neděle 9. září 2012

Skály a kameny podruhé

Kameny z hmoty Super Sculpey

Kameny a skálu můžeme samozřejmě vyrobit i z polymerové hmoty, případně dvousložkového tmelu. Pokud mám možnost si vybrat, pak si v každém případě zvolím hmotu Super Sculpey. Ta má totiž jedinou nevýhodu, pokud vůbec můžeme o nevýhodě mluvit, a tím je skutečnost, že hmotu musíme zapéct. Naopak jednoznačnou výhodu vidím v tom, že hmota Super Sculpey (já ji míchám s hmotou FIMO, proto není šedá, jak by měla být) je dost pevná na to, aby udržela svou váhu a udržela beze změn tvar. Naplno tak lze využít další výhody a to skutečnost, že dokud ji nezapeču, je stále tvárná. Beze spěchu si tak mohu vymodelovat podstavec pod figurku, kde třeba chci, aby bylo více kamenů a kusů skal. Teprve až co jsem zcela spokojený dám vymodelované kameny a skály zapéct. Dokud to neudělám, mohu texturu kamene i jeho tvar jakkoli upravovat a opravovat.

V případě dvousložkového tmelu jsem jednak omezený časem, který je jasně daný a počítá se maximálně na hodiny, spíše na necelou hodinu (platí, že čím více tvrdidla, tím rychleji hmota zatvrdne). Co mi však přijde horší, je to, že si musím nejprve vyrobit - například z extrudovaného polystyrénu - hrubý základ, na který pak budu nanášet samotný tmel. Nic podobného u hmoty Sculpey není potřeba a urychlím si tak práci. Navíc jakmile dvousložkový tmel zatvrdne, nejde s ním dělat již nic.


Někdy je mi i líto zničit kámen, který mám. Nebo chci nějaký menší, větší... prostě jiný...

... proto si ho raději vyrobím. Vše opět začíná jako kulička dobře připravené hmoty...
....skalpelem nejprve z kuličky vyřežu základní tvar (objevila se výrazná červená, což je právě díky přimíchané hmotě FIMO)...
... pomocí malého kamínku, kuličky alobalu, jednoduše čehokoli, vymačkám do kamene jeho texturu...
...nakonec z vnitřku kamene vyberu přebytečnou hmotu. Jednak je tam zbytečná, navíc se hodí příště.

Závěr

Vyrobit kámen, skálu, z polymerová hmoty, je velmi jednoduché. Další nespornou výhodou je to, že kámen vyrobený z polymerové hmoty/dvousložkového tmelu, mohu dále řezat, brousit. To by ne vždy šlo, pokud bych měl kámen skutečný. Například u modly, kterou jsem dělal minule, jsem právě z tohoto důvodu nemohl kámen nijak obrousit, navrtat... zničil bych jak kámen, tak pravděpodobně i svou další chuť do další práce. 

Ještě si neodpustím poznámku, že stejně dobře jako se dá vyrobit kámen, vyrobím si i dřevo... vlastně cokoli.




Žádné komentáře:

Okomentovat