pátek 30. května 2014

offo & Ivan Nikitovič Kožedub (offo & Ivan N. Kozhedub); scale: 1/9

Já sám pilot nejsem a přiznám se, že patřím mezi tu skupinu lidí, kteří rádi stojí nohama na zemi. Snad o to více - stejně jako jejich současníci - obdivuji vojenské piloty. Nechci nijak zlehčovat zásluhy a odvahu současných vojenských pilotů, ovšem ve vzdušných soubojích druhé světové války piloti neměli pro vzdušný boj k dispozici řízené rakety, stíhací letouny rychlejší než vzduch... Aby zkrátka mohli nepřítele sestřelit, museli se k němu přiblížit na vizuální vzdálenost. Riskovali tak do značné míry že to oni budou sestřeleni, ne jejich cíl. Snad i proto se může zdát, že nad bojišti létal stíhací pilot, kterému se bylo lepší vyhnout a neútočit na něj. Pokud jste tedy byli dalším stíhacím pilotem. V případě, že byste na jeho poměrně jasně zbarvenou (ke konci války; jednalo se o Lavočkin La-7) stíhačku přesto zaútočili, mohli byste vzápětí hovořit o štěstí, že se z vás nestala na trupu této La-7 další hvězdička znamenající úspěšný sestřel, případně že se vám alespoň otevřel padák. A bylo jedno, zda jste pilotovali ke konci války již zastaralé německé letadlo Junkers Ju-87 Stuka, Fw 190, 'zázračnou' zbraň Třetí říše, tedy proudový Messerschmitt Me 262, či americký North American P-51 Mustang. Byla zkrátka válka a vy jste v důsledku pomatení mysli zaútočili na nejúspěšnějšího pilota nejen Sovětského svazu, ale i všech spojeneckých armád, který ve 320 bojových misích dosáhl celkem 62 samostatných sestřelů. Tedy šanci, že vyváznete z následujícího souboje jste sice měli, ale opravdu nijak velkou. Tím pilotem byl totiž Ivan Nikitovič Kožedub a nelze se ani na vteřinu divit, že právě jeho si offo vybral jako prvního nositele nejvyššího sovětského vyznamenání Hrdina Sovětského svazu.

War is war. There's nothing good at any war. You risk your own life but if your're defending your country, you know it's what you have to do (or you hope you'll be courageous enought to be able to fight). For the bravest of all their countries has got a special valuations - Victoria Cross, Medal of Honor and Hero of the Soviet Union. The best allied fighter pilot who achieved 62 victories and is the best Soviet and Allied fighter pilot - 'Ace od Aces'. This man was Ivan Nykytovych Kozhedub and offo chose him as the very first of the three Hero of the Soviet Union beares.



Busta je opět vymodelováná ze směsi polymerové hmoty Sculpey FIRM a FIMO. Detaily jako jsou medaile, jsou pak z hmoty bílé Mass!. Opravdu mi to nedá, aby se nepozastavil nad tím, že kvalitou ztvárnění tváří se offo (a není to jen můj názor) zařadil mezi světovou špičku. Pokud si prohlédnete již zmíněné detaily, ani v tom offo nijak nezaostává. Někdo mu snad - nijak ve zlém - svým způsobem vyčítá ztvárnění drapérií, tedy látek, ovšem pokud se nad tím trošičku zamyslíte, zjistíte, že když uvidíte bustu, kterou vymodeloval právě offo, takřka ihned ji poznáte. Osobně jsem pak více než rád, že na tomto blogu vám, čtenářům tohoto blogu, budu moci v dohledné době představit namalované busty, které právě offo vymodeloval a dosud zde byly k vidění 'jen' jako tzv. master. Tedy vzor, který je následně zaformován a z této formy vznikají komerční kopie.Tímto malířem pak bude pan Gellatly 'Gellso' Grant (ten chlapík na obrázku je Keanu Reeves z filmu Constantine, herec, sice také známý, ale zda maluje figurky, netuším) jehož práci můžete znát například z webu Planet Figure.
 




Bust of Kozhedub is as any previous busts by offo. Well, I think it's even better - face is better and better, all the details such as medals are sculpted so well you just know what it is. In the box with the bust you'll find (smaller) copy of the Hero of the Soviet Union star. What is quite special and I'm happy I can announce it is that you'll see painted busts by well-known painter (for example from the Planet Figure website) Mr. Gellatly 'Gellso' Grant.


2 komentáře:

  1. Dobrý den. Je možné u nás sehnat bystu pilota Kožeduba?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, bohužel nevím o nikom, kdo by sem věci od MMM dovážel. Zkuste obchod.valka.cz, byť tam bylo (je?) všechno 'na dlouhé lokte'. Vzhledem k tomu, že je to firma z Anglie, tak by bylo možné si bustu objednat u nich. Protože jsme v EU, neplatíme clo. http://mitchesmilitarymodels.co.uk/?product=vbust-hsu02-ivan-kozhedub Snad jsem trochu pomohl.

    OdpovědětVymazat