čtvrtek 23. ledna 2014

Offo v Afghánistánu

Nebudu o sobě tvrdit, že jsem nějakým fanatickým příznivcem nasazení armády v cizí (ale i klidně domácí) zemi. Mnohem raději bych viděl takovou politiku, která by mou zemi a kulturu uchránila před oním 'multikulti' nesmyslem. Nevím totiž jak vy, ale když já cestuji do cizí země (ale klidně i sousedního města), tak se tam chovám tak, jak je v daném místě obvyklé. V žádném případě by mě nenapadlo si po místních vynucovat to, abych se mohl chovat tak, jak chci. Vlastně by mě to ani nenapadlo. Mám za to, že by to mělo platit všude ve světě. Bohužel neplatí a proto dochází k nasazení armády v zemích, o kterých někdo ani pořádně neslyšel a nedovedl by je snad ani najít na mapě. Tedy o Evropanech si stále myslím, že, i všem navigacím navzdory, se ještě v mapě vyznat přeci jen dovedou a neměli by problém na mapě nalézt třeba takový Afghánistán. Tedy zemi, která si v posledních letech prošla takřka vším - sovětskou okupací počínaje, kdy v zemi operovaly jak armáda sovětská, tak i američtí 'poradci' nejen ze CIA.... Byla zkrátka taková doba. Jenže doba se změnila, takže z okupace se stala občanská válka, stát byl prohlášen za islámský emirát Afghánistán, kde se k moci dostali právě ti, kterým tenkrát radili, aby následně po teroristických útocích na uzemí USA v září roku 2001 byla jako reakce vyhlášena operace Trvalá svoboda (Enduring freedom). Američtí poradci se vrátili zpět do bojů proti těm, které pomohli kdysi vycvičit, aby zde do dnešního dne zůstaly spojenecké jednotky jako součást prtiteroristických sil. Protože se však necítím být oprávněným k tomu, abych nějak dále rozebíral situaci (nejen) v této zemi, navíc tento blog má zcela jiné zaměření, tak se zaměřím na to, co by nikdy nebylo nebýt operace Trvalá svoboda. 

Nevznikla by totiž busta příslušníka americké armády v  Afghanistánu. Opět z hmoty FIMO a Super Sculpey smíchané v poměru 1:1. Jak vidno, tak Palo úroveň svých figurek nijak nesnižuje. Mimochodem jedna věc je udělat si 3D výtisk třeba právě nějakého vojáka (ten na té fotografii ve výřezu je Palo osobně, tedy ne přímo příslušník US Army). Druhá věc pak je vymodelovat figurku od samého počátku ovšem s tím 'malým' detailem, že ta figurka v sobě bude mít to, co ten 3D tisk nikdy ne. Totiž svou vlastní atmosféru, skoro by se mi chtělo říci duši. To zatím figurky od offa mají. Snad je nikdy nezačne sekat jako Baťa cvičky. Ale nemyslím, že by se chtěl stát svého druhu 3D tiskárnou :-).


U.S. troop in Afghanistan
Scale: 1/9
Putty: Fimo / Sculpey Super 50/50
Scultor: Palo 'offo' Ovečka



PS: Jsem rád, že spojecké síly v Afghánistánu působí. Navíc jsou tam nasazeny i jednotky z České republiky, Slovenské republiky, Velké Británie... Jen díky tomu jsem mohl napsat tento příspěvek a vy si ho můžete v klidu číst. Přesto si myslím, že by se neměly dělat žádné rozdíly mezi tím, jestli dotyčného nevinného (!) člověka zabila raketa vypálená z bezpilotního letounu, nebo dopravní letadlo navedené sebevražedným atentántáníkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat