úroveň, jsou to opravdu drobnosti, protože celkový dojem z časopisu to rozhodně nezmění. Z hlediska dostupnosti je pak lepší, je-li u článků český překlad, protože zdaleka ne každý anglicky umí tak dobře, aby věděl, oč jde. Výhodou naopak bylo, že text překládal člověk obeznámený s problematikou modelování a z toho důvodu otrocky nepřekládal každé slovo bez toho, aby věděl, proč bylo použito. O český překlad se totiž zasloužil pan Štěrbáček, který je šéfredaktorem časopisu Modelář. 

Jak jsem se již zmínil, tak by se v případě tohoto časopisu mělo jednat o čtvrtletník a já doufám, že se časopis v českém překladu na našem trhu uchytí. Jako velkou výhodu časopisu totiž vidím to, že i když je vydáván firmou AK interactive, která prodává vlastní řadu pomůcek pro modeláře, tak v jednotlivých článcích nejsou použity jen výrobky této firmy, ale i výrobky konkurenční. Navíc jednotlivé články je možné brát tak, jako chápete jednotlivé příspěvky na tomto blogu. Tedy jako možnost, jak dosáhnout vytčeného cíle. Z mého pohledu velmi užitečná pomůcky, protože - čistě ve vztahu k figurkám - je třeba pamatovat i na to, že hezky namalovaná figurka může stát i jen na holém podstavci, ale vedle stejně kvalitně namalované figurce, která však stojí na stejně kvalitně provedeném podstavci, nemá šanci.

Již se těším na příští číslo, které má být věnováno vegetaci...

Shrnutí:

The Weathering Magazine - bláto (mud)
Počet stran: 72 (68 + 4 strany obálky)
cena: 199,- Kč (8€)

Žádné komentáře:

Okomentovat