čtvrtek 6. září 2012

Skály a kameny poprvé

Silikonové formy a sádra


Opakování je prý matka moudrosti. Věřme tomu. Jelikož jsem slíbil, že napíši článek o tom, jak vyrobit kameny z polymerové hmoty Super Sculpey, tak z toho nakonec vznikl delší text. Je toho totiž více, z čeho všeho můžeme udělat skálu a kameny. 

V první řadě - alespoň tedy pro mne - je použití sádry a silikonových forem. Já používám ty od firmy Woodland Scenics. Výrobců je více, ovšem pro mé potřeby stačí ty, které mám. Před lety jsem si nakoupil tři formy na výrobu skály. Jsou určené pro modelovou železnici, ale pro podstavce k figurkám se dají použít také. A nejen tam. Vypadají totiž opravdu věrně, navíc si můžeme odlít tolik kusů skal, na kolik nám bude stačit sádra. Je dobré mít menší zásobu, protože pak si můžeme vybrat takový kámen, jaký se nám hodí. Výhodou sádry je, že si také můžeme snadno odlomit takový kousek, jaký chceme. Ty pak můžeme navzájem slepit - disperzní lepidlo bude stačit. Pokud bychom potřebovali, aby nějaká část pevně držela, pak můžeme použít lepidlo z tavné pistole (nespalte se), případně jednotlivé kusy slepíme dohromady rozdělanou sádrou. Podívejte se ostatně na přiložené video - rozhodně nevynechejte ani druhou část, kde bude skály barvit (!):


Formy si můžeme udělat samozřejmě také. Buď si uděláme latexovou formu, například použijeme přípravek Latex Rubber. Můžeme také použít Mold Maker. Již jsem tento výrobek popisoval a s odstupem času mohu potvrdit, že je snad ještě lepší, než jsem psal tenkrát.
Poznámka: sekundové lepidlo bych nepoužíval. Ne snad proto, že by nelepilo, ale jednak proto, že jakmile zatvrdne (což je tedy poměrně rychle), nedá se již s lepenými kousky skal nijak manipulovat. Možná namítnete, že lepení pomocí tavné pistole je stejné. Není to tak úplně pravda. Ten důvod je v tom, že sádra je poměrně porézní a měli bychom poměrně velkou ztrátu lepidla. Jako nejlepší mi přijde lepidlo disperzní, případně samotná sádra. Samotná sádra je pak vhodná pro tmelení přechodů mezi jednotlivými bloky (opět viz. fotografie).
Jednotlivé bloky téže formy.

Přírodní materiály

Pokud nechceme z nějakého důvodu použít při výrobě skály, kamene, silikonovou formu - třeba ji nemáme, nemůžeme ji sehnat... tak se stačí porozhlédnout kolem sebe. Velmi hezky totiž vypadá skála udělaná z kůry a kámen udělaný z kousku dřevěného uhlí. Nevýhodou je to, že jsme limitováni tvarem jak kůry, tak i kousku uhlí. To ovšem platí i pro použití silikonové formy a sádry. Navíc je to i trošku pracnější. Ovšem ve výsledku si skála s již popsaným použitím silikonové formy nic nezadá. Výsledek můžete opět vidět na fotografii. 
Kámen z kousku uhlí, zadní část domodelována dvousložkovým tmelem Magic Sculp.
Skála vymodelovaná z kůry






  
Nabarvené kameny i skála z kůry, doplněno pigmenty a listím.
Celkový pohled.

Nevýhody

  • při práci s kouskem uhlí musíme pamatovat na to, že uhlí je jednak křehké, navíc výrazně špiní. Alespoň to však může odstranit tím, že uhlí po instalaci na podložku přetřeme barvou, případně napustíme velmi řídkým disperzním lepidlem. To má navíc tu výhodu, že dojde i ke zpevnění kamene.
  • Můžeme použít také fixativ určený pro výtvarníky, resp. fixování maleb namalovaný uhlem, pastely, tužkou... Je to velmi šikovná věc, funguje přesně tak, jak má, ovšem před použitím fixativu bych přeci jen doporučoval ještě použít řídké disperzní lepidlo. Fixativ sice může být i v lahvičce, ovšem je lepší použít fixativ ve spreji. A pozor (!): varování na obalu, že fixativ se má používat v dobře větrané místnosti, bych rozhodně nepodceňoval. Mnohem lepší - pokud to tedy jde - je použít fixativ venku. Po zaschnutí má matný, až polomatný povrch. Tedy použít se dá i u pigmentů... Je dobře dostupný (v ČR určitě), protože patří mezi výrobky koh-i-noor. A tato firma má jednak značkové prodejny, navíc se dá sehnat v (opět to slovo musím použít) v lepším papírnictví. Pokud by ho neměli, určitě poradí.
Příště si vymodelujeme nějaký ten kámen z hmoty Super Sculpey... ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat