neděle 30. března 2014

Viktoriin kříž / Victoria Cross (VC)

Nositelů tohoto vyznamenání, která poprvé udělila britská královna Viktorie v roce 1856 jako vyznamenání za projevenou odvahu tváří v tvář nepříteli v Krmyské válce, mají společné několik věcí. 

Vedle toho, že jediným kritériem pro udělení tohoto vyznamenání, je právě již zmíněná odvaha, tak i to, že držiteli tohoto vyznamenání může být jinak kdokoli bez ohledu na svou vojenskou hodnost. Což je mimochodem něco, nač právě v zemi jako je Velké Británie, je jinak kladen veliký důraz. Další věcí je, že vzhledem ke zmíněné podmínce je toto vyznamenání udělováno velmi často posmrtně, tedy 'in memoriam'. Až na několik málo výjimek je udělován lidem. Navíc ne jen vojákům, ale například i vojenským lékařům, zkrátka i civilistům, pokud jsou podřízeni nějaké vojenské složce. Držitelem se může stát pouze příslušník ozbrojené složky Velké Británie a zemí Commonwealthu (země uznávající briského panovníka za nejvyššího představitele země). Je udělován pouze velmi výjimečně.

Právě nositelé tohoto vyznamenání jsou mezi dalšími třemi představiteli, podle kterých offo vymodeloval své busty. Ovšem nejen busty, ale také samotné vyznamenání. Vzhledem k velikosti busty, je samotná kopie vyznamenání zmenšena na 90% původní velikosti - šířka je 3 cm a nápis 'FOR VALOUR (za chrabrost, odvahu) je vysoký asi 1mm.


Victoria Cross (VC) is the very highest military decoration to any member of the armed forces of any Commonwealth country or British Empire territory (in history). It takes precedence over all other orders, decorations and medals. To be awarded, person must be member of any sevice or a civilian under military command. VC is very rare and the awarded people belongs between 'the best of the best'.

Offo decided not even to sculp three busts of such heroes who fought in the the WWII but the medal itself. Thanks to it its size is 90% of the original one and the size is: width 3cm and the letters 'FOR VALOUR' are 1mm tall.

Příště / next

James Brindley Nicolson

Žádné komentáře:

Okomentovat