sobota 1. března 2014

Aby barvy nevyschly... aneb Nakupujeme na internetu

Nevím jak vy, ale na barvách Citadel (Games Workshop) vidím dva největší problémy. Prvním je ten, že se ty staré již nevyrábějí a protože byly opravdu velmi dobré - zejména kovy - tak si nejsem jistý, jestli si, až zásoby dojdou, pořídím nové, či zda dám přednost jinému výrobci jako je třeba Scale75, Andrea Colours... Tím druhým problémem pak je, že barvy Citadel jsou baleny v tak nevyhovujících obalech, že zkrátka vyschnou. Tedy pokud je neotevřete, tak máte ještě šanci, že se tak nestane (třeba barvy z řady Foundation však vysychají samovolně i tak). Jenže co s tím? Osobně jsem tento fakt roky ignoroval, ovšem nejen díky tomu, že jsem se poslední dobou dostal k malování ve větší míře (a vůbec by mi nevadilo, kdyby to bylo ještě mnohemn častější - přeci jen je to zábava a když cinkne nějaký ten šušník, je to ještě více než fajn). Právě to mě přimělo k tomu, abych s tím vysycháním barev něco udělal.

Citadel colours are very good - their range of metal metals is the best I have used since these days. Well, I haven't tried Metals from Scale75 but I think it's not necessary while I have Citadels. I mean their older colours because I don't know their new range (well some of them - about five - I have and they aren't bad). The question is what you can do to stop drying of your favourite colour. Nowadays I paint more than usual (great !) and I know I need sharp brushes and good colours (= not dry:-)) . That really forced me to do something with it. I had to. 



Protože mám barev Citadel doma za ty roky, co si je kupuji, poměrně dost, tak jsem si řekl, že je musím všechny najednou - teď tedy zjišťuji, že spíše postupně, je jich vážně moc - přelít do lepších lahviček. Nevím totiž, jak je to u vás, ale barva v lahvičce s kapátkem, jako je například již zmíněná Andrea, Scale75, Vallejo..., mi nevyschla zatím ani jedna. U barev Citadel to tak bohužel není. Rozhodl jsem se proto, že si seženu podobné prázdné lahvičky a barvy do nich přeliji. Jenže možná jsem měl smůlu, nebo jsem zkrátka jen špatně hledal, nevím, zkrátka se mi nepodařilo nic pořádně najít. Barvy Citadel jsou v nádobce o celkovém objemu 12ml. Z toho plyne, že 10 ml je málo, 20 ml zase až moc. 


Kamenné obchody zklamaly. Prázdné lahvičky buď nebyly vůbec, případně neuvěřitelně drahé. Z vlastní zkušenosti proto říkám, že pokud nejste spolumajiteli nějakého obchodu s prázdnými lahvičkami, případně nechcete nakupovat lahvičky v řádu tisíců kusů, musíte zkusit štěstí na internetu. Konkrétně eBay. Tam již máte možnosti lepší, ovšem naletět můžete poměrně snadno i tak. Aby se to nestalo, vznikl tento příspěvek. 
  
 All we need is a new bottle - like those known from colours like Andrea Colours, Vallejo, Scale75... Then we have to pour the colour into it. It's almost impossible to buy appropriate bottle in the Czech republic. That's why you have to do your shopping on internet - I mean eBay. Next parts are in Czech and are about buying things on internet. For this reason this is only in Czech, because I don't know the situation in other countries. Well, I believe it's easy to find out more informations exactly for you in you country. BTW: I highly recommend pouring GW colour into new bottles - just try it to be sure it's good for you.

Na eBayi nenakupuji každý den, ale čas od času ano. Oproti běžným internetovým obchodům máte výhodu v tom, že máte poměrně velkou šanci na to, že to, co si vyberete, bude mít navíc dopravu zdarma. To poznáte podle toho, že u položky bude uvedena poznámka Free shipping. To sice na jednu stranu znamená, že vám objednané zboží přijde tou nejméně kvalitní poštovní službou, jenže to však znamenalo vždy to, že zásilka šla vždy letecky a bez sebemenších problémů. V rámci ČR pak zásilku dodává Česká pošta. Také bez probklémů. Poštovní služba je pak nejčastěji označena jako Free International Shipping a podrobnosti k ní naleznete u každé konkrétní položky. To si však nezapomeňte překontrolovat.

Daně a clo

Byly doby, kdy nakupování na internetu, nejen na eBay, bylo levnější. Jenže pak muselo dojít ke sjednocení daňové politiky se zeměmi EU a od té doby (1.4.2011) musí zákazník zaplatit z částky, která převyšuje 22,- EUR jak DPH, tak i poplatky za odbavení zásilky, clo... Protože v tomto směru nás zastupuje Česká pošta (nemusíme běhat na celní úřad), tak nám to hezky napočítají. Beru to jako nutné zlo, protže se mi to sice nelíbí, jenže s tím nic nenadělám. Mluvím o tom proto, že si nejsem jistý, zda se celková částka počítá jen z poštovného, pokud jste si zásilku nechali zaslat kurýrem, či i z běžného poštovného. Opravdu nevím, na každý pád je však těch 22,- EUR nízká částka. Pokud bude objednávat po internetu něco dražšího (22,- EUR je mimochodem necelých 600,- Kč), tak si to raději zjistěte. Ovšem pokud žádné poštovné neplatíte, nijak se proto ani nezmění výsledná cena. Dvakrát si však rozmyslete, zda má smysl se slučovat dohromady s někým dalším, abyste si pak rozdělili poštovné. Mohlo by se totiž stát, že pokud si to zajistíte sami, nebudete platit nic, případně i tak méně. Samozřejmě je to tak, že pokud si cokoli objednáváte ze zemí v rámci EU, žádné clo neplatíte, DPH již je v ceně (VAT = DPH).

Tipy

Abyste na eBay a internetu obecně dobře nakoupili, musíte přesně vědět, co chcete koupit. Třeba v případě lahviček na barvy se jednalo o plastové lahvičky s kapátkem (Plastic Bottles with  Eye Dropper).  Jakmile tohle víte, máte skoro vyhráno. Vyberete si jen další vlastnost jako je třeba objem, barva.. Důležité je se ujistit o tom, jaké množství (počet kusů) je za uvedenou cenu. Podle toho pak objednat. Přeci jen je rozdíl, zda je cena uvedena za jeden kus, či za jedno balení, které se skládá ze třiceti jednostlivých kusů (jako tomu bylo právě v případě lahviček). Jsou to možná drobnosti, ale věřte tomu, že se vyplatí si je ohlídat. Konečně za takřka stejnou cenu (o trochu vyšší) jsem koupil lahviček šedesát, zatímco jich mohlo být i (jen) deset. 

Další věc, která je důležitá, je samotné objednání. Na eBay se totiž hlásíte pod svým účtem, na který máte vedeny své objednávky. Během jednoho z prvních nákupů jsem vlastní chybou (zbytečně jsem tenkrát spěchal, abych to již měl za sebou) vystavil jednu a tutéž objednávku třikrát. Zkrátka jsem třikrát klepl na tlačítko 'Buy it now' a neuvědomil jsem si to. Naštěstí se jednalo o seriózního obchodníka (mimochodem z Číny), kterému se mi to tenkrát podařilo vysvětlit o objednávku stornoval. Jeho povinnost to však nebyla a já mohl být veden na eBay jako neseriózní zákazník. Od určité chvíle to totiž nejste vy, kdo objednávku může měnit (zrušit). 

Aukce (Auction) - Zboží v aukci nenakupuji, protože když už na eBay jdu něco koupit, koupím to okamžitě, protože danou věc potřebuji. Ovšem pokud na věc nespěcháte, můžete se o zboží utkat v aukci. A můžete i opravdu výhodně nakoupit. Kladu si jen otázku, zda něco koupit jen proto, že to bylo v aukci. Rozhodně není důvod se aukci vyhýbat. Jen tedy nezapomeňte zaplatit, pokud aukci vyhrajete :-).
 
Top-rated seller - osobně dávám přednost tomu, pokud je prodejce takto označen. Není to tedy zase tak, že kdo tak označen není, je neseriózní, ale přeci jen je to větší jistota.

Na eBay kupuji jen drobnosti. Není to ani tak kvůli zmíněným daním a pooplatkům, ale kvůli případné reklamaci. Ačkoli z vlastní zkušenosti vím, že lépe se jedná s cizím obchodníkem, než s českým. Navíc než aby se dohadovali, pošlou vám novou věc obratem. Jenže pokud se dohadovat chtějí, připravte se na dlouhé dohadování, které rozhodně nemusí skončit k vaší spokojenosti. Ovšem na druhou stranu jsem díky ochotě prodejce z Anglie přiměl českého dopravce (Česká pošta to mimochodem nebyla) k tomu, že nakonec špatně doručenou zásilku přeci jen dohledal.

Placení na internetu

Platit přímo kartou je poměrně riziko. Já dávám přednost službě PayPal, kterou navíc pro nákupy na eBay potřebujete. Je to relativně bezpečný způsob nakupování na internetu. Nebudu říkat zcela bezpečný, ale dost se tomu blíží. Ve zkratce jde o to, že údaje z vaší platební karty, kterou jste předtím zaregistrovali ve službě PayPal, obchodník nevidí - vidí totiž jen malou čast, poslední čtyři číslice, pokud se nepletu.  Výhoda je ta, že po objednání se musíte na svůj účet PayPal přihlásit a platbu potvrdit. Z celkové částky odvedete sice určitou část provozovateli služby PayPal, ale domnívám se, že se to rozhodně vyplatí.

Další možností je, že si necháte u své banky (pokud to poskytuje, ale mám za to, že je to běžná služba u všech bank) vystavit platební kartu pro platby na internetu. Zde jste také zajištěni, neplatíte za tuto službu moc a výhodu máte v tom, že v případě potřeby mluvíte se svou bankou. Někdy je totiž možné, že u nějakého prodejce pomocí služby PayPal platit nemůžete, protože ji prodejce nepodporuje. Těchto případů však ubývá.

Můžete také při objednávkách na internetu zadávat skutečné číslo své karty. To příliš nedoporučuji, byť se v případě seriózního obchodníka jedná o relativně bezpečnou věc. Relativně říkám proto, že se může stát, že vaše platební údaje budou obchodníkovi ukradeny a pak můžete mluvit o štěstí, pokud o své peníze nepřijdete. Kdysi dávno se mi stalo, že mě kontaktovala moje banka s dotazem, zda jsem si opravdu kupoval letenky někdy na Sibiři v Rusku. Samozřejmě jsem řekl, že ne, a oni jen odpověděli, že si to mysleli, ale že se chtěli raději ujistit. Platbu zablokovali a já si musel nechat vystavit novou platební kartu. Od té doby číslo své platební karty nikam nezadávám. 

Pamatujte, že se NIKDY nestane, že by po vás někdo chtěl jménem banky, abyste někam zadali své platební údaje. To se opravdu nestane. Pokud ano, ihned zavřete okno prohlížeče, případně proveďte antivirovou kontrolu a klidně i restartujte počítač. A ne, nejsem paranoidní, ale raději dvakrát vše překontrolovat, než si pak rvát vlasy, že jste to neudělali. Mimochodem banky jen velmi nerady zveřejňují, že byli jejich klienti napadeni a bylo jim vykradeno konto, či něco podobného. To udělají většinou jako varování (například před podvodnými emaily) a v případech, kdy byla například obchodníkovi (ale velkému) odcizena platební data.

Také nezapomeňte zkontrolovat, zda se opravdu nacházíte na stránce obchodu ještě NEŽ začnete objednávat. To poznáte podle toho, zda ve stavovém řádku, kam zadáváte internetovou adresu, je uvedeno HTTPS://, nikoli pouze http://. Tato zkratka vás ujišťuje o tom, že jste na stránkách se zašifrovaným internetovým protokolem (Hypertext Transfer Protocol Secure). Zabíhat do detailů nebudu, ani nebudu říkat, že se jedná o něco 100% bezpečné. Nebylo by to pravda, ale berte to tak, že se případnému útočníkovi vyplatí napadnout někoho jiného, než toho, kdo se právě pohybuje na zašifrované stránce. Tedy pokud nejste třeba třeba nějaké raketové silo, ale to skutečně nepředpokládám. Podle toho, jaký prohlížeč používáte, na takové stránce také uvidíte zámeček, zelený text, případně něco podobného.

Závěr

Tento příspěvek berte tak, že jsem se vám na svých vlastních zkušenostech snažil přiblížit nakupování na internetu. Protože se čas od času vyplatí na internetu něco koupit, je i dobré si základy připomenout. Jindy zase zjistíte, že opravdu  nemá cenu zbytečně nakupovat a jen byste zbytečně utráceli peníze. Třeba v případě lahviček se však jednalo o opravdu výhodný nákup a kdo doma barvy Citadel má, měl by to také alespoň zvážit, na jedné barvě vyzkoušet a pokud budete spokojeni, přelít i ostatní barvy.  Budete-li shánět něco jiného, poohlédněte se také na internetu. Mimochodem když jsem ještě před lety objednával model bratrovi k Vánocům na jednom českém e-shopu, tak jsem na něj čekal skoro čtvrt roku. Ale byl, hurá! Objednávka z Anglie naproti tomu dorazí za tři dny, z USA za pět pracovních dní, z Hong-Kongu za týden a z Francie za dva dny. Navíc kontakt s obchodem je v pořádku, odpoví, jak to jen jde. Tedy nezapomínejte na to, že Země je kulatá a že v tom může být (=je) určitý problém - neodpovědí zkrátka obratem. Jeden z důvodů je nepochybně i ten, že všude v okolních stáech mají zboží skladem. A pokud ne, informují vás o tom - u nás jsem se s podobně vstřícnou komunikací obchodu stalo u Decodance a v eshopu Eduard. V ČR se vůbec z tohoto pohledu situace lepší, ovšem stále ještě jsou obchody, kde budete čekat a čekat. Opakuji, že se to, co jsem napsal, týká modelů, případně figurek a mých vlastních zkušeností.

Snad se vám tento článek bude hodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat