pátek 26. října 2012

Trpaslík Bjorn aneb Na co si dát pozor

Ve svých příspěvcích na téma Finecast jsem na tom, co nám začala nabízet (jinou volbu stejně nemáme) firma Games Workshop pod tím, co si představuje jako skoro revoluci v oblasti resinových figur. Napsal jsem tenkrát něco ve smyslu, že kvalita sculptu výrazně převyšuje zpracování. 

Asi před měsícem se mi dostala do rukou figurka, která mě donutila si přiznat, že se dá najít na trhu i figurka, která svým zpracováním je ještě mnohem horší než Finecast. Nevím, zda se jedná jen o záležitost jednoho kusu. Nemyslím si to, ovšem nemohu to jinak dokázat. Co však rozhodně vím, je to, že se mi tato figurka hodí perfektně na to, abych na jednotlivých odlitcích ukázal názorně to, co je myšleno konkrétním nedostatkem.

Touto figurkou je figurka trpaslíka od polské firmy Micro Art Studio - something small from Poland. Tedy něco malého z Polska. Čestně musím prohlásit, že ty chyby jsou tak velké, že by je po hmatu musel poznat i slepý český král Jan Lucemburský.

První pohled


 Bezprostředním důvodem pro zakoupení této figurky, která se prodává v blisteru, tedy je vidět, byla skutečnost, že jsem nejprve na internetu nalezl fotografii postavené a nabarvené figurky. Skutečnost, že figurka je ve velikosti 70mm však znamená, že všechny nedostatky bude třeba odstranit, protože zkrátka vidět budou a výrazně by rušily.

 Protože se jedná o trpaslíka, tedy bytost z mýtů a pohádek, nebudu nijak hodnotit anatomickou správnost figurky. Bylo by však poměrně komické, kdyby trpaslík udělal pár kroků. Co se mi však příliš nelíbí, tak to je  z mého pohledu až příliš vyboulená kulová čočka na zaměřovacím dalekohledu na pušce. To však půjde opravit snadno. Stejně jako špatné zahloubení ústí hlavně.

Co si však dá nejvíce práce, to bude úprava očí, protože to, co má trpaslík v lebce, mi přijde jako nějaká pomsta šíleného čaroděje. Nebo je snad má takové proto, aby neviděl, jak vlastně vypadá. Příliš se mi nelíbí ani rostlina, která obepíná truhlu s pokladem. No nebo jen truhlu, protože co je v ní, to se nikdy nikdo nedozví.

Celkově se dá říci, že trpaslík vypadá poměrně originálně. Ovšem vzhledem k očím bych podobnou figurku nedoporučoval začátečníkům a ani mírně pokročilým. Co však nalezneme v blisteru, pokud ho otevřeme? Čtěte dále.

Druhý (bližší) pohled

Po otevření blisteru se na stůl vysype šest dílů. Tedy vlastně pět, protože tím šestým je podstavec.


Na těchto dílech z zeleno-šedého resinu nalezneme tolik nedostatků, že vyjmenovávat je všechny by byl sice zajímavý úkol na dlouhé zimní večery, ovšem dopředu říkám, že je to jen ztráta času. Proto jsem si udělal seznam pěti hlavních nedostatků a pro snadnější orientaci jsem je označil čísly. Jsou to přesně ty nedostatky, na které si dejte pozor, pokud figuru kupujete. Střízlivě zhodnoťte, zda je dokážete odstranit. A pokud ne, figuru určitě nekupujte. Tedy:

  1. Posunutá / přesazená forma  - tato chyba je snad tím nejhorším, co se může stát. Jde totiž o to, že během odlévání dojde k posunutí formy, případně její jednotlivé části na sebe řádně nedolehnou - zde můžete vidět oba případy.  Naštěstí se zde nestalo to, že by místo, kde se části formy spojují, bylo na tak špatném místě, že by šlo chyby velmi špatně, případně vůbec, odstranit. Pokud se někdy setkáte například s tím, že viditelný šev formy je například přes obličej, rychle ruce pryč! V tomto konkrétním případě bych řekl, že z velké části za nedostatky může skutečnost, že forma je již stará.
  2. Chybějící detail - stává se, že díky zmíněném špatném stavu formy, nekvalitní práci toho, kdo figurku odlil, případně se sejde vše dohromady, dojde ke špatnému odlití. Tedy že chybějí například nýty na brnění, je špatně - popřípadě vůbec - odlitá celá část ruky apod.. Složitost opravy pak záleží na typu poškození. Chybějící nýty se doplní poměrně snadno. Chybějící část ruky se musí buď domodelovat, případně je to důvod pro reklamaci.
  3. Špatná textura povrchu - další věc, která ukazuje na špatnou formu. Případně tedy odfláknutý master. Zde konkrétně dřevo na pušce nevypadá  jako dřevo. Ani jako - což asi má být - hladce vyleštěné dřevo.
  4. Bublinky - pokud se použije nekvalitní resin, případně je odlitek příliš velký a během odlévání se nepoužije například vývěva, dojde k tomu, že v resinu se vytvoří bublinky, které v něm zůstanou i po jeho vytvrzení. Pokud zůstanou v něm, je to skoro jedno - pozor při broušení, protože by se mohl povrch propadnout! Pokud však zůstanou na povrchu, povrch bude vypadat jako povrch Měsíce. Tyto díry a dírky je třeba pečlivě vytmelit. 
  5. Viditelný šev formy - tento nedostatek jsem již blíže popsal u bodu 1. 
Doufám, že jsem žádnou podstatnou chybu nevynechal. Myslím, že na této figurce jich je tolik, že by tu měla být zastoupena každá kategorie. Přesto musím říci, že doufám, že v sobě najdu tolik síly a času, abych se do figurky někdy pustil. Zkrátka se mi líbí. Vím však, že začátečníka by spolehlivě odradila. Ve fotogalerii si pak sami prohlédněte chyby, které jsem popisoval. Figurku neřadím do kategorie 'nepostavitelné', ovšem velmi se jí blíží.









Plášť, přebytečné nálitky je nutné pečlivě odřezat.



Jako figurku pro začátečníky (i středně pokročilé) bych podobnou resinovou figurku rozhodně nedoporučoval. Těm bych naopak doporučil nějakou figurku plastovou. Ty jsou v současné době již tak kvalitní, že mohou směle soupeřit s figurkami z resinu. Na ty nejlepší kvalitou sice ještě nedosahují, ovšem ono '...hlavu (figurky) jsem vyměnil za resinovou...' je zbytečný luxus, pokud nestavíte figurku na nějakou soutěž. Jenže o tom zase až někdy příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat