pátek 28. prosince 2012

Škrábance a odřeniny: jednotlivé metody > Lak na vlasy

Hezký den všem. Již je to skoro přesně rok, co jsem tu psal o setu barev Life Color 'Dust and Rust'. Pokud pominu skutečnost, že čas neuvěřitelně rychle letí, tak jsem si hlavně uvědomil, že mé oblíbené modelářské téma je zachycení rzi a škrábanců. A že bych se měl k tomuto tématu vrátit a rozvést ho. Navíc nejen v domácích vitrínkách věrně (a zároveň dostatečně) orezlý a obouchaný model zaujme. 

Ovšem jednak proto, že máme stále ještě svátky a na modely a malování není tolik času, možná chuti, tak jsem se rozhodl začít něčím jednoduchým a opravdu rychlým. Totiž popisem toho, jak na modelu, podstavci, figurce, ale třeba i při jiném napodobování stáří, právě to rychle zachytit. Nejedná se o nic náročného. Opravdu se jedná o práci v řádu minut. No nebo i hodin, pokud budete chtít přeci jen nad projektem strávit více času.

Dnes začnu stručným popisem známé metody 'laku na vlasy'. Chvilku jsem koketoval s tím, že o ní ani nebudu nic psát. Protože však vím, že ne každý tu techniku zná a používá, tak jsem se rozhodl že z ní naopak udělám první z řady příspěvků na stejné téma. Tedy škrábance a rez.

Nejtěžší na této metodě je výběr správného laku. Je to vlastně sázka do loterie, protože zdaleka ne každý lak na vlasy se chová stejně. Někdy totiž povrch zafixuje tak dobře, že se nám již nemusí podařit vytvořit věrné odřeniny a škrábance. 

Tato metoda totiž funguje tak, že na spodní vrstvu natříkáme lak na vlasy, necháme lehce zaschnout a na tuto vrstvu nastříkáme (je to nejlepší možnost) tenkou vrstvu barvy, kterou budeme 'trhat'. To provedeme například štetcem s tvrdým vlasem, šídlem, starým kartáčkem na zuby, párátkem... zkrátka čímkoli, co nám padnu do ruky a pomůže vytvořit stopu, jakou potřebujeme. Již zmíněnou základní vrstvu  můžeme nejprve zalakovat vrstvou syntetického laku (ne vodou ředitelným lakem!). Není to však nutnou podmínkou. Vše je věcí citu, praxe a našeho rozhodnutí.  Pokud to však neuděláme, musíme počítat s tím, že může dojít k potrhání i této vrstvy až na plast (pokud děláme plastikový model).

Samotný popis této metody mi zabral mnohem více času než její předvedení pro potřeby pořízení fotografií pod tímto článkem. Je to tedy opět jen na vás. Vyberte si vhodný námět a sami si tuto metodu vyzkoušejte. Nebo počkejte do příštího dílu, kde si ukážeme, jak se pracuje s přípravkem 'Heavy Chipping' od AK interactive.

Nejprve je potřeba namalovat základní vrstvu. Na destičku jsem natupoval nepravidelné (!) skvrny barvami ze setu LC....
...tuto vrstvu pak nastříkáme lekem na vlasy. To bude ta vrstva, kterou budeme trhat...
 
...navlčeným štětcem, párátkem... Vybraná místa můžeme i domalovat;....

... světlá čárka, bod, pak dotvoří dojem hloubky. Druhou polovinu destičky si necháme na příště :)...

Při nepatrně větší pracnosti lze vytvořit dostačující základ rzi pro další patinovací kroky. (Model: Komatsu; 1/48; 2011)

Shrnutí:

  • jednoduchá a nenáročná metoda
  • věrně působící výsledek i bez dalšího patinování
  • relativně levná a nemusíme čekat na výsledek

8/10



2 komentáře:

  1. Pěkný a názorný článek. Cyhbí pouze fáze nástřiku vrchní barvy na vrstvu laku.

    OdpovědětVymazat
  2. Však on to rozepíše jak ho znám, bude druhé pokračování s dvěma vrstvama vrchního laku, potom další díl s pigmenty a někam ještě vecpe tensochromy :)

    OdpovědětVymazat