pátek 23. května 2014

offo & Audie Leon Murphy


Audie Leon Murphy patřil mezi americké vojáky, kteří během druhé světové války získali nejvíce vyznamenání a dalších ocenění. Murphy však nezískal jen jevyší americké ocenění za odvahu, tedy medaili cti, ale za odvahu získal i belgická a francouzská vyznamenání.

Není proto divu, že právě jeho si offo zvolil jako toho nejlepšího kandidáta na bustu nositele Medaile cti. Nutno podotknout, že ji získal ve svých devatenácti letech a dá-li se o někom říci, že má mladistvě vyhlížející tvář, byl to nepochybně Audie Murphy. Snad proto se offovi nemodeloval až tak lehce. Přeci jen platí, že mnohem lépe se ztvárňují výrazné rysy tváře. A nemyslím tím jen jizvy, vyražené oko… Mimochodem za zranění se v americké armádě uděluje tzv. ‚Purpurové srdce‘. I to mimochodem Murphy získal. V jeho případě platí, že medailí a vyznamenání měl opravdu hodně.

Všechna z nich byla zasloužená, doslova vykoupená krví. Není proto překvapující, že trpěl post-traumatickým syndromem – vyskytla se u něj nespavost úzkost, zvracení, obavami z války….  Nic z toho ho však nepřimělo k tomu, aby své úzkosti utápěl v alkoholu, drogách. Snažil se i pomáhat veteránům z dalších válek – tedy v Koreji, Vietnamu… Nepochybně mu v tom pomáhalo i to, že měl nejen autoritu jako voják, ale že se stal i známým hercem. Pravdou také je, že na sklonku života se dostal do finančních problémů. Přesto však odmítl svou účast v televizních reklamách propagujících alkohol a cigarety. Zemřel při nehodě soukromého letadla v roce 1971.




Audie Leon Murphy (20 June 1925 – 28 May 1971) was one of the most decorated American combat soldiers of World War II. He recieved eceiving every US Army military combat award for valor. Well, not even US - he recieved as well as French and Belgian awards for heroism. When he was 19 he recieved american Medal of Honor.

We can say this soldier is a true hero. He didn't fight for medals, he fought for his country and - it may sounds like something stupid - and for peace. When the war was over, he returned to the USA and become famous actor especially for his roles of heroes in western movies.

He suffered with (as known in these days) post-traumatic stress disorder (PTSD) -  he could't sleep, he used to have gun under his pillow etc.. In spite of it he has never sterted drinking alcohol and in years before his death he even refused to play in commercials supported alcohol and smoking. It sould help him because he lost a lot of money. He refused it mindful of the influence he would have on the youth market.

He died in a plane crash in Virginia in 1971 shortly before his 46th birthday.





Žádné komentáře:

Okomentovat