pátek 28. září 2012

Je nový White Dwarf opravdu nový? A je vůbec k něčemu?

Zářijové 'staré' číslo
Na měsíc srpen firma Games Workshop slíbila zcela předělaný časopis White Dwarf. Nový měl být nejen použitý font, ale větší počet stran (za vyšší cenu, takže nevím, zda se to dá brát jako vylepšení), jiné jednotlivé kapitoly časopisu... zkrátka vše. 

Když jsem tyto zvěsti poprvé uslyšel, tak se mi udělalo tak trochu slabo. Starší čísla časopisu byla sice čas od času ne tak povedená, v porovnání s těmi nejstaršími, která mi přišla do rukou, byla i trošku chudší, ovšem - a to mě zajímalo nejvíce - z hlediska použitelnosti a inspirace pro někoho, kdo nikdy žádnou stolní hru ze světa Warhammeru nehrál (já vím, ale nejsem zdaleka sám), byl tento časopis přeci jen přínosem. Ono totiž ať je to, jak chce, tak firma Games Workshop je tahounem trhu s miniaturami. Sice po představení technologie Finecast (odlévání pomocí resinu, nikoli bílého kovu) by si jen naprostý bloud mohl myslet, že je tahounem i co se týče kvality odlévání svých figur, jenže skutečností jednoduše zůstává, že zaměstnává jedny z nejlepších návrhářů a malířů figurek. 
Říjnové číslo ve zcela nové úpravě

Firma pak v další fázi svého snažení představila zcela novou řadu barev. Některé z nich jsou velmi povedené, jiné příliš ne a na jiné je nejlepší zapomenout. Dají se sehnat když ne lepší, tak určitě levnější. A já si raději koupím dvě barvy místo jedné. 

Nakonec (o produkci knih nejen elektronických mluvit nebudu) přišly změny ve firemním měsíčníku White Dwarf. A jak to tedy dopadlo?

Z pohledu někoho, kdo figurky maluje a líbí se mu světy sci-fi a fantasy, dobře. Nebudu psát výborně, od toho tu jsou jiné časopisy a knihy, ale dobře určitě. Z časopisu mám konečně dojem, že je v něm větší prostor právě i pro ty, kdo stolní hry nehrají každý den. Bez ohledu na to, jaký pro to mají důvod.

V první řadě musím zmínit kvalitu fotografií. Ne tedy, že by dříve byly nějaké mizerné. Nyní jsou ovšem mnohem lepší. Již totiž ani tak nejde jen o to, že kolem stolu pobíhá několik lidí, kteří si hrají s nějakou figurkou, která ani moc dobře vidět není, ale naopak, nyní je na fotografii pouze ona figurka (hráče u stolu se hrou najdete také, ale již to není tak často). Fotografie jsou hezky detailní a pomohou nejen při malování stejné figurky, ale i při malování podobné.

Paint splatter

Z mého pohledu snad nejlepší část časopisu. Jedná se o přímého následovníka rubriky 'eavy metal team  radí, pátrá, informuje. Ovšem je to zpracováno na návodných fotografiích. Sice je vše děláno s odkazem na konkrétní barvu z nové řady barev Citadel, ovšem tyto barvy jsou zde vedle slovního popisu zobrazeny i jako daný odstín. Tedy potřeba mít právě dané barvy Citadel odpadá. 

Hall of fame

Nevím, zda je to tím, že v této kapitole časopisu je prezentována jedna z nejlepších figurek, které podle mého názoru Games Workshop kdy uvedl na trh, ovšem právě pro mně to je zcela dostačující. Byť to není to jediné, co zde nalezneme. 

Mohl bych tak pokračovat, časopis má 154 stran (včetně obálky) a já mohu již nyní říci, že se těším na další číslo.


Žádné komentáře:

Okomentovat