neděle 10. listopadu 2013

Goumier 1944

Za druhé světové války byly součástí spojeneckých jednotek i francouzští dobrovolníci. Francouzi se aktivně účastnili bojů jak na straně Spojenců, tak i na straně na straně Osy. Mezi těmi, kteří bojovali na straně spojenců pak byli francouzští pěšáci pocházející z francouzských kolonií. Právě mezi ně patřil předobraz pro bustu od offa - marocký goumier.

There were many french soldiers during the Second World War They fought on each side - some of belongs were Axis soldiers. Some were Allies. Offo had chosen one of them - Moroccan Goumier. These auxiliary soldiers were part of French regular army between 1908 and 1956.


dželaba / djellaba
Přestože jednotky goumierů měly vlastní uniformy, byly do značné míry závislé na amerických a britských dodávkách. Právě proto postupem času přejímali více a více této výstroje. Pokud to však bylo možné, ponechávali si původní uniformu. Mezi dominantní část jejic oděvu pak patřila splývavá tunika nazývaná dželaba s typickými pruhy. Podle zbarvení a střihu dželaby pak bylo možné identifikovat kmen vojáka. Pod touto tunikou má voják oblečenu řadovou americkou polní uniformu. Pro toho, kdo bude figurku malovat, je to jasná výzva. Busta vojáka má ještě navíc přes turban navlečenu britskou ocelovou přilbu. To můžete ostatně vidět i na fotografii.

All goumier units were using their own uniforms. Well, they were depending on Allied supplies. Because of it they were taking over increasingly more foreign equipment. The bust is an gourmier with an american field uniform with hooded djellaba (flowing hoodedtribal tunic).    


Sculpey FIRM - FIMO: 50:50


Mezi největší válečné úspěchy goumierů ve druhé světové válce patří jejich zapojení v bitvě o Monte Cassino. Po skončení bojů v Itálii byli převeleni do Anglie proto, aby se připravovali na vylodění v Normandii.

Memorable is deployment of goumiers in the Battle for Monte Cassino in Italy. When the campaign in Italy was over goumiers were sent to England to prepare for the D-Day in Normandy.



Žádné komentáře:

Okomentovat