sobota 6. července 2013

Hmoty Sculpey - míchání

Patří mezi ty, kteří hmoty navzájem míchají. Jak jsem již několikrát napsal, tak je to proto, že se po smíchání vlastnosti hmot změní. Ne nijak radikálně, ale dost na to, aby mělo smysl zkoušet stále nové a nové kombinace. 

Když pominu smíchání dvousložkového tmelu (tvrdne na vzduchu) a polymerové hmoty (musí se zapéct) - k tomu se v budoucnu na stránkách blogu vrátím - tak nejraději míchám dohromady vždy stejný typ se stejným typem dané hmoty. 

V poslední době se mi nejlépe osvědčila směs šedého SuperSculpey FIRM  + narůžovělého Super Sculpey + červené Premo! Sculpey. Vzájemný poměr byl shodný, tedy 1:1:1. Na barvě poslední hmoty nezáleží, protože stejně nakonec ještě vymodelovaný objekt barvím. A ani vlastně na to, aby to byla přímo tato konkrétní hmota. Pokud máme, můžeme ji bez obav nahradit jak (výrobce ji již nenabízí) hmotou Studio by SCULPEY, SCULPEY III, tak i hmotou od jiného výrobce. Tedy v našich zeměpisných podmínkách velmi pravděpodobně FIMO. Jiné hmoty jsem zatím nezkoušel.  

Výsledný mix je nejlepší, se kterým jsem zatím pracoval. Nelepí, je vláčný a dobře drží detail. Jako jediný - a nechci říkat nedostatek - je fakt, že díky již zmíněné vláčnosti je třeba nakonec vymodelovanou věc začistit přípravkem jako je například White Spirit (obličej 1/9 na fotografii začištěný ještě není, protože se jedno o praktickou ukázku/cvičení).


Žádné komentáře:

Okomentovat