pátek 24. ledna 2014

3D tisk a 3D tiskárny

Na první pohled toho počítače a sculpting nemají spolu příliš společného. Na ten druhý však zjistíme, že tomu tak není. Když si navíc uvědomíme, že jednou z věcí, která hýbe současným děním nejen v IT, je 3D tisk, tak zkrátka zjistíme, že k sobě 3D tisk a sculpting patří. Ať se nám to totiž líbí či ne, tak 3D tisk tu zkrátka je. Zatím je přeci jen stále ještě tak trochu v plenkách, jenže pokrok nelze zastavit a tak mám za to, že se blíží doba, kdy budou 3D tiskárny a 3D tisk obecně poměrně dostupné. Zejména tedy cenově dostupné. V posledním čísle měsíčníku Chip (02/2014), který je věnovaný výpočetní technice, najdeme šest stran věnovaných jak 3D tisku z praktického pohledu, tedy několik tipů pro samotný tisk. Pak také tabulku šesti vybraných 3D tiskáren - mimochodem vítězná tiskárna (Makerbot Replicator 2) se prodává za 59.000,-Kč, přičemž nejlevnější zde srovnávaná tiskárna se prodává jako kit za 21.500,- Kč. Tedy stále ještě za opravdu vysoké částky, navíc si musíme uvědomit, že figurky  jsou ve velikostech například 28/54/75/80/90/120/200 mm. Zde je tedy třeba mít co nejpřesnější kvalitu tisku. Z toho důvodu bych se v následujících letech neobával toho, že by se přestaly figurky prodávat, protože by si je každý tiskl doma na své tiskárně. Spíše bych řekl, že do budoucna bude 3D tisk zajímavým doplňkem sculptingu. Přeci jen některé věci jako je třeba zbraň, ozubená kola... by bylo fajn si vytisknout. Další věc je tedy i to, že musí být co tisknout. Někdo zkrátka musí danou věc navrhnout, zpracovat... teprve pak si ji můžeme vytisknout. Řekl bych. že neautorizované kopie ohrožují trh (a i ty, co se třeba i sculptingem živí)  mnohem více než nějaký 3D tisk. Nemyslíte?
3D tisk je zkrátka věc, která má svou budoucnost před sebou a všem doporučuji si tento Chip přečíst. Případně sledovat stránky www.chip.cz, kde se toho o 3D tisku dá zjistit poměrně dost. A nejen ty!

1 komentář:

  1. Je neuvěřitelné, kolik toho 3D tiskárny za poslední roky ušly. Dneska si to zařízení může koupit domů fakt každý. My si ji letos pořídili k Vánocům. Předěláváme dům, tak se to hodí na různé blbiny, které bychom jinak pořizovali za draho v hobbymarketeceh. Jen teda s tím modelováním je občas kříž. Ale dá se to aspoň základně naučit. :)

    OdpovědětVymazat