čtvrtek 25. října 2012

Freehand - použití mřížky

Pokud se rozhodneme pro nějaký složitější tvar, který budeme chtít namalovat, je velmi pravděpodobné, že se rozhodneme pro okopírování nějaké předlohy. Za předlohu si můžeme vybrat cokoli, co nás zaujme. Tedy jak nějaký obrázek, fotografii, či vlastní dílo. 



Protože budeme obrázek chtít přenést na členitý, případně již částečně namalovaný, povrch, jako nejlepší je použití mřížky. Tato metoda se poměrně běžně používá v klasickém malování. Je poměrně jednoduchá, nenáročná na pomůcky a umožňuje pořízení stejné kopie, menší i větší. Protože budeme malovat figurku, budeme pořizovat kopie velmi pravděpodobně menší. Abychom se však naučili touto metodou pracovat, je pro začátek lepší se do nějakých miniatur příliš nepouštět a nedělat si práci těžší, než je. 

Výběr vhodného motivu

Jak jsem již řekl, je jen na nás, jaký motiv si vybereme. Pokud si nechceme zbytečně znechutit práci, doporučuji pro začátek něco jednoduššího. Zde bych rád poznamenal, že například obyčejný kříž - častý heraldický motiv - není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je to proto, že je to osově souměrný motiv, na kterém je jakákoli chyba ihned patrná i pro někoho, kdo vůbec není sběhlý v heraldice, resp. středověku.

Žlutý kříž (vlevo) jsem maloval právě 'od ruky', tedy jako free-hand, zato bílý kříž vpravo jsem namaloval pomocí masek. V obou případech bylo nejtěžší dodržení správné souměrnosti. Právě proto si myslím, že kříž není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát.

Jako demonstraci pro předvedení metody přenášení obrazu pomocí mřížky, jsem si vybral draka z knížky 'Dragon Art' - snad vyšla i v češtině, nevím. Snažím se sbírat různé náměty. A to jak celé knihy, tak třeba jen jednotlivé fotografie a obrázky. A jde-li to, namaluji si i kopii.

Vlastní postup

Nejprve si původní překryjeme mřížkou. Mřížku na obrázek nikdo nemaluje, ale použije mřížku na průhledné fólii. Mřížku si můžeme buď přímo namalovat - pak je důležité, abychom měli permanentní popisovač, protože mřížky se budeme dotýkat, navíc nechceme poničit předlohu. Mřížku si také můžeme vytisknout na průhlednou fólii, která je určená pro tisk v tiskárně. Nejlevnější způsob - ale přitom zcela dostatečný - je ten, že si na acetátovou fólii mřížku sami vhodným nástrojem sami vyškrábeme (například hrotem kružidla apod.). Je jen důležité příliš netlačit na nástroj, protože by se mohlo stát, že fólii rozřežeme. Mřížku můžeme samozřejmě i koupit v obchodě s výtvarnými potřebami. Je však na každém, zda by to udělal. Pokud už byste si ji kupovali, pak si kupte jen mřížku s bílými tenkými čárami. Ty totiž na běžné tiskárně nevytisknete a narýsovat hustou pravidelnou síť na průhlednou fólii také nemusí být až tak snadné. 
 

 Jakmile máme mřížku na průhledné fólii a vybrali jsme si hodný motiv, přiložíme na něj mřížku a zafixujeme. Já to dělám tak, že použiji dvě svorky a znemožním tak pohybu mřížky. Zároveň tak ochráním i původní zdroj obrázku. Je možné si pod svorku dát i kousek papírku, protože pak máme jistotu.


Nakonec si narýsujeme mřížku na místo, kam budeme obraz přenášet. Já v tomto ukázkovém příkladu přímo použil čtverečkovaný papír, protože v našem případě není potřeba se striktně držet předlohy - jde nám jen o co nejpřesnější tvar - navíc není cílem namalovat celý obrázek. Stejnou mřížku si můžeme namalovat například na štít, kde budeme chtít obrázek mít. Já jsem tak postupoval i při malování žlutého kříže. Tam je jen třeba pamatovat na to, že podklad štítu je třeba vystínovat již před vlastním malováním, protože pak již to nebude možné. 

V případě ukázky jsem přenesl obrázek draka z knížky právě na ten papír, abyste viděli, jak tento postup probíhá. 

Pro případ, že tuto metodu znáte, pak berte prosím v potaz, že jsem se ji tu snažil přiblížit hlavně těm, kteří se něčeho podobného zbytečně obávají a třeba vůbec nevěděli, jak něco podobného namalovat. Žádná věda to není, jen je třeba si to prakticky vyzkoušet.  Jenže to je již na každém.

Překopírovaný obrázek. Nejvhodnější je tužka HB, protože se nerozmazává a snadno se dá vygumovat.










Žádné komentáře:

Okomentovat