pátek 7. března 2014

Historické války

Čas od času se mi stane, že mě něco doopravdy překvapí. Někdy se nejedná o překvapení příjemné, ale o něco, co bych si byl rád odpustil. Jenže znáte to určitě sami - nedá se tomu vyhnout. Čas od času se může naopak stát, že přijde překvapení sice také nečekané (bez toho by to vlastně asi nebylo překvapení), jenže jedná se zároveň o něco příjemného. Právě do této kategorie patří i dvouměsíčník Historické války. Jak již název napovídá, jedná se o časopis věnovaný válčení. Tedy kratochvíli pro velmi úzkou vrstvu společnosti, ovšem zároveň i utrpení pro zbývající většinu. 

Právě zde nalezneme první překvapení - v tomto útlém časopise (50 stran a obálka) - články zde sice všechny pojednávají o válčení, ovšem ani tak ne z pohledu příslušníků privilegované menšiny, ale naopak běžných vojáků a nezúčastněných civilistů. Tedy z pohledu běžných lidí.

Již vzhledem k rozsahu časopisu to není tak, že by nahrazoval knihy o rozsahu několika set stran, ovšem ani se o to nesnaží. Čtenáře seznámí s životem lidí v dané době a kdo se chce dozvědět více, rozhodně může. Iniciativě se meze nekladou, jak se říká. Poměrně stručně, ale zároveň i dostatečně podrobně, seznámí s konkrétní bitvou, tažením, konkrétním typem vojáka... Nejsou to navíc informace, které je zbytečné znát. A neříkejte mi, že ani vy neznáte nic z historie. Schválně: pokud si myslíte, že husita mohl mít na ruce digitální hodniky, časopis si minimálně prolistujte. Potřebujete to. Kdo ví, že je mít nemohl, ať čte dále. Zajímavý text totiž není vše, co v časopise naleznete.

Právě zde je i - alespoň pro mne - druhé příjemné překvapení. V časopise totiž je vedle textu i poměrně velký počet doprovodných fotografií. Říkám-li doprovodných, myslím tím fotografie, případně obrázky, reprodukce rytin, které doplňují text a nejsou na konkrétní stránce jen proto, aby tak nějak 'zaplácly místo'. Jsou zajímavé i z pohledu toho, kdo si například položil otázku, jak vypadal ten a ten voják, zda byli mušketýři těmi geróji, jako byli ti od spisovatele Alexandra Dumase staršího. Napovím, že nebyli, ovšem již vůbec nebyli jako ti, co se nyní představují v seriálu Mušketýři z produkce BBC (mimochodem seriál natáčený v ČR). Na druhou stranu v zájmu zachování duševního zdraví se snažte neshlédnout stejnojmenný hollywoodský film (již to by mělo být dostatečným varováním) z roku 2011.

Ovšem abych se vrátil k časopisu - ten všem rozhodně doporučuji. Navíc zde platí, že za málo peněz (snad to redakce udrží i do budoucnosti) získáte hodně muziky. Stojí to zkrátka za to. Když pro nic jiného, tak pro velikou inspiraci.

PS: Dalším příjemným překvapením je, že stejné vydavatelství (Extra Publishing) vydává i časopisy věnované oběma světovým válkám a... a proto se v tomto časopise s žádnou novodobou válkou nesetkáme. ;-)

Historické války 
dvouměsíčník
stran: 50 + 4 (obálka)
cena: 59,90 Kč

10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat