sobota 8. března 2014

Nástroj Kemper Tools SKT - Scratch Knife

Pokud znáte například rydlo Tamyia, popřípadě jakékoli podobné, pak máte představu o tom, jak nástroj SKT od Kemper Tools vypadá. Tato rydla jsou však primárně určená pro rytí plastu. Pokud byste je použili pro modelovací hmotu, nepodařilo by se vám to, co požadujete - totiž vyrýt takovou rýhu, jakou potřebujete. Důvod je jednoduchý - pokud vyrýváte rýhu do plastu, ryjete tahem podle maskovací pásky, pravítka... vždy ale přímku. Z toho důvodu také vlastní hrot nevidíte. Ani ho vidět nepotřebujete. 

V případě rytí do modelovací hmoty potřebujete mít plnou kontrolu nad tím, jak se hrot rydla pohybuje. Proto potřebujete i jiný nástroj. Přesně takovým nástrojem je právě nástroj SKT - Scratch Tool (vím, že použitý překlad 'rydlo' neodpovídá zcela přesně, jenže použití označení (i z hlediska funkčnosti snad přesnějšímu) výrazu 'rýsovací jehla' by zase mohlo odvádět pozornost trošku jinam. Navíc v příkladu použití níže ho budu používat jako zmíněné rydlo (mimochodem 'scriber' znamená 'rycí/rýsovací jehla') Tamiya - tedy rytím tahem). 

The SKT - Scratch Knife (Kemper Tools) became one of the most useful tools on my working desk. If you need to chase anything into plastic, you must have something like Tamiya Scriber. But if you need to scratch the modeling clay, you must have different tool. You have to see the tip of the tool to be able to control it. That's why you need the SKT tool.


Díky hrotu ve tvaru trojúhelníku máte nástroj plně pod kontrolou a nezáleží příliš na tom, zda během tažení nástroje s nástrojem zahýbete do stran. Tento nástroj navíc nemusíte využívat jen jako klasické rydlo (1. - tedy rýt tahem), ale můžete použít i špičku nástroje třeba jako bodec (2.) - ovšem pamatujte na to, že výsledný tvar otvoru nebude kulatý, ale bude mít obdélníkový tvar, případně můžete použít hranu špičky nástroje jako svého druhu razítko (3.). 


There are many ways how you can use the  triangular head of the tool. You can use it as a scriber (fig.1), spike (fig. 2) or stamp (fig. 3). 


Nástroj prakticky  / Tool In Action


Za názornou ukázku jsem si zvolil skřetův culík, resp. jednotlivé vlasy. Na fotografiích není celý hotový, ovšem stejně budu postupovat i v dalších částech. Použitá hmota je Sculpey FIRM smíchaný s červenou hmotou Sculpey (již se nevarábí, ale ve své podstatě je to přímý předchudce hmoty Sculpey III, resp. jako FIMO).  

As an example of using the tool I have chosen to model the hair of the goblin. His whole ponytail isn't done yet but I will use the same procedure to finish it.
* * *
Po narytí první vrstvy nevypadá povrch nijak vábně.
When we scratch the first layer it's... well... it's strange, isn't it?

Musíme očistit povrch štětcem s hrubším vlasem. Zase tedy ne tak hrubým, aby povrch zbytečně poškrábal. Na druhou stranu by to však příliš nevadilo, protože děláme texturu vlasů. Jen je třeba pamatovat, že musíme (!) dodržet stejný směr jaký již vlasy mají. Tedy shora dolů, nikoli do stran. Můžeme také přidat další vrstvy (vrypy), pokud se nám struktura vlasů nelíbí.

We have to clean the surface with some brush. Don't worry if you scratch it even more - we're making shape of hair so it's even better if we scratch it even more. Just remember to keep the same direction as we scratched before. You can also add more layers (scratches) till you are satisfied.
Po mechanickém začištění již vypadá culík lépe, jenže stále to není ono. Nyní však již jen stačí namočit štětec s jemným vlasem (teď již na tom záleží!) do rozpouštedla jako je například White Spirit a celý culík jím jemně přetřít.

Using brush to clean the ponytail wasn't bad but there are still some rough parts. You just need to use st. like White Spirit and soft (!) brush to brush it over.


Závěr / Conclusion

Nástroj SKT je velmi užitečný a opravdu výrazně ulehčuje práci. Navíc s jeho pomocí dosáhne každý ještě detailnějších výsledků. 
The SKT tool is really something very useful. It allows you to reach much more detailed level than ever before. 


Kde koupit / Where to buy

Vlastní nástroj = násadka + hrot / Kemper SKT Scratch Knife + tip

Náhradní hroty / Replacement tips

výrobce / producer Kemper Tools (USA)

Za poskytnutí vzorku děkuji prodejci - firmě DecoDance s.r.o. 

Žádné komentáře:

Okomentovat