čtvrtek 14. listopadu 2013

Operace Jaguár

V letech 1962–1976 probíhalo povstání v provincii Dafár (Omán). Protože se jednalo o dobu Studené války, došlo k tomu, že síly vzbouřenců byly podporovány Čínou a Sovětským svazem, zatímco na straně Ománu stála Velká Británie a Írán. Protože se jednalo o vojenský střet, nejednalo se v žádném případě o nic 'studeného', ale naopak o střety s padlými na obou stranách. Velká Británie do tohoto konfliktu vyslala své zvláštní jednotky SAS (Special Air Service). A právě příslušníka SAS si vybral offo pro předlohu své figury ve velikosti 200 mm.

SAS (Special Air Service) soldier has been sculpted by Palo 'offo' Ovecka in 200mm scale. The is one of those who were on active service during the operations in Oman & Dhofar during the 1970's such as Operation Jaguar. 




***



Puška (rifle) 7,62 L42
Voják je vybaven odstřelovačskou puškou 7.62 L42 a granátometem M79. Jinak výstroj těchto jednotek se více blížila civilní výbavě, protože bylo mnohem pohodlnější a navíc vhodnější pro místní (horské) podmínky.


Soldier has the snipers rifle '7.62 L42' a hand grenade launcher M79. Soldiers were using civilian equipment as much as possible - e.g. shoes, turban etc. - it was much more comfortable and suitable for local conditions.


Kde koupit / Where to buy

http://www.mitchesmilitarymodels.co.uk 

Žádné komentáře:

Okomentovat