středa 20. července 2016

Projekt PIETA - úvod / The PIETA Project - Introduction


 !!!This post is in the Czech language only.
To translate you should use an integrated google
translator in this page. You can find it in the right column above!!!




Odkazy na jednotlivé zveřejněné díly:

Úvod
Příprava
Díl první - Podstavec
Díl druhý - Základ postav


Start workshopu "Projekt PIETA" 
ve  
Čtvrtek 28.7.2016

         Krásný den všem

   Dovoluji si vás pozvat na příští čtvrtek k setkání u přípravného dílu věnovaného Projektu Pieta. Ten bude vznikat souběžně s naším seriálem o skulptingu figurek.

   Jak už jsme si řekli (a jak asi všichni víte), ¨'Pieta' je název slavného sousoší geniálního umělce Michelangela Buonarrotiho. Tedy, jsou i 'Piety' od jiných tvůrců, ale nám jde o tuto konkrétní. A v rámci tohoto workshopu společně vytvoříme kopii právě  slavného Michelangelova uměleckého skvostu, který je umístěn v Římě, v bazilice sv. Petra.

   Rozhodně není od věci připomenout, co přesně tahle skulptura představuje. Scéna zobrazuje Marii, která drží v náručí mrtvé tělo ukřižovaného Ježíše Krista, svého syna. Pro  Křesťana  má význam ztvárněné scény výrazně hlubší dosah, než třeba pro ateistu nebo pro někoho, kdo vyznává jiné náboženství. Pro upřesnění ale podotýkám, že toto dílo jsem nevybral z náboženských důvodů. Michelangelovu práci obdivuji a Pietu považuji za jedno z jeho nejúžasnějších děl. V každém případě se však na toto dílo může každý člověk dívat optikou významu samotného výjevu, třeba i  oproštěného od náboženských konotací:  je to prostě matka, která chová v náručí svého mrtvého syna, neprávem vydaného smrti.  Až budete pracovat na této sošce, myslete na význam i tragiku celé scény. Přistupujte k ní s úctou, respektem a pokorou. Práce je práce, ale já pro vás vybral scénu, která si zaslouží zamyšlení, minimálně v rovině lidské. Protože téma je stejně důležité, jako práce samotná. A tohle téma je silné po všech stránkách, ať už se na něj bude dívat věřící člověk nebo ateista.



     Pro ty z Vás, kteří jsou tu třeba poprvé, pro ty jen zopakuji, že zatímco v seriálu se budeme dopodrobna věnovat všem aspektům miniaturního skulptingu, projekt Pieta vám jednak přiblíží vznik konkrétního skulptu ve formě SBS (step by step), tedy návodu krok za krokem, a jednak se můžete stát součástí projektu tím, že se přidáte a souběžně se mnou budete vytvářet svou vlastní verzi tohoto díla.

   Příští čtvrtek v přípravném díle si stanovíme podmínky pro tento projekt, dám vám pár nezbytných rad týkajících se vašeho (budoucího) přístupu ke skulptingu, seznámím vás s tím, co  budete k práci na modelu potřebovat, a dám vám týdenní termín pro obstarání všech náležitostí. No a od teď za 14 dnů začneme už naostro s prací na miniatuře. Každý týden přinesu fotodokumentaci jednoho nebo několika kroků (podle náročnosti) doprovázenou návodným textem vysvětlujícím konkrétní postup práce, případně alternativní postupy a kroky. Budeme pracovat ve volnějším tempu tak, aby ti z vás, kteří se případně připojí a budou vytvářet sošku souběžně se mnou, měli časový prostor ke klidné práci. Pokusím se vydávat každý týden jeden díl. Týdenní odstup by měl být dostatečný, aby každý účastník workshopu zvládnul  část práce prezentovanou v každém jednotlivém díle.

   Takže... Doufám, že se i další z Vás přidají k účasti na tomto projektu. Další pro to, že v současné době už vím o dvou z vás, kteří se hodlají zúčastnit, přičemž od Pavla Širůčka mám už i svolení zveřejňovat jeho vlastní pracovní progres.  Přemýšlejte o tom i vy ostatní. Čím více vás bude, tím lépe. Tenhle projekt pro vás představuje možnost učit se a zlepšovat své dovednosti, svou techniku, i trénovat trpělivost, pečlivost a preciznost.  A pro to tu jste. Nebo ne? :)

   Hezký večer i následující víkend a  příští čtvrtek ahoj u přípravného dílu projektu PIETA


   Cheers Borek


2 komentáře:

  1. Ja sa zapojim tiez. Ale az od 8.8. ked sa vratim z dovolenky. Rychlo pozhanam co budem potrebovat a pripojim sa.

    OdpovědětVymazat
  2. OK, budeme se těšit. To malé zdržení hravě doženeš ;). Začneme sice čtvrtého srpna, další část ale bude až jedenáctého a jak už jsem psal, spěchat nebudeme. Pokud jsou mezi vámi i jiní, kteří by jste se rádi zúčastnili, ale jedete na dovolenou, buďte v klidu. Pokud se do práce s námi pustíte, v klidu ji doženete. Rozjezd bude pomalejší, nic nás netlačí ke spěchu. Já sám mám takjé dost jiných projektů, čili nehrozí nebezpečí, že bych vás 'přetížil' prací :P.

    Krásný den všem a Tobě Patriku (Stejně jako Pavlu Širůčkovi) patří dík za zájem a účast. O to víc bude Projekt zajímavější :)

    Cheers Borek

    OdpovědětVymazat