středa 14. května 2014

offo a medaile cti (offo & Medals of Honor)

Menrva, Minerva, Aténa

Všechna tato jména (a nejen ta) náležela jedné ženě. Spíše tedy bohyni. Pro Etrusky byla 'bleskometnou' bohyní Menrvou. Etruskové  žili na území dnešní Itálie, konkrétně ve střední Itálii v provincii, která se vlastně díky nim (podle nich) jmenuje Toskánsko (Toscana). Menrva pro ně byla bohyní moudrosti. Od Etrusků kult této bohyně převzali Římané a byla jimi uctívána jako bohyně moudrosti, která je naučila řemeslům, umění a dalším dovednostem, jako například lékařství. Díky tomu ji Římané ztotožnili za řeckou bohyni Aténu (tu určitě znáte jako bohyni, která v anglickém filmu Souboj titánů odmítla dát Perseovi svou sovu a nechala mu ukovat sovu náhradní, kovovou).   

Protože však již v pantheonu římských bohů bylo místo bohyně války obsazeno, stala se časem z velmi uctívané Minervy bohyně vítězství (Minerva Victrix) a válečné kořisti. Místo sovy  také vyfasovala ve zbrojním skladu kopí. 

Medaile cti

Nemůžeme se proto divit, že když přemýšleli Američané jaký symbol si dát na nejvýznačnější medaili za odvahu, kterou známe jako medaili cti (Medal of Honor), zvolili si právě Minervu. Ta na medailích také symbolicky znázorňuje Spojené státy. Na medaili cti udělovanou příslušníkům letectva USA je však, snad aby se to nepletlo, vyobrazena hlava Sochy svobody, která však má symbolicky k Minervě blízko. Také totiž na medailích přestavuje Spojené státy, svobodu...

We can find goddes Minerva on the Medal of Honor. As the goddess of skills, particularly those of the hand and mind, she guided male craftsmen and warriors - that's why she's connected to the powerful Etruscan goddess Menrva. As a daughter of supreme god Juppiter, she is also identified as Greek goddess Athena, daughter of Zeus. That's why she's often portrayed with an owl, helmet, shield and aegis.   

Protože pořizovat kopie medaile cti je zakázáno, a také vzhledem k potřebě zmenšit medaile tak, aby vedle bust vypadaly jako doplněk busty, offo vymodeloval zmenšené verze jednotlivých medailí. Základem je opět směs hmot Sculpey FIRM a FIMO. Detaily vymodeloval z bílé hmoty mass! českého výrobce Koh-i-noor. Já bílou verzi této hmoty nesehnal, místo ní mám modrou a musím říci, že se mi s ní pracuje velmi dobře. Po zahřátí v dlaních měkne a stává se velmi tvárnou. Jinak zatuhne. Když ji smíchám například s výše zmíněnou hmotou Sculpey FIRM, pracuje se s ní ještě lépe. Nemohu však říci, jaký - pokud vůbec - je rozdíl mezi barevnou verzí hmoty mass! a bílou. Podle offa prý ano. Na každý pád on z ní dělá detaily a na jemnou práci je opravdu velmi dobrá. Vytvrzuje se buď uvařením, či vypálení při 130°C stejně jako Sculpey.

Making copies of the Medal of Honor is prohibited but offo made smaller versions of them. So it's a model (very detailed) of it and thanks to it these bust are something special. You can find it in every box with the bust.



Medaile cti - letectvo (Medal of Honor - Air Force)




Medaile cti udělovaná příslušníkům letectva znázorňuje pěticípou hvězdu, jejíž jeden hrot směřuje kolmo dolů. Ve středu hvězdy je zobrazena hlava Sochy svobody a zcela nejvýše je umístěn nápis 'Valor' (statečnost, odvaha).

The Air Force Medal of Honor is a gold five-pointed star with one point oriented down. In the center is head of Statue of Liberty and above is a word 'Valor'.

Medaile cti - armáda (Medal of Honor - Army)



Uprostřed pěticípé hvězdy je zobrazena hlava bohyně Minervy. Kolem hlavy je nápis 'UNITED STATES OF AMERICA'. Nad hvězdou je opět nápis 'Valor', na kterém sedí orel - pozn.: podle pravidel české heraldiky má orel hlavy dvě, zatímco orlice hlavu jednu, byť ve světě by byla jinak ta samá figura považována za jednohlavého orla. 

Army Medal of Honor is a five-pointed star with (again) one point down. There is a a head of goddes  Minerva in the center of the star. There is an eagle sitting on the word 'Valor',

Medaile cti - námořnictvo a pobřežní stráž (Medal of Honor - Navy, Marine & Coast Guard)



Tato medaile je opět pěticípá bronzová hvězda zobrazující stojící bohyni Minervu, která zde symbolizuje Spojené státy. 

A five-pointed bronze star in the centre with goddess Minerva (who personifying USA).



Žádné komentáře:

Okomentovat