neděle 30. září 2012

Záložák z Landwehru

Voják v kožichu s přilbou Pickelhaube
Záložní pěchota v německé císařské armády byla založena 17. března v roce 1813. Měla asistovat záložním silám.

Největšího nasazení se jednotky Landwehru dočkaly v roce 1914 v souvislosti s vypuknutím první světové války. Byly nasazeny prakticky na vše válčištích, kde byla nasazena německá císařská armáda. Právě z počátku války pochází i figura vojáka ve velikosti 54 mm. Voják má na sobě zimní kožich. Pro tento válečný konflikt je typické, že tento kožich - byť je nošený vojáky na obou stranách válečného konfliktu - nepředstavuje žádnou zvláštní část uniformy šitou přímo pro vojenské jednotky (jako například představuje zimní oblečení z druhé světové války), ale naopak kožich, který byl - pokud tedy byl - běžně dostupný. 

Feldzeichen - označení jednotlivých jednotek
Čáka vzor 1860
Jednotky Landwehru (záložní pěchota; zeměbrana) a Landsturmu (polovojenská milice; domobrana) byly vybavovány ze začátku války výstrojí, která nepatřila mezi absolutní novinky ve výbavě armády. Přednost dostala řadová pěchota. Z tohoto důvodu má voják na hlavě černou koženou čáku vzor 1860. Pickelhaube  - tedy německá přilba s hrotem - vzor 1895 byla kvůli jejich nedostatku nahrazena právě koženou čákou vzor 1860. Není bez zajímavosti, že právě přilba s hrotem byla mezi vojáky Dohody oblíbeným suvenýrem právě díky svému hrotu. Tento hrot - než byl tento typ přileb stažen a nahrazen ocelovými přilbami - si sami vojáci sundavali, protože byli díky němu vidět v zákopech.

Uniformou se zabývat není potřeba. Voják ji má pod kožichem. Jediné, co je vidět, jsou jeho boty. Ze začátku války byly z hnědé kůže. Pokud ano, pak bylo poměrně běžné, že si sami vojáci hnědé části výstroje začerňovali. Pokud to ovšem bylo v polních podmínkách možné. Ani nemá příliš smysl se zmiňovat o poddůstojnících, kteří stále lpěli na správném ustrojení vojáků, zejména pak byli doslova alergičtí na vojáky, kteří k jednotkám přišli z úderných oddílů (Stosstruppen, chcete-li Stormtroopers). Jenže o tom až někdy jindy. 

Z pohledu historické věrnosti bych zkrátka řekl, že této figurce není co vytknout. Ohledně čáky snad je ještě dobré poznamenat, že kokardu, kterou na ní voják má, mohl mít. Avšak také nemusel. Vojáci si je sami sundavali. Ovšem jelikož tento voják nepředstavuje vojáka ze zákopů v první linii, je více než pravděpodobné, že si žádnou součást výstroje nesundaval.

Jednotky Landwehru byly vyzbrojeny opakovacími puškami Gewehr 88 a Gewehr 88/05 ráže 7,92 mm. Jednotky Landsturmu byly vyzbrojeny stejnou zbraní.
  

Figurka

Jak jsem již napsal, figurka představuje vojáka v kožichu na hlídce. Velikost je 54 mm (měřítko 1/32). Figurku totiž vyrábí firma Kellerkind Miniaturen jako doplněk k letadlu z První války v měřítku 1/32. Důležité je si připomenout, že měřítko opravdu není velikost, takže přeměřovat figurku můžeme, ale protože to není stroj, je to tak nějak zbytečné. Žádné viditelné nedostatky v anatomii na figurce nejsou. Z tohoto pohledu se není čeho obávat. Ano, jistě platí, že kdo by chtěl, rozhodně by nějakou tu chybu našel. Jenže to mi přijde zbytečné. Figurka zkrátka představuje vojáka v kožichu. To je patrné jak na první, tak i na druhý pohled.


Pokud bychom měli mluvit o zpracování drapérie - zejména tedy kožešiny a chlupů - je podle mého názoru opět vše v pořádku. Pokud jsem srovnával figurku s tím, jak vypadají fotografie podobných vojáků v kožichu, žádné rozdíly jsem nenašel.  




Co se týká odlití, tak figurka je odlita ze světle šedého resinu. Nevím, zda to je jen u mého konkrétního kusu, ale je zapotřebí jemně obrousit tváře figurky. S jinými figurkami tohoto výrobce nemám zkušenosti, ovšem tato jedna rozhodně představuje vyšší standard ve světě figurek. Při pořizovací ceně 350,- Kč se nejednalo o nákup figurky, která by mi zbytečně přidělala vrásky na čele jen proto, že je špatně odlita. Jednu takovou figurku mám na stole a s touto se srovnávat v tomto směru rozhodně nedá. Jenže o tom zase až příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat