středa 31. října 2012

Figurky z plastu... má to vůbec cenu?

Jak si tedy figurky z plastu vedou v porovnání s konkurencí? Tedy s figurkami vyrobenými z resinu a bílého kovu? Předně je potřeba říci, že průměrná figurka z plastu se svou kvalitou nevyrovná průměrně zpracované figurce z výše uvedených materiálů. Na druhou stranu je potřeba říci, že kvalita plastových figurek, tedy plastových modelů obecně, se velmi zvýšila. Výrobci plastových modelů (nejen tedy Tamiya, Dragon, Revell, Airfix a další) se snaží své výrobky zlepšit. A daří se jim to. Zde je však třeba dát velký pozor na to (slušný a dobře informovaný prodavač je zcela postačující zdroj informací), aby se nejednal jen o přebal stavebnice třeba až někdy ze sedmdesátých let. Firmy - zejména teď narážím na firmu Tamiya - toto dělají s tím, aby snížily náklady a vyčerpaly do posledního kousku formy, které již mají. Bohužel zejména v oblasti figurek jsou ty figurky, jejichž formy vznikly před desítkami let, pravou noční můrou. Takže pokud si někdo chce postavit svou první figurku, rozhodně by se měl vyhnout právě podobným (obdobně kvalitní pak bývá i samotný model, ovšem to je jiné téma). 

Výrobce se sice snaží poškozenou formu (to je daň času, berme to jako fakt) vyčistit a upravit tak, aby byla dále použitelná. Ovšem když nějaký detail nebyl vyroben, tak ho na modelu figurky prostě nenajdeme. Někdy se dokonce může stát, že se výrobce ani příliš nesnaží o to, aby formu vyčistil a případně opravil. Jak to pak vypadá, to jsem již popsal na figurce trpaslíka Bjorna.  Na toto si opravdu dávejte veliký pozor a nejste-li si jistí (například stavebnici neznáte, nemůžete si ji prohlédnout), raději si kupte něco jiného. 

Figurkáři také celkem běžně - pokud si figurku přímo - sami neudělají - alespoň nahradí hlavy, případně i ruce - odlité z resinu. Ty opravdu bývají mnohem kvalitnější a na figurce je to ihned znát. Mohu však říci, že pokud se nechystáte na nějakou soutěž, případně se učíte figurky malovat, nebo prostě nemáte tak přísné měřítko, bohatě vám bude stačit i to, co najdete v krabičce. 

Já jsem se rozhodl to vyzkoušet tak, že jsem v neděli začal malovat sovětského lovce tanků ze stavebnice firmy Zvezda. Měřítko 1/35. Tedy vojáka, který má na vodítku psa protitankovou náloží. Psa jsem ještě nenamaloval, ovšem vojáka již skoro ano. Byť má poněkud prkenný výraz (nevím, jak dalece je to způsobeno mnou), ovšem na druhou stranu bych řekl, že je dostačující. Ještě mi zbývá vymyslet nějaký menší podstavec. Stavebnice je z roku 2009. Tedy sice žádná stará věc, ovšem novinka tohoto roku to také není. Její nespornou výhodou je nízká cena, takže každý může bez obav třeba zkoušet malovat nejen svou první figurku. Detaily a ztvárnění látky obecně sice postrádá ostré detaily a přechody, ovšem to opravdu není na závadu. 

Další výhodou pak je, že součástí modelu (většinou tak 3-4 figurky + jejich výbava) je to, zde je i návod, jak mají být figurky vybarveny. Dostačující velmi často bývá i barevný obrázek na krabičce. 


Výhody levných (cena asi tak do 300,- Kč) figurek:
  • v krabičce je více než jedna figurka
  • ceně odpovídající zpracování; tedy žádná sláva, ovšem na druhou stranu ani nic, zač by se musel člověk stydět
  • barevný obrázek na krabičce
  • rozhodně se dá sestavit poměrně věrně vypadající figurka
  • ideální pro ty, kteří chtějí mít slušnou figurku nejen do začátku svého malování figurek
  • ve stavebnici, kterou jsem si vybral, byla i poměrně věrně zpracovaná puška Mosin-Nagant
Nevýhody
  • plast má své limity
  • detaily nejsou vždy tak ostré, jak bychom očekávali - například kožené řemeny apod.

 

Gen2 (Dragon)

Figurky Generation2, které zavedla před lety do výrobního programu firma Dragon, řeší do značné míry nedostatky, na které jsem poukazoval v předchozích řádcích. Za vyšší cenu (asi tak 400,- Kč a více) dostaneme do rukou již opravdu kvalitní figurky. Jejich kvalita spočívá zejména v tom, že figurka je rozdělena do více částí a jsou proto kvalitněji odlity. Navíc jsou zde samozřejmostí i další doplňky, mezi které patří jak velké množství výbavy (zbraně, brašny, granáty a další munice), tak i leptané díly. To s sebou sice přináší vyšší nároky na modeláře, ovšem zlepší se tím výsledek, navíc je jen na nás, zda je použijeme.



Multipose Figures od Airfixu  

Tyto figurky od firmy Airfix jsou letité. Ovšem jestli existuje výjimka potvrzující pravidlo, tak toto je přesně ten případ. Bez mučení musím přiznat, že jsou to ty nejlepší plastové figurky, jaké jsem kdy viděl. Bohužel mám doma jen jeden jediný set. A to totiž britskou pěchotu z druhé světové války. Ten důvod není ani tak v tom, že by se jednalo o nějakou ohromující kvalitu. To ne, řadí se do první kategorie, o které jsem mluvil. Naprosto úžasná je u nich jiná věc - totiž skutečnost, že jsou tzv. multipose (tedy volně přeloženo jako 'umožňující libovolně sestavit') z nich dělá perfektní volbu pro ty, kdo si budou chtít vyrobit svou vlastní figurku. Nejde tak ani o hlavy a ruce (použít jdou, ovšem resin to opravdu není). Jde o to, že v krabičce je figurka vojáka s řádným vybavením. Tedy opět zbraně, výstroj... A to navíc ve velmi dobré kvalitě doslova za pár korun. Multipose figurky bohužel z českého trhu zmizely a byť se forma Airfix vrátila na trh poté, co prošla klinickou smrtí, tak tyto figurky v nabídce nemá. Sice jsem zaslechl i zvěsti o tom, že se vrátily, mají vrátit, jenže zatím jsem je nikde neviděl. Je to velká škoda, protože jestli skulptoři používali pravidelně díly některých stavebnic, tak to byly právě tyto stavebnice. Kdo si je tedy může sehnat a ví, že by je využil, tak ať rozhodně neváhá. Já jsem rád, že jsem sehnal právě ty Angličany, protože na to, abych si udělal figurku Čechoslováka od Tobruku, mi to, co mám doma, bohatě stačí.

A to nejlepší na konec: tyto figurky jsou v měřítku 1/32. Tedy 54mm...


Civilisté

Protože ne každý by si namaloval figurku vojáka, tak dobrá zpráva je, že sehnat se dají i plastové figurky civilistů. Platí o nich to, co jsem popisoval dříve. Ovšem až na to, že jsou to figurky civilistů.

Nejčastějším měřítkem je pak měřítko 1/35. Ovšem plastové figurky se vyrábějí i v měřítcích 1/72; 1/48; 1/32; 1/16.... Jejich opravdu velikou výhodou je cena. Navíc nabídka těchto figurek se rozrůstá a po všech zkušenostech, které mám již za sebou, bych plastové figurky doporučil. Rozhodně jsou mnohem lepší volbou než kopie, které jsou sice také levné, ovšem kvalitou zpracování jsou velmi často někde úplně jinde. A to neříkám jen proto, že kradené kopie figurek mi více než vadí. 

Plastové figurky Games Workshop

Na samotný konec tohoto příspěvku bych se ještě rád zmínil o plastových figurkách Games Workshop. Je na nich místy (záleží na figurce) patrné zjednodušení - snad proto, aby šlo figurku odlít. Ovšem je na nich patrné také to, že firma GW již práci s plastem poměrně zvládla.  Jediným velkým nešvarem plastových figurek od GW jsou jejich ceny. Ovšem to má spíše co dělat s cenovou politikou firmy, než s plastem samotným. Mimochodem plast je temně šedý a mohl by být trochu tvrdší. I tak se však dobře opracovává. Figurky jsou velké (malé) 28mm.


Žádné komentáře:

Okomentovat