sobota 8. března 2014

Hmatací kružidlo Kemper / Kemper Caliper

Mezi základní výbavu nejen sochaře, ale i každého, kdo potřebuje přenést určité míry na papír, na jiné médium, změřit nějaký objekt, který by byl jinak jen obtížně, pokud vůbec, změřitelný (zkuste třeba změřit průměr lahve bez toho, aniž byste ji rořízli), patří hmatací (čelisťové) kružidlo. Používá se v samotných počátcích práce, když si zjišťujeme jednotlivé základní rozměry. Skládá se ze dvou čelistí, které jsou vyrobené z pevného materiálu (nejčastěji z kovu, zde konkrétně z hliníku). Je to proto, aby se čelisti nijak nedeformovaly (!) a my se mohli na měření za všech okolností spolehnout. Dohromady jsou obě čelisti spojeny aretačním šroubem, který můžeme utáhnout a zafixovat tak naměřenou hodnotu. Díky tomu lze i poměrně snadno následně měnit velikost, tedy modelovat - když už tedy je toto blog (nejen) o modelování - v libovolném měřítku. Kružidla se dají sehnat v různých velikostech, ale protože přeci jen při práci s modelovacími hmotami ty větší nepotřebujeme, bohatě stačí základní rozměry, které Kemper nabízí (na obrázku je to nejmenší).  Je to další z opravdu užitečných pomůcek, kterou navíc upotřebíte i jinde.

Calipers by Kemper Tools (more than one is being made) are very useful tools. Some sizes are almost impossible to measure without. It's great tool when you want resize something. To be able to do it, you need every main extent. If you use caliper, it really speed up your work.  

It consits of two aluminium arms (look like two jaws :)  fixed together with locking srew - it helps to keep the measured size.


Kde koupit / Where to buy

Žádné komentáře:

Okomentovat