sobota 13. července 2013

Jiné zdroje... elektronické časopisy

Dnes jsem se rozhodl podívat na zoubek internetovým časopisům věnovaných figurkám. Možná si řeknete, že v době, kdy každý může mít svůj vlastní blog, kam může psát takřka cokoli, postrádají podobné aktivity jako je vydávání nějakého časopisu, smysl. Podle mého však jakýkoli další zdroj smysl má. 

První v řadě je časopis Portal. Jeho výhodou je, že je jednak zdarma, což pro někoho může být rozhodující, navíc jeho poslední číslo je v pořadí již dvaatřicáté. Díky tomu již časopis dávno překonal dětské nemoci a drží si svou úroveň opravdu již dlouho. Naleznete v něm tutoriály, představení nových figurek, články malování, i ta na téma sculpting (byť tedy nejsou nijak vyčerpávající)... Zkrátka časopis považuji za dobrý začátek pro každého, kdo se chce posunout dál.

Časopis je sice - alespoň tak mi to přijde - více zaměřen na hry s figurkami, ale to rozhodně není nic dramatického a já má za to, že stejně jako komiks patří k malování, patří i stolní hry s figurkami k figurkám. 


časopis: Portal
počet stran: cca 60+ (poslední číslo 63)  
formát: *.pdf
stahování: po jednotlivých číslech
registrace: není potřeba
cena: zdarma
obsahuje reklamy: ano, tématické
jazyk: anglicky

Díky tomu, že je časopis zdarma, v něm sice naleznete reklamy, ovšem jednak jsou tématické, navíc je klidně můžete přeskočit. Vaše volba.

***

Druhým časopise je relativní novinka, kterou je pak časopis Figure Painter Magazine, který má za sebou teprve druhé číslo a je to tedy opravdový nováček. Vzhledem k tomu, že není zdarma, ale jeho cena je Ł1,00, tak si říkám, že by vydavatel mohl udělat více pro přiblížení obsahu časopisu čtenářům, tedy případným zájemcům. 

I přes tuto skutečnost považuji tento časopis za odpovídající jeho ceně. Protože je ještě příliš brzy (vyšlo teprve druhé číslo) časopis hodnotit, tak toto druhé číslo je pro mne přínosem již pro zajímavý článek/tutoriál od Jareka Drabka (Camelson) na téma Non Metallic Metal. Na toto téma vzniklo již mnoho textu a mnohem více fotografií, ale i tak tento považuji za jeden z těch lepších. Určitě má smysl časopis sledovat i dále. Stejně jako v předchozím případě je možné stahovat čísla jednotlivě. Uvidíme, jakou budoucnost má časopis před sebou. Rozhodně by z něj mohl být dobrý zdroj informací. Bude záležet na tom, zda vydavatel udrží nízkou cenu.

časopisFigure Painter
počet stran: první číslo 56; druhé číslo: 72
formát: *.pdf (nutno příponu *.pdf manuálně po stažení doplnit, jedná se o přechodný problém, protože některé prohlížeče formát *.pdf automaticky blokují)
registrace: ano (je nutná pro možnost stažení)
cena: Ł1,00 (PayPal)
obsahuje reklamy: ano, tématické
jazyk: anglicky

1 komentář:

  1. Ahoj, k prvnímu číslu Figure Painter jsem psal taky článek: http://dakan-minis.blogspot.cz/2013/05/figure-painter-magazine-novy-casopis-o.html

    OdpovědětVymazat