středa 5. února 2014

Čtyřkolka od Airfixu (Airfix Quad Bike) 1/48

Dalším věc, která pomůže zahnat stereotyp může být i stavba nějakého plastikového modelu. Já si vybral čtyřkolku od firmy Airfix. Jednak proto, že měřítko 1/48 je dost velké na to, aby modely mohly být detailní a zároveň modely nezabírají příliš mnoho místa. Tedy pokud si nezvolíte třeba model čtyřmotorového bombardéru.

Já si tedy zvolil něco, místo čtyř motorů má čtyři kola. Nejprve musím říci, že se mi líbí, že Airfix jakožto firma sídlící ve Velké Británii, si zvolila britské jednotky nasazené v Afghánistánu. Konkrétně tedy operaci Herrick. Tu stejnou operaci, ke které patří i vozidlo Šakal, které jsem zde již kdysi představil. 

Quad bike (scale 1:48) by Airfix is one of many models made as plastic kit by Airfix. I must say I really like when some company making plastic kits is focused on national forces. That's exactly what they did - operation Herrick was a military operation where british military forces were deployed. And they used military cars such as Jackal (and others) and quad bikes.


Na této čtyřkolce se mi nejvíce ze všeho líbí to, že je možné ji postavit i v jakési sci-fi kamufláž. Nemusíte zvedat oči vsloup, protože v krabici jsou čtyřkolky dvě a jednu rozhodně postavím jako tu, která byla nasazena v Afghánistánu. U té druhé přemýšlím na čtyřkolkou policejního sboru města Gotham :-). Jde totiž o to, že si díky tomu vyzkouším opět nějaou další techniku. Navíc v krabičce najdeme i čtyři figurky znázorňující bojové družstvo nasazené ldesi v terénu. Tedy další věc, která by někoho mohla pimět k tomu, aby si model postavil. 

 Figurky jsou poměrně hezky zpracované a odlité ze světle šedého plastu. Stejně jako další díly modelu jsou vylisovány z poměrně tvrdého plastu. Tvrdého snad až moc. Sice se neštípe, ale dovedu si představit někoho, kdo staví podobný model poprvé, že při začišťování jednotlivých dílů přidá na síle tak moc, že s nálitkem odstraní i to, co odstranit nemá, případně výlisek poškrábe. Odstraňovat nálitky budete muset zejména na pneumatikách a v tomto případě se budete muset s otázkou tvrdého plastu popasovat. Na druhou stranu pneumatiky sice nejsou ideální, ovšem na druhou stranu nepředstavují tak velký problém jako v případě vozidla Šakal. Součástí každé čtyřkolky je i přívěsný vozík, nosítka a rozkládací rohože usnadňující pohyb čtyřkolky v obtížném terénu.



Used grey plastic is quite hard. Too hard I think. If you aren't experienced enough in building plastic kits, you should be cerefull because you can easily destroy (break and/or scratch) any part. The biggest extension can be found on tyres (two on each one) - that means you must carefully remove it with something like sharp knife. The tyres are quite good. Good enough to build the kit 'from box' as we are used to say. Simply say there is nothing you have to add. Just glue and corresponding paints. 

Závěr / conclusion

Počet dílů / parts: 74 (+ 19 - figurky/soldiers)
Stránky produktuwww.airfix.com  

8,5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat