čtvrtek 13. června 2013

Vyhlazení povrchu

Právě zpracovávám poznámky, které mi zaslal k fotografiím Vláďa 'wladoo' Turek. Tedy člověk stojící za EVIL Miniatures. Než na tomto blogu naleznete článek s fotografiemi, tak jsem se rozhodl, že nejprve napíši krátký příspěvek věnovaný vyhlazení povrchu, resp. vyhlazení hmoty. 

Ve zkratce jde o to, nanesenou hmotu je potřeba vyhladit. Následně (viz obrázek) třeba můžete začít modelovat záhyby kůže. nanést další vrstvu hmoty... Ovšem předtím je třeba hmotu vyhladit. 

K tomu se používají různé nástroje. Případně je i možné použít ty nástroje, které má každý k dispozici... totiž vlastní prsty. Tento způsob se mi zdá jako obzvláště vhodný u drobných věcí a pokud pracujeme s dvousložkovými tmely jako je Milliput. Ty jsou totiž citlivé na obyčejnou vodu a navlhčeným prstem se povrch upravuje nejsnadněji. Pokud se pro tento způsob rozhodneme, je třeba nezapomenout na to, že každý na prstech zvrásněnou kůži (nepředpokládám, že by tento blog sledovali ti, kteří si nechali otisky prstů odstranit). Proto je třeba se vyvarovat poškození povrchu právě otisky prstů. Vždy je proto třeba se dotýkat povrchu krouživými pohyby. Pak totiž na povrchu otisk prstu nebude. Na to pamatujte u všech hmot, ačkoli Sculpey FIRM je v tomto směru odolnější a vydrží hrubší zacházení.

Uhladit povrch je však možné i nástroji. Někdy je to i nejschůdnější cesta. Na fotografii je právě jedna z těchto situací. Nástroj - hladítko - jsem použil, protože dostat se do místa, kde se brada  napojuje na krk (jedná se o bustu skřeta), jinak nešlo. Rozhodně ne nějakým snadnějším způsobem.

V již zmíněném článku  o figuře z produkce EVIL Mininatures budu psát o nástrojích, které Vláďa používá, Jedním z nich bude i hladítko. Existují však i další. Jak kovová, tak i plastová a dřevěná. Jejich tvar je však velmi podobný - jedna jejich polovina neobsahuje žádnou ostrou hranu, ale naopak jsou vyklenuté. Na dalším obrázku jsou tři příklady.

Pojmenování 

V literatuře v češtině jsem se setkal s označením podobného nástroje jako hladítko. Stejně tak (snad i častěji) pak i s pojmenováním modelovátko, případně špachtle. V anglicky psané literatuře pak byly podobné nástroje pojmenovány jako modelling knife. Jenže jako modelling knife je myšlen i modelovací nůž, který připomíná skalpel. A aby to nebylo tak snadné, tak jako hladítko je pak označen i zednický hoblík, který se používá na uhlazení omítky na stavbách. Proto si vyberte pojmenování, jaké se vám líbí. Důležitý je však tvar nástroje. 

Žádné komentáře:

Okomentovat