sobota 3. května 2014

offo nad Tokiem / James Harold "Jimmy" Doolittle bust

Kdo jiný by měl být předobrazem pro další bustu držitele americké medaile cti, kterého offo vymodeloval, než právě James Harold "Jimmy" Doolittle (1896 - 1993). Byl nositelem mnoha vyznamenání a držitelem mnoha ocenění, ovšem medaili cti obdržel za akci, která vešla do dějin nejen druhé světové války jako Doolittlův nálet (Doolittle Raid). 

16. dubna 1942 bombardovalo šestnáct bombardérů North American B-25B Mitchell japonské hlavní město Tokio. Je důležité si uvědomit dvě věci. Tou první je to, že od japonského útoku na Pearl Harbor uběhlo teprve několik měsíců a vojenské síly japonského císařství ovládaly značnou část Tichomoří a USA byly ve značné defenzívě. Druhou skutečností pak je, že hlavní japonské město Tokio se díky tomu nacházelo mimo dolet všech tehdy známých (nejen) amerických bombardérů a sami Japonci považovali své hlavní město za naprosto nedotknutelné.  V Tokiu také sídlíl japonský císař, který byl Japonci pokládán takřka (pokud ne zcela) za boha.

James Doolittle přišel s nápadem na provedení takřka šílené akce - již zmíněného náletu na Tokio. Celou tuto akci musel velmi podrobně naplánovat - od vlastního výběru bobardovacích letounů (musely odstartovat z paluby letadlové lodi), jejich úpravu, výběr posádek, nácviku vzletu bombardérů z paluby letadlové lodi...

Nálet se vydařil. Neměl sice žádný reálný vojenský dopad, ovšem psychologický dopad zato obrovský. Jak na samotné Japonce, tak i na obyvatele USA. Dalším důležitým faktem bylo i to, že díky výtečnému utajení Japonci předpokládali, že bombardéry startovaly ze základny na ostrově Midway. Měli i za to, že byl proveden zcela novými (a jim utajenými) bombardéry s extrémě dlouhým doletem. Právě proto se japonské ozbrojené síly následně vydaly směrem na Midway...



Busta

Busta je opět taková, jaké od offa známe - tedy velikost 1/9 a opět je vymodelována ze směsi Super Sculpey FIRM + FIMO.

 
James Harold "Jimmy" Doolittle is another reciever of the Medal of Honor. He recieved it for planning an leading The (Doolittle) Raid on Tokyo. On April 18, 1942 sixteen modified B-25B Mitchell bombers took off the board od USS Hornet aircraft carrier to raid the Japan capitol - Tokyo. Though the damages were nothing serious, the raid itself ment a lot - USA showed its courage and Japanese decided to attack Midway. It led to the fall of Japanese Empire in 1945.


General Doolittle is an US national hero who recieved the Medal of Honor and in citation 1) reads: "For conspicuous leadership above and beyond the call of duty, involving personal valor and intrepidity at an extreme hazard to life. With the apparent certainty of being forced to land in enemy territory or to perish at sea, Lt. Col. Doolittle personally led a squadron of Army bombers, manned by volunteer crews, in a highly destructive raid on the Japanese mainland."  

1) - http://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Doolittle


Žádné komentáře:

Okomentovat