úterý 26. července 2016

Figurky , vinětky a diorámy - Kapitola 2 - část první / Figures, Vignettes and Dioramas - Chapter 2 - part one

 !!!This post is in the Czech language only.
To translate you should use an integrated google
translator in this page. You can find it in the right column above!!!

Obsah zveřejněných i  připravovaných  dílů tohoto seriálu najdete zde


         Ahoj  všem :)

   a hezký večer, případně tu část dne, kdy se dostáváte k přelouskání další kapitoly našeho seriálu o miniaturním skulptingu.

   Než se do toho pustíme, dovolte mi malou odbočku. Dnes skončilo testování odlévání resinových foigurek. Pokud si pamatujete figurky z bonusového dílu našeho testu polymerových hmot, tak právě tyto figurky jsme zaformovali a odlévali. Potřebovali jsme vše otestovat, a nyní test skončil, a musím říct, že úspěšně. Mám z toho velkou radost, protože projektu Great Battles už nic nestojí v cestě, a to nemluvím o fantasy projektu  Realms of Kenakarra Rose, který chystá oživení v říjnu. Je to skvělá zpráva a pokud se chcete podívat na fotografie odlitků testovacích figurek Slovanů, tady je odkaz na můj blog:
 
http://borek-sculpts.blogspot.cz/2016/07/resin-casting-test-sucesfull-way-to.html


   Tak to jen tak mimochodem, a nyní zpět k našemu dnešnímu tématu.

   Zdravím všechny čtenáře a vítám Vás u druhé kapitoly věnované nástrojům. I když v mnoha publikacích najdete podobné pasáže (samozřejmě i tady na Lopeeho blogu) a já byl v pokušení tuhle část vynechat, nakonec jsem se rozhodl, že to neudělám. Mimo jiné i pro to, že obecně dostupné nástroje, které si můžete zakoupit v obchodech nebo specializovaných e-shopech, tvoří jen část výbavy figurkáře.

Nástroje komerčně dostupné

   V první části této kapitoly se  nicméně (když už jsem se do toho pustil) mrkneme právě na ty nástroje, které si můžeme koupit. Odkazy pod obrázky jsem umístil především pro to, abyste si udělali představu o cenách. Samozřejmě je můžete i využít k nákupu, pokud nemáte svá vlastní oblíbená místa, kde modelářské a sochařské nástroje tohoto typu lze koupit.

Modelářské nástroje

   Tedy ty, kterými tvarujeme přímo hmotu samotného modelu.

      Zubařská hladítka

   Zubařská hladítka jsou vynikajícími nástroji. Jsou dostatečně drobná, aby s nimi bylo možné modelovat a tvarovat i detaily v malých měřítcích, a existuje nepřeberné množství tvarů, díky nimž si jistě vybere každý. Nevýhodou je poněkud vyšší cena, obzvláště u některých typů. Tento fakt je ale přímo úměrný vysoké povrchové kvalitě těchto nástrojů.

   Já používám téměř výhradně následující hladítka:

   Cena tohoto nástroje je vcelku přijatelná a jedná se o hladítko, které využívám nejvíce.



Link pro případné objednání:


    Následující nástroje už jsou extrémně drahé, ale jsou opravdu výborné. Jedná se velmi tenká hladítka, která mohou díky minimální šíři čepelek/hrotů do jisté míry zastoupit při modelařině neforemný a těžký modelářský nůž. Ne, že by měla ostré čepele, to ne, ale pro jemné detaily, tvorbu vlasů nebo kožešin, jsou prostě klasická zubařská hladítka příliš masivní. Je proto lepší sáhnout po podobném nástroji. Nevýhodou je opravdu vysoká cena, za jednotlivý nástroj dáte více než 1000 Kč, a i když si koupíte sadu všech tří, slevu nečekejte.

    Nástroje jsou to ale velmi hodnotné (tedy pro mne zcela určitě). Já sám používám nejvíce modrý, všechny ale najdou uplatnění. Navíc se dají dokoupit náhradní čepelky, které vám bohužel po několika letech odejdou.



Link pro případné objednání:




    Výrazně levnější alternativu těchto nástrojů můžete získat v e-shopu D&T Shop, ale tento e-shop, i když je také v Češtině, je zahraniční, je třeba proto připočítat něco navíc. Cena je zde ale 'pouhých' 46 € za celou sadu, což vychází na necelých třináct set korun. Pokud tedy nemáte problém s dovozem, volte tuto cestu. S těmito nástroji a s jejich kvalitou zkušenost nemám, dá se ale předpokládat, že bude zhruba na stejné úrovni, jako předchozí sada.



    Link pro případné objednání:


    Existují i další alternativy, stačí do Googlu  napsat slova ‚Greenstein Color‘.

   Poznámka Pokud jsou i tak tyhle nástroje pro Vás drahé, nezoufejte. Ve druhé části této kapitoly si ukážeme, jak si můžeme podobné nástroje vytvořit sami, a to bez nutnosti pracovat s kovy.



    Na následujícím odkazu najdete výběr dalších, spíše levnějších zubařských nástrojů.




      Modelovací nástroje

   Další na řadě jsou nástroje určené přímo k modelářské/sochařské práci.

   Doporučil bych např. Tool Tech sadu. Jde o nástroje pro modelování vosku, které vychází z designu zubařských nástrojů. Vzhledem k relativně nízké ceně opravdu doporučuji, upozorňuji však, že nízká cena přímo odráží povrchovou úpravu, která není úplně 100%. Nicméně je rozhodně dostačující. Dodává např. firma Decodance.



   Link pro případné objednání:


    Ve vaší výbavě by určitě neměl chybět drátkový nástroj. Vynikající miniaturní pomocník pro odběr hmoty i tvarování detailů určitého typu v malých měřítcích..



   Link pro případné objednání:




   Další výběr nástrojů, které nabízí firma Decodance, naleznete zde:


      Silikonové štětce

Silikonové štětce jsou pro mne osobně zvláštní kapitola. Až do nedávné doby  (což znamená do půlky června :D) jsem s nimi nepracoval. Dnes už ani nevím, jak jsem se bez nich těch skoro třicet let mohl obejít :). Opravdu vynikající nástroje. Lze sehnat různé velikosti, číslování je stejné jako u klasických štětců. Já osobně vlastním dvě sady - jednu   č. 0 a druhou  č 2. Rozhodně velmi doporučuji nejen figurkářům, ale všem modelářům, kteří pracují na mini skulptech. Výborně tvarují, a to jak epoxidové hmoty, tak polymery. Jejich elasticita velmi pomáhá při práci, různým tlakem dosáhnete odlišných výsledků. Trochu bych to přirovnal k přítlačnému (tlakově citlivému) peru u grafického tabletu. Prostě top nástroj pro skulptora.




    Link pro případné objednání:

http://www.nemravka.cz/cz/eshop/detail/polymerove-tvoreni/nastroje/stetce/sada-silikonovych-stetcu-5-ks-c-0.html


      Modelářské nože/skalpely 

I když nechceme figurky vysloveně vyřezávat, jako to dělá třeba Allan Ball, nůž je potřeba často a k mnoha různým úkonům. Můžete si koupit buď samostatný nůž, nebo sady nožů a čepelek nejrůznějších tvarů. Se sadami bývá ta potíž, že v nich najdete sice velké množství různých tvarů čepelí, ale tahle rozmanitá ostří se obvykle nedají sehnat jako náhradní. U samostatného nože bývá naopak často několik (3 - 10) náhradních čepelek (stejného typu) a obvykle je možné bez problémů dokoupit další. Což je důležité, protože čepelky se rychle tupí. Na druhé straně, některé sady jsou opravdu levné a tak se občas vyplatí si je koupit, třeba i opakovaně. Velký výběr tvarů čepelí může být totiž opravdu vítanou výhodou. Já sám nejvíce využívám nůž s hrotitou čepelkou (viz obrázek) a nůž s půlkulatým ostřím.




     Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/79774040-modelarsky-nuz-plus-brity




     Link pro případné objednání:

https://www.vercajk-pardubice.cz/Skalpely-13ks-d3091.htm




     Link pro případné objednání:


      Modelářská Frézka

   Modelářská frézka je nástroj, bez nějž si už dnes figurkařinu ani neumím představit. Ne, že by to bez ní nešlo. Samozřejmě jde, konec konců víc než deset let jsem pracoval bez ní, ale je tisíc a jeden způsob využití pro tento nástroj, ať už ji použijeme jako frézku s patřičnými nástroji, nebo se stopkou pro uchycení brusného kotouče pro plošný  úběr materiálu. Frézka především šetří čas, protože zkrátka spoustu práce, která ručně trvá dlouhou dobu, zvládne nepoměrně rychleji. Investice není zrovna zanedbatelná, ale za ty peníze to rozhodně stojí. Jak už jsem ale říkal, pokud vám o čas nejde, není nezbytností, i když bych se docela vsadil, že i tak vám občas bude docela (dost) chybět. Na obrázku vidíte frézky Proxon (tu používám já), ale jsou i jiné značky, např. Dremel.



   Link pro případné objednání:

http://www.conrad.cz/brusky-a-mini-vrtacky.c37387



Pomocné nástroje  

   Těmito nástroji sice věštšinou netvoříme přímo skulpt, ale svoji důležitost v pracovním work-flow mají.  


      Kleště

   Já osobně používám tři typy kleští. Stranové štípačky (na dráty samozřejmě), kombinačky a pinzetové ohýbací modelářské kleště s úzkou plochou špičkou. Nejširší uplatnění najdou při tvorbě drátových koster, ale využijete je i k mnoha jiným činnostem. Pokud mohu poradit, sežeňte si tyto nástroje v miniaturní, modelářské verzi. Přeci jen, pracujeme v malém měřítku a je lepší tomuto faktu přizpůsobit používané propriety.

 


   Link pro případné objednání:

http://www.litomysky.cz/mat/prokleste77041.htm




 Link pro případné objednání:

http://eshop.svetluska.cz/kombinacky-male-120mm




   Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/79550816-skleste-ploche-italeri



      Pinzety

   Pinzety jsou výborní pomocníci, jejichž  'schopnosti' oceníte především při práci s drobnými díly. Já sám používám jemnou textilní pinzetu s ostrou špičkou a starou modelářskou pinzetu s kulatou špičkou a vroubkovanou úchopovou plochou. Sám už uvažuji o tom, že pinzetový park 'oživím' a pořídím si nové modely. Následující nástroje proto nemám vyzkoušené, ale určitě je doporučuji.




    Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/79774048-pinzeta-rovna




    Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/79774047-pinzeta-zahnuta




    Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/439063-sada-pinzet

      Brusný papír (vodní)

   Já osobně používám vodní papír, se kterým se může  (ale nemusí) brousit za pomocí navlhčení vodou. Nevím, jestli je nejlepší, zkrátka jsem si na něj zvykl a maximálně mi vyhovuje. Vy si ale můžete vybrat jakýkoli typ brusného papíru. Jen je důležité mít více typů hrubosti, od 1000 do 120.






    Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/199002-sada-brusnych-papiru-93x230
 
      Modelovací (řezací) podložka

   Ta sice nepatří tak úplně mezi nástroje, ale šoupnul jsem ji do této kapitoly. Předem musím podotknout, že já sám žádnou takovou nemám. Jako podložky používám silné plastové kapsy A4 (takové ty, které se používají ve školách, děti vloží mezi průhledný plast list papíru, např. s početními příklady, a píšou tužkou na plast, takže list pak mohou odevzdat a ten je možné používat opakovaně. Já mám v těchto kapsách vloženy listy s vytisknutou anatomií lidského těla. Nicméně modelovací/řezací podložky (zvláště ty samoléčící se, kdy se po naříznutí povrch znovu uzavře a řez není patrný) nejsou tak úplně mimo a rozhodně vám je mohu doporučit.


14x23




   Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/nahradni-dily-a-prislusenstvi/5na06000-rezaci-podlozka-14x23cm-modra


A4



   Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/prislusenstvi/rezaci-podlozky/439060-rezaci-podlozka-a4


A3



   Link pro případné objednání:





   Samozřejmě existuje množství jiných nástrojů. Oblíbené jsou třeba dřevěné modelářské špachtle, modelářská tvarová očka, atd. Je jen na vás, co budete chtít vyzkoušet a pro co se nakonec rozhodnete. Pro doplnění přidávám ještě odkazy na weby, které nabízejí široký výběr modelářských nástrojů. Při výběru ale vždy vycházejte z měřítka, ve kterém pracujete, a velikost nástrojů tomu přizpůsobte. Bude vám na nic, když si koupíte velké sochařské špachtle, ačkoli chcete modelovat figurky ve velikost 32mm. Vždy se zajímejte o velikost nástroje a jeho vhodnost k vaší práci.




   To je dnes vše. Pokud jsem náhodou na něco zapoměl, doplním později, jak v příslušné kapitole, tak tady. V každém případě je třeba si uvědomit, že zde vyobrazené nástroje jsou mnou sice doporučené, ne ale vnucované. Každý sochař-figurkář má své oblíbené nástroje a bude jen na Vás, které budou ty Vaše. Je také pravda, že sochařina se (obzvláště ze začátku) dá dělat i se dvěma, třemi nástroji, které si navíc můžete sami vytvořit (o tom v příští kapitole). Pokud to ale se skulptingem myslíte vážně, postupně budete přikupovat další a další nástroje. Některé se vám osvědčí, jiné použijete jen párkrát, abyste zjistili, že je vlastně nepotřebujete, nebo že vám prostě nevyhovují. I u mě se v šuplíku válí pěkných pár moodelovátek, které nepoužívám, i když při jejich nákupu jsem si byl jistý, že je nedám z ruky. Tak to chodí, a nejen u skulptingu. Podstatné je, abyste si v průběhu času našli těch pár svých vyvolených nástrojů, s nimiž nakonec provedete 70 - 80 procent  práce. A nenechte se spoutávat mým doporučením. Hledejte i jinde, pátrejte v obchodech a e-shopech po nástrojích, které vám budou vyhovovat.

   Krásný večer Vám všem a těším se na další setkání s vámi:).

      Cheers Borek


   No a co dělat v případě, že potřebujeme určitý tvar nástroje, který neexistuje? O tom si povíme v příští kapitole.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Není zač:). Ačkoli...pořád to není ten skulpting, že :D. No, to si už brzy vynahradíme projektem Pieta. Hezký den :)

      Vymazat