středa 12. prosince 2012

Manekýni

Pokud někdo řekne 'manekýn', poměrně málo lidí si představí takového manekýna, o kterém si něco řekneme dnes. Mám totiž na mysli jakýsi polotovar, který slouží pro výrobu figurky. Díky nim lze poměrně snadno dodržet základní anatomii těla, případně ji vhodně deformovat tak, jak potřebujeme.



Jedná se o velmi užitečnou pomůcku, díky které sculpting nevzdají v samém prvopočátku například ti, kteří nemohou stejně trefit levou a pravou stranu figurky apod.. Další výhodou je, že k těmto manekýnům se buď přímo vyrábějí i jednotlivé části těl od rukou, hlav až po výstroj a výzbroj. A protože se vyrábějí ve velikostech shodných s běžně používanými velikostmi ve figurkách, není problém je vzájemně zaměňovat. 

Manekýn Scale75 - 75mm

  • U manekýnů firmy JMD se jedná o velikost spíše 65 mm, byť jsou samotnu firmou označeni za velikost 54 mm!
  • Použití manekýnů nelze než doporučit nejen začátečníkům. Jejich použití výrazně urychluje práci. Běžně se používají i mezi profesionály. Jejich další výhodou je pak to, že po troše cviku proporce lidského těla dostaneme 'do krve'. Navíc pokud si pro práci zvolíme manekýna, který je udělaný do drobných detailů (ne tedy jen drátěná kostřička), pak ho nemůžeme ani sestavit anatomicky nesprávně. Pokud to tedy nebude naším záměrem. 
  • Díky tomu, že ve figurkařině pracujeme s velikostí a ne přesným rozměrem lidského těla, tak si podle jednoho manekýna jednoduchým přepočtem  můžeme vyrábět manekýny vlastní. A to nejen pouze jako kopii, ale i jako manekýna v jiné velikosti.
  • Zatím posledním manekýnem je manekýn od relativně nové firmy Scale75 ve velikosti 75 mm.
  • S manekýnem pracujeme tak, že postavu domodelujeme nejlépe dvousložkovými tmely (DURO/GreenStuff, Magic Sculp, Milliput...).
  • Pokud se rozhodneme použít polymerovou (zapékací) hmotu, nesmíme zapomenout na to, z jakého materiálu je manekýn vyrobený. Ne každý materiál by totiž vydržel teplotu 130°C během zapékání v troubě.  






Manekýn Andrea - 54mm

Velmi jednoduchý manekýn od JMD...
...od stejné firmy však můžeme sehnat i složitější 'model'...

...navíc si můžeme pořídit i tématický set (zde WWI, anglický voják)...


...nebo stačí jen několik (velmi pěných !!!) hlav...
...a...
.. rukou. Právě v oné velikosti 65mm. Alespoň podle mého.
V měřítku 1/35 je výběr hlav mnohem větší. Pro další části těl se hodí plastové stavebnice figurek v tomto měřítku.
Ve velikosti 54mm si můžeme resinového manekýna sestavit tak, jak chceme...
... a vymodelovat tlouštíka, kterému Rudá Sonja setla hlavu. Je to zkrátka jen na nás.

3 komentáře:

  1. Nevíte, zda se dá něco podobného sehnat i pro velikost 20 mm ?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, bohužel nevím. Šel bych tou cestou, že bych obětoval jednu figurku (pokud nějakou máte) a tu bych nařezal na jednotlivé části tak, aby šlo sestavit vlastního manekna. Tedy určitě hrudník a pánev, případně boty a ruce. Zbytek nahradit drátkem a domodelovat tmelem zbytek.

    OdpovědětVymazat