pondělí 10. června 2013

Podklady pro fantasy - tentokrát Uniforms & Heraldry od Games Workshop

V některých článcích věnovaných problematice fantasy a sci-fi se setkáváme s názorem, že fantasy/sci-fi vlastně ani žádné podklady nepotřebují, protože to jsou stejně vymyšlené věci. Opak je ale pravdou. Pokud pominu (bez urážky) fanatické příznivce jak fantas/sci-fi, kteří jsou schopni se takřka do krve hádat jen o tom, zda ten správný trpaslík má být vysoký 107, či jen 105 centimetrů, tak pravdou zůstává, že ten, kdo chce vymodelovat nějakou figurku právě z tohoto prostředí, měl by mít alespoň základní představu právě o pozadí a vlastně i historii buď přímo nějakého konkrétní předlohy, nebo alespoň rasy. Je zkrátka dobré vědět, jak by měl vypadat elf, trpaslík, ork... Jen tak je možné do toho, co modelujeme vnést trochu invence. Navíc je to dobré i proto, aby nás vlastník (což ani zdaleka nebývá původní tvůrce) nežaloval o náhradu domnělé škody. 

Vyhnout se tomu... no snad se nikdy nikdo z nás do ničeho podobného nedostane, ale skřet by měl být zelený, elf by měl mít protáhlou lebku atd.. 

foto: (c) GW
Právě to mě přinutilo se poohlédnout po podkladech právě pro fantasy/sci-fi. Nejprve bych řekl, že není v lidských možnostech znát všechno a vše. Někdy mám dojem, že vše již někdo vymyslel, otázkou jen je, zda o tom dal vědět. Ale naštěstí to tak zlé přeci jen není. Přesto je dobré mít v knihovničce podklady v množství větším než malém. Zvláště pokud nedáváte přednost elektronickým médiím. Já tedy opravdu ne.

Firma games-workshop - byť její záměr byl zcela jistě jiný - vydala v pořadí již třetí útlou knížečku (72 stran) ze série Uniforms & Heraldry, konkrétně Uniforms & Heraldry of High Elves. 

Nebudu ji hodnotit z pohledu hráče deskových her. Ovšem z pohledu někoho, kdo by chtěl vymodelovat, případně vymodeloval, nějakou figurku právě z tohoto světa (elfové nejsou výmysle GW), se jedná o šikovnou knížku. Ještě více přínosná bude pro ty, kdo si chtějí nějakého toho elfa namalovat, protože barevných obrázků je v knížce hodně. Vlastně více než textu. Za užitečnou kapitolu pak považuji tu, která se jmenuje 'elfí runy', protože je rozhodně dobré vědět, jak elfí runa vypadá. 

Je dobře, že tato kniha je již třetí v pořadí a že nezůstalo jen u jedné. Není však rozhodně potřeba mít všechny. Jenže nafotit si krysáka (skaven) mi přijde stejně obtížné jako nafotit si elfa. Posledné knihou pak byla Uniforms & Heraldry of The Empire. Ta mi nepřijde nijak zajímavá. Ovšem pokud by měla být vydána kniha o Bretonnii a Nemrtvých.... 

Byť tedy pro mne elfové stále zůstávají rasou, jejíhož člena bych potkat nechtěl a spadlé mýdlo bych mu ve sprše rozhodně taktéž nikdy nepodal, tak přeci jen jsou rasou, která poskytuje zajímavé předlohy, které si zaslouží vlastní figurku.

foto: (c) GW




foto: (c) GW


Žádné komentáře:

Okomentovat