pátek 29. července 2016

Projekt PIETA - Příprava - Co budeme potřebovat? / The PIETA Project - Preparation - What we will need?




 !!!This post is in the Czech language only.
To translate you should use an integrated google
translator in this page. You can find it in the right column above!!!

Odkazy na jednotlivé zveřejněné díly:

Příprava

         Ahoj 

   Vítám všechny čtenáře, kteří budou vývoj této miniatury sledovat, obzvláště pak ty z vás, kteří jste se rozhodli zkusit tohle krásné sousoší modelovat se mnou. Patří vám dík a svým způsobem i mé uznání, že jste se k tomu odhodlali. Vím z vlastní zkušenosti, jak těžké je někoho v dnešní době přesvědčit, aby od pouhé pasivní účasti na čemkoli přešel do zóny aktivní participace. Za to, že se to s některými z vás povedlo, jsem  opravdu rád. Nebudu vás přemlouvat k tomu, abyste svá díla v průběhu této série sdíleli, ale pokud máte zájem podělit se o svou práci, posílejte mi fotografie svých průběžných výsledků na mail borek.sculpts@gmail.com. V každém novém díle na konci bych pak ukázal vaše pokroky z předchozího dílu. Nebo se podělte o výsledky své práce na svých vlastních blozích, popřípadě na vašich domovských fórech. To už je jen na vás. Pokud ale své fotografie pošlete i nám, budeme nadšení a rádi je i zveřejníme :).

   No a pokud jde o vás ostatní, kteří budete tento projekt sledovat, doufám, že vám sbs návod tohoto typu pomůže ozřejmit (mnou používané) postupy a  techniky miniaturního sochařství a doplní tím náš seriál, v němž se budeme věnovat šířeji jednotlivým aspektům miniaturní sochařské práce.

A kdy to tedy vypukne?

   Původně jsem chtěl začít s prací příští čtvrtek, ale příští týden budu pryč. Budete mít tak na přípravu a zajištění nástrojů a materiálů více času (následující díl seriálu o skulptingu ale příští týden vyjde, ten  si předpřipravím, takže o něj nepřijdete).

Oficiální začátek práce na workshopu 'Projekt PIETA'  je stanoven na čtvrtek  11.8. 2016 v 19:00 SELČ,

přičemž od tohoto data se budeme scházet každý týden ( s případnými výjimkami, pokud bych toho měl opravdu hodně nebo byl někde mimo. Tyto výjimky budu anoncovat minimálně týden předem). Na tento workshop nebudu zveřejňovat teasery, nové díly budou zveřejňovány pravidelně každý čtvrtek. Pokud by to vám, kteří, se chcete zapojit, bylo málo, můžeme se setkávat u workshopu dvakrát týdně, to ale uvidíme až podle toho, jak vám to půjde. Když tak dejte vědět v komentářích, nebo mi napište na mail.

Pár rad do začátku


   Ještě před tím, než se pustím do samotného seznamu věcí, které budeme potřebovat, dovolte mi pár slov k samotné práci, která nás čeká, a to v souvislosti s vaším přístupem k ní.

   Znám několik figurkářů, kteří mají velký potenciál, ale tak trochu (někdy hodně) jej utápějí  v nedostatku jistého typu. Jde o nedostatek preciznosti. 

   Při této práci je preciznost velmi potřebná. Znamená to nejen přesnost a dokonalost (viz slovník cizích slov). V přeneseném smyslu (v souvislosti s miniaturní sochařinou) to znamená klást velký důraz na detail, a to nejen doslovně (drobné detaily na skulptu) ale i v širším významu (obecný přístup k napodobení, veliká pozornost ke všem aspektům sochy - k anatomii, draperii, dynamice, atd.). U práce podle předlohy je pak tento přístup ještě důležitější, obzvláště pokud nám jde o přesné napodobení za účelem studia a samovýuky skulptingu.

   Na jedné straně musím zopakovat jednu věc: tento projekt neznamená, že musíte vytvořit identickou kopii Piety. Obzvláště těm z vás, kteří budete modelovat něco takového poprvé, se to nejspíš nepovede. Na druhou stranu, naším cílem by mělo být co nejvíce se přiblížit ideálu, v tomto případě vytvořit co nejpřesnější kopii. Čím více se nám to podaří, tím více se naučíme. A nejde nám o podobnost 100%. To, že bude mít Ježíš lehce odlišně natočenou hlavu nebo že jeho matka bude mít kolena blíže k sobě, než má originál, to opravdu nehraje roli. Pokud vystihneme ducha předlohy a podaří se nám věrně napodobit anatomii, draperie, a samotný dojem sousoší, budu naprosto spokojený.

A ještě jednu radu do začátku vám dám. Nebojte se zničit svou práci. Ne, nenavádím vás tu k tomu, abyste těsně před dokončením svou skulpturu rozšlapali:P. Jde jen o to, že pokud nejste spokojeni s výsledkem dílčího úkonu,  a pokud si jen trochu myslíte, že byste to zvládli lépe, neváhejte tu část udělat znovu. Tuto radu myslím upřímně. Jsem si celkem jistý, že kdybych se tímto řídil od začátku, mohl jsem dnešní úrovně dosáhnout před deseti lety. Možná dřív. Ale já měl po velmi dlouhou dobu problém přepracovávat nepovedené části. Přišlo mi, že když jsem se s tím tak babral, dal tomu maximum času i snahy i umu, zaslouží si ten výtvor zůstat na světě. Věřte mi, nezaslouží. Pamatuju si, kdy jsem dokončil ne zrovna povedenou ruku jedné figurce a poprvé jsem bojoval s dilematem, zda tu ruku odstranit a začít na ní dělat znovu. Tušil jsem, že bych to zvládnul líp. Ale přišlo mi to líto. Tolik zbytečné práce...

   Tehdy ještě zvítězil nerozum a tenhle pochybený pocit výjimečnosti díla, které má právo na existenci i přes mé pochyby a výhrady ke kvalitě výsledku. Dnes už nemá šanci. Ano, pořád ještě občas vytvořím něco, co by si zasloužilo předělat, ale neudělám to. Většinou u nedůležitých, testovacích nebo zkušebních projektů, kde se soustředím na konkrétní aspekty, které potřebuji přezkoušet, zatímco ostatní upozadím. Nebo když je brutální časový termín a předělávat to už nejde. Jinak ale dnes už nemám problém cokoli přepracovat.

   Spisovatel Stephen King, velmi známý autor bestsellerů (především hororů, ale menšinově i jiných žánrů) napsal ve své vynikající knize 'O psaní' (mimochodem, pro všechny, kteří se snažíte psát vlastní prózu, je tato kniha neocenitelná a více než povinná)  jednu větu, která personifikuje dva předchozí odstavce 'Zabíjejte své miláčky'. V podstatě tím mínil v rámci autorského psaní totéž, co jsem já v předchozích odstavcích zmínil v rámci práce sochařské. Nebojte se odstranit ty části své práce, které nejsou výsledné podobě díla ku prospěchu. Nelitujte času, vždyť i když čas je cenný, v tomto případě o něj nejde. Jde o to, abychom se dopracovali k co nejlepšímu výsledku a po cestě se toho co nejvíc naučili.

   Takže - Zabíjejte své miláčky  :).


Výchozí podmínky workshopu

   Figurka bude vznikat v měřítku 1:32, to jest v mé oblíbené velikosti 54mm (60mm reálně). Vy si můžete zvolit velikost podle vašeho vlastního vkusu nebo zkušenosti. Podotýkám ale, že v tomto projektu popsané postupy jsou vhodné pro rozsah velikosti figurek od 30mm do cca 100-120mm. Větší sošky by pak už bylo potřeba dělat trochu jinak. Já osobně doporučuji zvolit velikost v rozmezí 54mm až 75mm.

   Také postup skulptingu s polymery, které u tohoto projektu použijeme,  se liší od přístupu modelování, při němž celý skulpt vytváříme z epoxidových hmot (Milliput, Magic Sculp, Pro Create, Green Stufff, atd.). Tento Workshop je zaměřen na modelování s polymery, nicméně způsob tvarování hmoty je v podstatě stejný. Rozdíl je v postupech. Epoxidy se po smísení obou složek musí zpracovat za určitý čas, dříve, než ztvrdnou, proto figurka vzniká postupně, po menších úsecích, a modeluje se většinou ve vrstvách (velmi zjednodušený příklad:  anatomie - oblečení - kapsy na oblečení - ozdoby na kapsách), při čemž každá následující vrstva se modeluje na vytvrzený podklad. Samozřejmě je možné oblečení i kapsy vymodelovat souběžně, jde jen o to, jak dlouho tmel tvrdne a podle toho určujeme (odhadujeme), jak velké úseky modelu stihneme vytvarovat.. Naproti tomu polymery nám netvrdnou pod rukama, proto můžeme modelovat v kuse. I tady samozřejmě můžeme využít možnosti modelovat některé věci na již vytvrzený polymer (kromě Bees Putty i Medium Blend v tomto směru překonal má očekávání), ale vždy se snažím co nejvíce skulptingu provést s nevytvrzeným polymerem, a stejně tak budu postupovat i nyní. Pro ty, kteří by se chtěli k workshopu přidat, ale nechtějí pracovat s polymery (mimochodem, je velká chyba nezkusit to, věřte mi), mohou modelovat z epoxidů, ale některé postupy, které použiju, nebudou moci aplikovat a budou, pokud jde o work-flow, odkázáni sami na sebe. Opravdu už takhle je toho na mě celkem hodně a nebudu stíhat vytvářet souběžně dvě sošky, ani třeba jen psát alternativní postup pro epoxidy. Možná někdy v budoucnu si můžeme zkusit další workshop zaměřený na práci s epoxidovými modelářskými hmotami, ale tento bude zkrátka a dobře zaměřen na práci s polymery.

Jak se připravit

   Prvním úkolem bude pro vás vyhledat si co nejvíce fotografií Michelangelovy Piety (pozor, jsou i jiné Piety). Trochu vám to usnadním, níže najdete linky na opravdu rozsáhlé série fotografií, kde nechybí ani detailní záběry. Pokud vám to nebude stačit, hledejte dál. Pieta je opravdu dobře obrazově zdokumentovaná památka.

http://www.flickriver.com/photos/theheartindifferentkeys/sets/72157605920787882/

   Než se tu za 14 dnů sejdeme k  zahájení práce, studujte tyto i jiné fotografie. Prohlížejte si Pietu ze všech úhlů, vstřebávejte geometrii jejího povrchu, poznávejte všechna její zákoutí. Nepodceňte tento krok. Čím líp budete při započetí skulptingu sousoší znát, tím lépe se vám bude pracovat. A potom, až začneme, i v mezičase ji studujte. Nepouštějte ji z hlavy. Věřte mi, je to důležité. Žijte tímto projektem, jak to jenom půjde. Musí se vám dostat do krve. Když jsem připravoval boj Archanděla s Luciferem, desítky hodin jsem strávil studiem obrazu, a další čas jsem obětoval studiu podobných scén, ať už ve formě jiných obrazů, nebo soch.

   Dalším úkolem je pak vybavit si své skulptorské studio nástroji a materiály.


Co budeme potřebovat

   V následujícím seznamu uvedu nejnutnější vybavení, které budeme k práci používat. Většinu následujícího znáte z minulé kapitoly seriálu. Ve všech částech druhé kapitoly (další bude vydána v úterý) najdete i jiné nástroje, které si můžete pořídit - vytvořit, ale já budu sošku skulptit pouze se zde uvedenou základní sadou nástrojů, abych vám dokázal, že figurkařinu, potažmo miniaturní skulpting lze provozovat opravdu jen s nejnutnějším vybavením. V každém případě je jen na vás, jak se k tomuto projektu vybavíte. Nenechte se omezit mým výběrem a zařiďte se podle sebe.

   Pokud jde o materiál, sousoší budu vytvářet z epoxidového tmelu Magic Sculp (základ podstavce a  figurek) a především  z polymerové hmoty (v mém případě to bude Super Sculpey Medium blend, vy si můžete vybrat, a k rozhodnutí vám může dopomoci i můj skulptorský test (1.díl, 2.díl, 3.díl, Bonusový díl) nebo články od  Lopeeho o Polymerových hmotách obecně, nebo čistě o Blendu.

   Tak, a teď už pojďme ke slíbenému seznamu. Odkazy berte jen jako vodítko či  alternativu. Pokud máte ve svém okolí možnost nákupu, nebo máte svůj vlastní oblíbený e-shop, máte povolení nakoupit si tam :D.

      Zubařské hladítko

   Moje oblíbené, můj nástroj number one.



Link pro případné objednání:


   V podstatě doporučuji alespoň jeden pevný, kovový nástroj (pokud si ostatní budete chtít sami vyrobit třeba podle  návodu ve druhé části druhé kapitoly - vyjde za pár dní) Nemusí mít přesně stejný tvar, záleží na vás, co se vám bude zdát vhodnější. Pamatujte ale, že s tímto nástrojem budu pracovat já a postupy budou tomuto nástroji a jeho schopnostem/možnostem podřízeny.

   Jako alternativa za prakticky totožnou cenu předchozího nástroje je sada Tool - Tech, kde podobný, prakticky shodný nástroj naleznete.




   Link pro případné objednání:



      Modré hladítko ze sady  Grenstein Color

   , nebo vyrobená alternativa ( s tou budu pracovat já - návod v příští části druhé kapitoly)
 



Objednání zde:





Nebo levnější alternativa zde:

http://www.dt-shop.com/index.php?id=22&L=10&artnr=24955&aw=109&pg=1&gpn=FINO-Greenstein-Color-n%C3%A1stroj,-modr%C3%BD&gpg=Fazetov%C3%A1n%C3%AD&gaw=Modela%C4%8Dn%C3%AD-n%C3%A1stroje

         Modelářský skalpel/skalpely

   Zda si koupíte sadu, nebo jen samostatný nůž, nechám na vás, dobré ale bude, pokud budete mít k dispozici dva typy ostří - hrotité a půlkulaté. V nejhorším případě alespoň to hrotité.




     Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/79774040-modelarsky-nuz-plus-brity




     Link pro případné objednání:

https://www.vercajk-pardubice.cz/Skalpely-13ks-d3091.htm

      Jemný smirkový papír

   Minimálně hrubost 600 a 320, ideálně celou sadu (já používám černý brusný papír, kterým se brousí s pomocí vody - stačí navlhčení. Můžete ale použít i obyčejný smirek).





    Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/199002-sada-brusnych-papiru-93x230


     Kleště

Volte ty ohýbací s dlohou čelistí a  kombinačky, nebo alespoň ty kombinačky. Pro práci s drátem (drátěná kostra)





 Link pro případné objednání:

http://eshop.svetluska.cz/kombinacky-male-120mm




   Link pro případné objednání:

http://www.peckamodel.cz/produkt/plastikove-modely/nastroje-pro-plastikove-modelare/79550816-skleste-ploche-italeri


     Vázací drát 

   Ideálně 0,5-0,7mm průměr, nebo jak jste zvyklí.




    Link pro případné objednání:

https://www.vercajk-pardubice.cz/drat-vazaci-pozinkovany-50m-EXTOL-CRAFT-d19634.htm?gclid=Cj0KEQjwt-G8BRDktsvwpPTn1PkBEiQA-MRsBYMkuMdLzihsFGV0XvpeueZKnpb4mKE2jBb-YccU3CMaApuN8P8HAQ

     Epoxidový modelářský tmel 

   Použijeme jej na základní pokrytí drátěné kostry a k vytvoření hmoty podstavce  jako podklad pro polymerovou modelovací hmotu. (buďto Milliput  standard yellow-grey nebo Magic Sculp - oba objednáte např. u firmy Docodance) Já budu pracovat s Magic Sculpem, ale těm, kteří budou případně teprve nakupovat, doporučuji Milliput. Je levnější a pro námi zamýšlený účel naprosto dostačující. Nicméně je to na vás.





   Linky pro případné objednání:

Magic Sculp:

http://www.decodance.cz/obchod/magic-sculp-ms/

Milliput Standard Yellow - Grey

http://www.decodance.cz/produkt/milliput-standard-Milliput%20STD/

   Můžete použít třeba i Green Stuf, pokud jste na něj zvyklí, taktéž k objednání u Decodance. Já se mu vyhýbám.


      Polymerová modelovací hmota

   Já doporučuji u nás dobře dostupnou hmotu Super Sculpey Medium Blend, případně použijte jinou polymerovou hmotu - Fimo, Premo, zkrátka takový materiál, na který jste zvyklí. Na barvě nezáleží, i když já mám rád šedou, dobře se dá nasvítit a hází pěkné stíny při focení.

    Já použiji pouze Medium Blend. Polymerové hmoty můžete objednávat taktéž u Decodance (viz odkazy) Hmotu si objednejte podle zamýšlené velikosti sošky. V případě Fima a Prema pro 54mm by mělo stačit jedno balení, pro jistotu ale kupte dvě. U blendu jde o velké balení, takže z jednoho uděláte hromadu figurek.








   Linky pro případné objednání:

Medium Blend:

http://www.decodance.cz/obchod/super-sculpey-medium-blend-454g-ssmed1/

Fimo:

http://www.decodance.cz/produkt/fimo-classic-tmava-telova-56g-FC%208000%2045/

Premo:

http://www.decodance.cz/produkt/premo-sculpey-okrova-57g-PE02%205093/


      Změkčovač polymerových hmot

Budeme ho používat k vyhlazování některých částí skulptu. Také po něm sáhněte v případě, že už je vaše hmota starší. Někdy i hmota zakoupená  v prodejně nemusí být nejčerstvější. Tohle beze zbytku řeší změkčovač, nepřehánějte to ale s ním. Jedna kapka mnohdy naprosto dostačuje...




   Link pro případné objednání:

http://www.decodance.cz/produkt/sculpey-clay-softener-zmekcovac-modelovaci-hmoty-ASSD/


      White spirit a/nebo  Sansodor

Tato ředidla nahrazují terpentýn a my je budeme používat k vyhlazování některých částí skulptu. V prvním dílu  svého testu polymerových hmot jsem se distancoval od použití terpentýnu k vyhlazování polymerů (na čemž trvám). Také jsem vám nabídnul alternativu v podobě směsi vody a změkčovače (která ve skutečnosti směsí není, protože se spolu nesvážou. (vysvětlení a návod najdete v bonusovém dílu). Přesto jsem se od té doby dověděl nové věci, díky nimž i já budu muset svým způsobem vzít na milost ředidla. Nikoli ovšem terpentýnová. White Spirit a Sansodor jsou moderní ředidla olejových barev, která plně nahradily dříve hojně užívaný terpentýn. Před směsí vody a změkčovače mají své výhody, a proto je využijeme i my. Detailní kapitola o vyhlazování modelovacích hmot (i polymerů) se blíží, v ní si řekneme víc, každopádně k projektu budeme minimálně  jedno z výše uvedených ředidel potřebovat.

  White spirit je nejběžněji používaný špičkovými modeláři a sochaři, kteří pracují s  polymerovými hmotami, ale je to taky ředidlo, které dost smrdí. Jeho zápach je určitě méně pronikavý, než zápach klasického terpentýnu, i přes to je to docela síla. Jeho výhoda je především vyšší šetrnost k lidskému organismu (alespoň to tvrdí výrobce), a hlavně 100% odpaření a vyprchání po nanesení na hmotu. Navíc se vypařuje poměrně rychle. Pozor, je třeba zakoupit White Spirit na olejové barvy, ideálně od firmy Winsor and Newton. A rozhodně při práci s ním hodně větrejte a lahvičku okamžitě po použití zavírejte.




   Link pro případné objednání:

http://www.maluj.cz/artists-white-spirit-75ml-redidlo/

   Pro ty, kteří stejně jako já nejsou ochotni přeměnit svůj skulptorský koutek v jedovou chýši plnou chemického zápachu, je tu druhá alternativa, Sansodor, také vyráběný firmou Winsor and Newton.  Není tak účinný, ale při troše snahy s ním lze dosáhnout stejných výsledků jako s White Spiritem. Co je ale velkým plusem - je téměř bez zápachu. Naopak jeho nevýhodou je opravdu pomalé odpařování. I když se také odpaří zcela, déle to trvá, což může trochu brzdit práci. My ale budeme postupovat po menších krocích, takže se zdržením si není třeba nějak zásadně lámat hlavu.







   Link pro případné objednání:

http://www.maluj.cz/sansodor-250ml-redidlo-winsor-newton/

 Já tedy budu používat Sansodoor, pro jistotu budu mít ale v záloze i samotný smradlavý White Spirit. Vy se rozhodněte sami :)


   Štětce na vyhlazování

Stačí modelářské štětce - jedna kulatá  dvounulka a plochý štětec , 0 nebo 1. Pokud velikost vaší sošky bude výrazně větší než 54mm, pak voílte větší velikosti štětců. Můžete si je objednat i tak, na větší plochy je dobrá větší plocha štětce.  To nechám na vás. Já používám štětce Italeri, ale myslím, že je to jedno. Hlavní je, aby měly jemný vlas.




   Link pro případné objednání:

http://www.plastikovy-model.cz/modely/italeri-prirodni-stetec-profi-00-1630




   Link pro případné objednání:

http://www.plastikovy-model.cz/modely/italeri-stetec-plochy-1-1624


Vteřinové lepidlo

Stačí nějaké levnější.



https://www.sevt.cz/produkt/concorde-vterinove-lepidlo-na-plate-3g-53802800/

https://www.vytvarne-potreby.eu/lepidla--lepici-pasky/vterinove-lepidlo-super-extra-3g/?gclid=Cj0KEQjwlNy8BRC676-W0JezxbwBEiQA4Ydg0UJvYpB0eJn_FM-Q-VGXc54lUWi2u8jOaSm3rEvh904aAhXi8P8HAQ

To je vše, pokud jde o materiál a nástroje.  Pokud jsem na něco zapomněl, doplním v průběhu workshopu. Každopádně, i když já je u tohoto projektu používat nebudu, vy rozhodně zvažte ještě nákup silikonových modelovacích štětců:


   třeba tady:

http://www.nemravka.cz/cz/eshop/detail/polymerove-tvoreni/nastroje/stetce/sada-silikonovych-stetcu-5-ks-c-0.html

   Takže to bychom měli. A za 14 dnů  se tedy konečně dáme do díla. Docela se na to už těším. Připravte se důkladně, ti, kterých se to týká, samozřejmě ;), a vy ostatní se můžete těšit na výsledky práce zúčastněných. Mějte se fajn a za 14 dní se potkáme u záhajení skulptorských prací.


   Cheers Borek



5 komentářů:

  1. Opravil jsem chybu v datu, samozřejmě začátek je 11.8., nikoli 11.7. Díky moc Pavlovi Širůčkovi za upozornění :)

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě jedna oprava. Na začátku podkapitoly 'Co budeme potřebovat', konkrétně ve druhém odstavci, jsem napsal, že základ bude z epoxidového tmelu Super Sculpey. Místo Super Sculpey tam mělo být Magic Sculp. Super Sculpey je samozřejmě polymer, který bude použit na samotný skulpting povrchu - Super Sculpey Medium Blend, což se dočtete hned na dalším řádku. Opraveno!

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu použít Green Stuff místo Magic Sculp? Ono je to asi v podstatě to stejné, jen jiná barva a firma, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Green stuff vyrábí i Sylmasta, která vyrábí i Magic sculp. KLidně využij Green Stuf, obzvláště pokud s ním máš víc zkušeností, ale pozor. Green Stuff je v podstatě pružný tmel, který je po zatvrdnutí hladký a lesklý (tmely Milliput a Magic Sculp jsou po ztvrdnutí opravdu tvrdé, nepružné). Spousta lidí používá jako základ pod polymery Green Stuff, i ti nejlepší, třeba Raul Garcia Latorre, ale pokud jde o mé zkušenosti, polymer, a Blend zvlášťe, drží líp na hrubějším/méně hladším povrchu. I pro to budu povrch zdrsňovat. Green stuff se opracovává méně pohodlně, proto ho nepoužívám. Ale v podstatě myslím, že by to neměl být problém, obzvláště, pokud budeš pracovat s Bees Putty, který máš k dispozici, a který drží na čemkoli mnohem líp :).

      Vymazat
  4. No myslel som ze budem robit velky nakup po dovolenke ale zistujem ze na par drobnosti mam doma vsetko. Mozme zacat.

    OdpovědětVymazat