čtvrtek 22. prosince 2016

Velký test sochařských hmot Bees Putty - Srovnávací test







Ahoj všem



Vítám Vás u velkého testu modelářských hmot Bees Putty. Nepíšu polymerových, protože i když o jejich složení nic nevím, z mnoha informací se zdá, že o polymerovou hmotu zřejmě úplně nepůjde. Ať už je to jak chce, Bees Putty je ale s polymery rozhodně srovnatelná, mnoho vlastností této hmoty je totožných s polymery, a proto si myslím, že není problém ji postavit do řady k nim. Ostatně základní verzi Bees Putty jsem již zahrnul do prvního testu polymerových hmot.

V dnešním díle testu se budeme soustředit právě na Bees Putty. V současné době výrobce nabízí čtyři verze, které se liší především tvrdostí samotné modelovací hmoty, přičemž čtvrtá, nejtvrdší hmota (Xtra) se liší i doporučenou teplotou vytvrzení a také pevností a tvrdostí po vytvrzení.Všechny čtyři hmoty můžete v ČR tískat v e-shopu firmy Decodance


Bees Putty Plastic 

nejměkčí hmota, doba tepelného vytvrzení cca 30 min. při teplotě 110°C

(Již testováno) 


Bees Putty Plastic Firm 

tvrdší hmota, doba tepelného vytvrzení cca 30 min. při teplotě 110°C



Bees Putty Plastic Summer Firm 

tvrdá hmota, doba tepelného vytvrzení cca 30 min. při teplotě 110°C



Bees Putty Plastic Summer Firm Xtra –

nejtvrdší hmota, doba tepelného vytvrzení cca 30 min. při teplotě 140°C. Po vytvrzení výrazně pevnější a tvrdší, než ostatní typy nebo jiné polymerové hmoty.



Způsob testování v dnešním díle bude totožný s prvním velkým testem, koneckonců je to jeho pokračování, proto zde nebudu zdlouhavě opakovat celý úvod a pro případné nové čtenáře doporučuji pročíst si první díl velkého testu polymerů, případně, pokud vás zajímají polymerové hmoty, tak i ostatní díly; jejich odkazy naleznete pod úvodním obrázkem tohoto testu. Dnes jen připomenu pár drobností a jednotlivé oblasti, na které jsem se v testování zaměřil.

Základ modelovaných struktur jsem (stejně jako u prvního testu) vytvořil otiskem z formy,...




 díky čemuž jsem získal čtyři stejné základy testovacích skulptů (2x2 cm).




   A tady je původní návrh toho, jak budou vypadat skulpty.





Aspekty určující výsledné hodnocení:


  • Náročnost dosažení stanoveného výsledku
  • Modelovatelnost a subjektivní vnímání samotné práce s hmotou
  • Vhodnost použití hmoty k jednotlivým aspektům skulptorské práce (draperie látek, anatomie, detaily, kroužková zbroj, atp.)
  • Přilnavost materiálu k podkladu
  • Možnosti vyhlazování povrchů a míra náročnosti provedení vyhlazování

Pár slov k hodnocení

Ačkoli jsem u prvního testu používal rozsah hodnocení v pětiprocentních skocích (hodnocení 80%, 85%,90%), nyní už s tímto přístupem nevystačím. Nepočítal jsem s tím, že narazím na hmotu tak kvalitní, jako je BP. Byly tedy dvě možnosti, jak k dnešnímu testu přistupovat. Buď jsem mohl snížit hodnocení dříve testovaným polymerům (což jsem nechtěl, protože dle mého náhledu toto hodnocení odpovídá), nebo v tomto testu hodnotit v jednotkách procent a hodnocení samozřejmě odvodit od původního testu a průběžně poměřovat s kvalitou v něm testovaných polymerů, což je cesta, kterou jsem se vydal.



Takže bez dalšího otálení pojďme na test.



Bees Putty - Plastic

(Toto testování proběhlo v rámci minulého testu, ale přenesl jsem jej do tohoto příspěvku, abyste nemuseli znovu proklikávat jinam.)



1) Náročnost dosažení stanoveného výsledku

   Dosažení stanoveného výsledku je u Bees Puty poměrně snadné. Látky i organické tvary zvládá skvěle a i když je hmota zdánlivě měkká pro vytváření jemných detailů, její konzistence modelování detailů i kroužkových košilí umožňuje ve větší míře než je tomu například u Prema.

90%


2) Modelovatelnost a subjektivní vnímání samotné práce s hmotou

   Výborná modelovatelnost a skvělý pocit při práci. Hmota svým názvem evokuje představu včelího vosku a konzistence i struktura vosk skutečně připomíná. Už dříve jsem měl možnost pracovat s modelářskými hmotami na bázi vosku (skutečného), a u Bees Putty mi připadá, jako by si brala to nejlepší z polymerových i voskových modelovacích hmot. Vosk v této hmotě opravdu není, tedy logika říká, že to tak je, ale pocit při práci i pouhý pohled jej prostě připomíná. Shrnuto a podtrženo, vynikající dojem.

95%


3) Vhodnost použití hmoty k jednotlivým aspektům skulptorské práce (draperie látek, anatomie, detaily, kroužková zbroj, atp.)
   Hmota se výborně hodí ke všem aspektům práce. Hmota je měkčí, takže u detailů a kroužkové košile bylo třeba postupovat velmi opatrně a s pečlivostí, nicméně hmota výborně drží ostré hrany, vytváří čisté linie a skvěle reprodukuje (například při použití skulptorských razítek).

90%


4) Přilnavost materiálu k podkladu

   Tohle je aspekt, který byl u této hmoty velmi zdůrazňován. Při různých příležitostech byla prezentovaná schopnost Bees Putty modelovat rovnou na drátěnou kostru bez nutnosti použít nějaký tmel jako základ kostry (většinou greenstuff, Magic Sculp nebo jiný modelářský tmel na epoxidové bázi), a také byla vyzdvihována přilnavost Bees Putty k podkladu. Proto jsem byl velmi zvědavý na výsledek testu. Musím, říct, že minimálně, pokud jde o přilnavost, pověst nelhala. Není stoprocentní, ale je velmi dobrá až vynikající. Dokonce i s malou vzduchovou bublinkou, kterou jsem záměrně uzavřel pod kousek hmoty, se Bees Putty chovala celkem bezproblémově a úpravou reliéfu nedošlo k deformaci povrchu a shrnování hmoty, jako se to stává u jiných polymerů. Přilnavost k povrchu má hmota i k jinak nepřilnavým materiálům. Např. z formy základního skulptu z pasty Siligum mi všechny obtisky z testovaných hmot vyklouzli čistě a bez problémů, jen Bees putty se k ní přilepil !!! Forma byla tak zalepená hmotou, že jsem udělal formu novou a musel jsem ji vytřít voskovým separátorem, abych mohl vytvořit otisk hmotou Bees Putty . Modelování na drátovou kostru jsem nezkoušel. (Testováno zvlášť, nikoli na samotném skulptu)

95%


5) Možnosti vyhlazování povrchů a míra náročnosti provedení vyhlazování

   Vyhlazování je bezproblémové, funguje docela dobře jak voda tak roztok vody a změkčovače. Dokonce i u vyhlazování štětcem lze použít jen obyčejnou vodu.Je sice třeba mít větší trpělivost, déle to trvá, ale odměnou je precizní vyhlazení bez jakýchkoli sebemenších stop vlasů štětce. Vzhledem k nízké tvrdosti hmoty je ale třeba pracovat jemně a precizně.


95%


Výsledné hodnocení hmoty Bees Putty – Plastic –  93%


6) Dodatečný aspekt modelování přímo na drátěnou kostru (nezapočítáno do celkového hodnocení)

   Ano, bees Putty nejen že umožňuje modelovat přímo na drátěnou kostru, ale zároveň je to velmi jednoduché a intuitivní. Je důležité nezanést nikde vzduch, což není nijak náročné. Hmota pěkně drží na drátku a díky své měkkosti můžete vcelku jednoduše přidávat další hmotu, aniž byste nějak zásadně deformovaly podkladový základ. Vynikající schopnost, byť já sám jí nebudu využívat. Umím si ale představit spoustu umělců, kteří ji nadšeně uvítají. Nicméně u komplikovanějších, strukturou povrchových detailů náročných skulptů, bych přeci jen doporučil pevný základ třeba z epoxidové hmoty. To však není popřením této schopnost a v tomhle bodu si základní verze zaslouží rozhodně plný počet bodů.

100%




Bees Putty – Plastic - Firm 




1) Náročnost dosažení stanoveného výsledku

   Absolutní bomba. Výborná schopnost vytvářet jak složité, detailní povrchy, tak plochy tvořené organickým zaoblením nebo jen rovinou. Perfektní držení hran, jednoduché tvarování výrazně snazší, než u Sculpey Firm, kterému tato hmota přímo konkuruje. Zajímavé je, že s touto hmotou bylo výsledku dosaženo rychleji a snadněji, než svého času se směsí Firmu a Bees Putty. Jednoznačně plný počet bodů.

100%


2) Modelovatelnost a subjektivní vnímání samotné práce s hmotou

    Naprosto skvělá modelovatelnost a opravdu skvělý pocit při práci. Ještě lepší, než základní varianta. Hmota i přes významnější tvrdost zůstává při modelování voskově vláčná a velmi příjemná, a to nejen na dotek, ale i při doteku zprostředkovaném nástrojem.

100%


3) Vhodnost použití hmoty k jednotlivým aspektům skulptorské práce (draperie látek, anatomie, detaily, kroužková zbroj, atp.)

   Díky tomuto aspektu je (podle mého názoru!) hmota vlajkovou lodí celé značky. Je možné ji využít k modelování úplně všeho, a to téměř bez kompromisů. Je pravda, že některé věci je lepší vytvořit z tvrdostních alternativ BP (proto při hodnocení musela 2 % dolů), ale vytvořit jde opravdu všechno, včetně detailů a i drobných dílů, pokud použijeme základ z pevnějšího materiálu. Mé nadšení nemá ekvivalent v jakémkoli pocitu z jakékoli jiné hmoty, kterou jsem kdy vyzkoušel.

98%


4) Přilnavost materiálu k podkladu

Byl jsem velmi zvědavý, jak dopadne Firm této značky. Samozřejmě se dalo předpokládat, že přilnavost k povrchu bude slabší, než u základní, měkké verze (což je také deklarováno výrobcem).Tento fakt se nakonec potvrdil, nicméně v rozsahu skoro až zanedbatelném ve srovnání jiných polymerlů a především Firmem od Sculpey. To znamená, že máme k dispozici hmotu, která má obdobnou tvrdost jako Sculpey Firm, má ale lepší modelovatelnost a také výrazně lepší přilnavost k povrchu. To z ní v mých očích dělá favorita, protože přilnavost je lepší, než přilnavost vítězné směsi z velkého testu - Bees Putty/Sculpey Firm

(Testováno zvlášť, nikoli na samotném skulptu)

98%


5) Možnosti vyhlazování povrchů a míra náročnosti provedení vyhlazování

   Vyhlazování je bezproblémové, funguje docela dobře jak voda, tak roztok vody a Sculpey změkčovače. Dokonce i u vyhlazování štětcem lze použít jen obyčejnou vodu. Je sice třeba mít větší trpělivost, trvá to opravdu dlouho, ještě déle, než u základní hmoty ale odměnou je i zde precizní a čisté vyhlazení. Velmi dobře funguje i vyhlazování pevnými nástroji nebo silikonovými štětci. Lze použít i White Spirrit, ale doporučuji s ním zahlazovat spíše vlasy, kožešiny, případně kožní vrásky a záhyby. Efekt rozpouštění je velký, proto používejte štětec po namočení lehce utřený do savé látky. Plochy a větší detaily vyhlazujte raději vodou.

   (Výrobce na svém Facebooku prezentuje vyhlazování pomocí vazelíny, které jsem nezkoušel – článek zde)

   Kombinací všech postupů lze dosáhnout skvělého hladkého povrchu. Díky tvrdší konzistenci jde vyhlazování dokonce lépe, než u základní hmoty, kde musíte být kvůli její měkkosti opatrní.

98%


Výsledné hodnocení hmoty Bees Putty – Plastic – Firm – 98,8 %


6) Dodatečný aspekt modelování přímo na drátěnou kostru (nezapočítáno do celkového hodnocení)

  Stejně jako základní hmota, i BP Firm jde modelovat přímo na kostru. I když tvrdost hmoty vyžaduje jistou preciznost, opatrnost, a paradoxně jemnost (když třeba u větších měřítek -54mm a výš - příliš tlačíte, hmota nemá oporu v pevném podkladu a začne uhýbat kolem drátu, i když se kolem něj nezačne „motat“, jako je tomu u jiných polymerů), i přes to je skoro zázrak, jak i tento typ hmoty je možné modelovat přímo na drát. Já sám jsem si už zvykl na výhody, které pro práci poskytuje pevná robustnější kostra, ale jednoznačně musím říct, že možnost modelovat přímo na drát tu je a je vynikající. I když této výhody já sám z mnoha důvodů nevyužiji, i pro to, že to neodpovídá mému pojetí práce, tak pokud vím, bývá tato schopnost BP hojně využívána.

90%




Bees Putty – Plastic – Summer Firm 




1) Náročnost dosažení stanoveného výsledku

   Vzhledem k vyšší tvrdost byla tvorba zkušebního skulptu o něco náročnější, což ale vyvážila vynikající vlastnost hmoty při modelování detailů. Přece jen to bylo ale náročnější. Paradoxně byla náročnost subjektivně asi stejná, jako při tvorbě skulptu ze základního typu BP, i když ve zcela jiných rovinách. U základní verze to bylo kvůli nižší tvrdosti, zde naopak.

90%


2) Modelovatelnost a subjektivní vnímání samotné práce s hmotou

   Modelovatelnost je pořád výborná, ale s tvrdostí hmoty trochu absentuje část velkého okouzlení dotekových vjemů prvních dvou typů. Není to ale nějak zásadní, konec konců důležitější je modelovatelnost, a ta je obzvláště pro jemnější skulpting výborná.

94%


3) Vhodnost použití hmoty k jednotlivým aspektům skulptorské práce (draperie látek, anatomie, detaily, kroužková zbroj, atp.)

   Musím říct, že z této hmoty lze vytvořit prakticky vše. Nicméně hmota je nejsilnější především v oblasti pevnějších tvarů, zbrojí, detailů atp. Bez větších problémů z ní můžete tvořit i draperie a organické tvary, i když na ty je lepší využít BP Firm. Ale vhodnost k použítí obecně na všechny aspekty mini-skulptingu mi i tak přijde o něco větší, než u základní BP.

93%


4) Přilnavost materiálu k podkladu

   Od začátku mi bylo jasné - takhle tvrdá hmota nemůže mít dobrou přilnavost. Byl jsem připraven na výsledek v intencích Firmu od Sculpey. A přišlo překvapení. Podle mého je Summer Firm pořád výrazně přilnavější k povrchu, než Super Sculpey Firm. Ano, přilnavost není tak dobrá, jako u předchozích verzí, ale pořád je velmi slušná. Platí zde (stejně jako u jiných těchto hmot) pravidlo nutnosti vyhnout se zanesení vzduchových bublin pod povrch hmoty, jinak je ale přilnavost pořád přítomná a v porovnání s konkurencí takto tvrdých a pevných hmot nesrovnatelně lepší.

90%


5) Možnosti vyhlazování povrchů a míra náročnosti provedení vyhlazování

Vyhlazování lze provést s vynikajícími výsledky, provedení je ale o chlup náročnější, než u předchozích dvou hmot. Tvrdost hmoty vyžaduje precizní přístup, větší tlak nástroje, a také eliminuje použití vody pro netrpělivé modeláře. Vodou totiž jde vyhlazovat i tento typ, ale délka uhlazování povrchu se už stává neúnosnou. O to, oč hůře se vyhlazuje vodou, o to lépe se vyhlazuje pevnými nástroji, což bylo celkem očekávané. Ideální jsou jak zubařská hladítka, tak silikonové štětce.

Ve výsledku lze dosáhnou velmi precizních povrchů, jen je to o krapet náročnější, než u předchozích dvou hmot.

94%



Výsledné hodnocení hmoty Bees Putty – Plastic – Summer Firm 92,2 %

6) Dodatečný aspekt modelování přímo na drátěnou kostru (nezapočítáno do celkového hodnocení)

Věřte nevěřte, i tahle tvrdá verze je modelovatelná na samotný drátek. Vyžaduje to už trochu víc zrušnosti a preciznosti, ale není to o moc složitější, než u BP Firm. Zírám…

85%





Bees Putty – Plastic – Summer Firm Xtra 




1) Náročnost dosažení stanoveného výsledku

   Vzhledem k nejvyšší tvrdosti ze vše hmot nabízených pod značkou Bees Putty měla být tvorba zkušebního skulptu ještě o trochu náročnější, než u předchozího Summer Firm, to se samozřejmě dalo čekat. U této hmoty jsem logicky očekával pokles v hodnocení, pokud jde o první posuzovaný aspekt.

   Další překvapení.

   Zkušební skulpt jsem vytvořil ve stejném čase a bez nějakého zvýšení obtížnosti, než u minulé hmoty. Zajímavé, a cenné zjištění pro budoucí práci s tímto materiálem.

90%


2) Modelovatelnost a subjektivní vnímání samotné práce s hmotou

   Tady už pokles byl, byť ne veliký. Ale tato hmota už je opravdu tvrdá. Pořád se s ní ale pracuje celkem dobře, a ani rozpracování a změkčení větší hrudky není nijak tragické nebo nepříjemné.

90%


3) Vhodnost použití hmoty k jednotlivým aspektům skulptorské práce (draperie látek, anatomie, detaily, kroužková zbroj, atp.)

   Tato hmota je opravdu výjimečná při skulptingu extrémních detailů a hluboce strukturovaného povrchu. Kdybychom ji hodnotili jen v této oblasti, jistě by získala 100%. Protože je ale náš test srovnávací, je třeba co nejvíce objektivně (je li to při subjektivních dojmech vůbec možné) posoudit rozdíly v obecné rovině a ocenit je patřičným bodováním. Přestože je z této hmoty možné vytvořit také vše, k některým úkolům se už vyloženě nehodí. Třeba rovné plochy ponořené mezi jiné detaily jsou extrémně komplikované, i když ne nemožné. Zkrátka, tato hmota je nejlepší pro vysoce strukturovaný povrch a detaily. I tak musím ocenit, že z ní lze modelovat vše, byť je to občas opravdu náročné. Pokud totiž požadujete pevný skulpt (po vytvrzení), bude Xtra jistě vaší volbou. Jak už jsem totiž napsal, Xtra má nejen vyšší teplotu tvrzení, ale po vytvrzení je také podstatně pevnější, než ostatní hmoty Bees Putty i jiné polymery. Proto je dobře, že z ní lze modelovat cokoli (sám jsem z ní vytvořil figurku v měřítku 32mm, bohužel ji zatím nemohu prezentovat).

85%


4) Přilnavost materiálu k podkladu

   Těžko posuzovat. Přijde mi, že přilnavost je naprosto srovnatelná s předchozí Summer Firm verzí. Pokud tam nějaký rozdíl je, nezaznamenal jsem jej

90%

5) Možnosti vyhlazování povrchů a míra náročnosti provedení vyhlazování

   Stejně jako u předchozího Summer Firmu, i tady lze vyhlazovat s vynikajícími výsledky, i když zase je to kvůli tvrdosti o něco málo náročnější, než u Summer Firm. Ale ne o moc. I tady tvrdost hmoty vyžaduje precizní přístup, větší tlak nástroje, a vodu se štětcem ani nezkoušejte, pokud si chcete zachovat příčetnost a klid duše. Místo toho použijte pevné nástroje, které to zvládnou perfektně. Ideální jsou i tady jak zubařská hladítka, tak silikonové štětce. I White Spirit je možné použít, opět ale doporučuji jen otřený štětec a výsledek ještě uhladit pevným nástrojem. Pevné nástroje totiž zvládnou vyhladit povrch až skoro do lesku. Ten sice po zapečení zmizí, ale ještě před zapečením Vám lesklá plocha spíše odhalí nepřesnosti povrchu a místa, kde je třeba vyhlazování ještě aplikovat.

   Ve výsledku lze také dosáhnout vynikajících výsledků, jen je to zase o kousek náročnější, než u Summer Firm.

80%



Výsledné hodnocení hmoty Bees Putty – Plastic – Summer Firm Xtra – 87 %

6) Dodatečný aspekt modelování přímo na drátěnou kostru (nezapočítáno do celkového hodnocení)

Tak tady už mi to hlava nebere, ale při namodelování na drát jsem nezaznamenal rozdíl mezi touto verzí Xtra a předchozí verzí Summer Firm. V tomhle směru Bees Putty fakt konkurenci nemá.

85%





Konečné srovnání


Bees Putty Plastic – 93%



Bees Putty Plastic Firm – 98,8%



Bees Putty Plastic Summer Firm – 92,2%



Bees Putty Plastic Summer Firm Xtra – 87%





Hodnocení účelem     
(Podle vhodnosti hmot ke konkrétním účelům)

   Tohle ale není vše. Hodně jsem přemýšlel o tom, jak nespravedlivé může být podobné základní srovnávání v obecné rovině. Při něm se nevyhnete zobecnění a zprůměrování. Protože každá z dnes (i minule) testovaných hmot má svá silná a slabá místa (krom BP Firmu, který snad žádnou slabinu nemá :) ) a jsou aspekty, při nichž je možné i těch (v testu) slabších využít se stoprocentní úspěšností. Proto ještě přináším hodnocení účelem. Prostě v následujícím textu ocením u každé hmoty to, k čemu se podle mého v oblasti miniaturního skulptingu hodí absolutně nejvíc a v čem by zcela jistě získala hodnocení blížící se 100%

Bees Putty Plastic

   Špičková pro jednoduché (nezdobené) draperie a organické (oblé, oválné) tvary. Taky na rovné plochy, které se nejsnáze vyhlazují. Vynikající pro modelování rovnou na drát. Díky perfektní přilnavosti se touto verzí výborně modeluje na vytvrzenou vrstvu BP. Lze jí modelovat i na nevytvrzenou vrstvu PB Summer Firm a BP Summer Firm Xtra (opatrně a s jistými omezeními i na nevytvrzenou vrstvu BP Firm)


Bees Putty Plastic Firm –

   Naprosto bezkonkurenční hmota, z níž lze modelovat vše. Někdy je lepší použít jiné tvrdosti BP, ale to nikoli pro to, že by to z Firmu nešlo, ale čistě a jen pro to, že použitím jiných tvrdostí se práce o něco zjednoduší.

Figurka z Bees Putty  Plastic Firm (hlava s čákou, šavle a hrot kopí z Magic Sculpu)


Bees Putty Plastic Summer Firm –

   Plátové zbroje, kovové části, některé hrubější detaily, kroužkové košile, lamelové zbroje. Výborně slouží v nevytvrzené formě jako základ, na který lze modelovat základní BP hmotou Plastic nebo i BP Firmem, aniž by se podklad zásadně deformoval. Pro tento postup je ale lepší vytvořit základ ze Summer Firm a před namodelováváním drobnějších detailů jej nechat několik dnů odpočinou. Hmota BP (stejně jako jiné hmoty) při nečinnost lehce ztuhne a je ještě pevnější, čímž ulehčí následné modelování další vrstvy z měkčích typů.


Bees Putty Plastic Summer Firm Xtra –

   Jemné detaily, zdobené látky, komplikované strukturované ( ve vrstvách modelované) detaily. Výborně slouží v nevytvrzené formě jako základ, na který lze modelovat základní BP hmotou Plastic nebo i Firmem, aniž by se podklad deformoval (i přes rozdíl v doporučené teplotě vytvrzování - více v bonusových dílech).




Poznámky k vytvrzené hmotě Bees Putty

   Po vytvrzení se Bees Putty chová velmi podobně, jako jiné vytvrzené polymerové hmoty, s jedinou výjimkou. I když je vytvrzená hmota zhruba stejně tvrdá, jako jiné polymery, je o něco méně křehká a zachovává si mírnou (ale opravdu jen mírnou) míru pružnosti. Díky tomu se například méně odlamuje v řezu, pokud je nanesena v tenké vrstvě na pevný základ (třeba na základní kostru z Magic Sculpu). Stejně jako u Polymerů přesto doporučuji u případného dělení modelu pilkou nebo řeznými nástroji (případně řeznými kotoučky) postupovat extrémně opatrně a s citem,  a používat vždy ostré nástroje.

   Pokud jde o tvdrost vytvrzené hmoty Bess Putty Summer Firm Xtra, ta se odlišuje od ostatních hmot. Je totiž mnohem pevnější, než ostatní hmoty BP nebo jiné polymery. Míra pevnosti se těžko definuje či přesně specifikuje. Hmota je výrazně tvrdší a pevnější než ostatní BP a polymerové hmoty, nedosahuje ale pevnosti vytvrzených epoxidových modelářských tmelů, jako jsou třeba Magic Sculp nebo Milliput. Podle mého odhadu je tvrdost Xtra někde na půl cesty mezi polymery a epoxidy.

   Jinak je hmota dobře opracovatelná i po vytvrzení, dá se brousit i leštit, pouze v případě ubírání hmoty odřezáváním pracujte velmi opatrně a používejte velmi ostrý modelářský nůž/skalpel.



Bees Putty –
Ucelený materiálový systém pro miniaturní skulpting



Ano, přesně to si myslím. Bees Putty je v komplexním hodnocení perfektní sochařský systém, s jehož pomocí je možné vyřešit prakticky jakoukoli sochařskou výzvu. Pro ty kdo nechtějí řešit podkladový základ kostry z Green Stuffu, Magic Sculpu nebo jiného epoxidu, přichází BP s možností modelovat přímo na drátěnou kostru. Pro ty, kteří (jako já) chtějí dál pracovat s pevným základem, přináší zvýšenou přilnavost k podkladu. Možností kombinovat různé tvrdosti na jediném skulptu dosahuje BP nevídané variability přístupů a řešení sochařských výzev, přičemž jednotlivé tvrdosti ve výsledku pokryjí kompletní materiálovou potřebu mini-skulptora. V neposlední řadě pak vynikající modelovatelností (především BP Firmu, ale i ostatních) přináší Bees Putty skvělé materiálové řešení pro miniaturní skulptory. Polymerové hmoty, které jsme testovali ve velkém testu polymerů, jsou obecně výborné sochařské materiály, ale Bees Putty je podle mého názoru přeci jen převyšuje. Jeho cena je sice vyšší (u nás 155 kč za 100 gramů - Decodance), zvýšená investice se však určitě vyplatí.



Poznámka : pokud jde o použití více typů Bees Putty na jediném skulptu, je možné do jisté míry použít s ostatními typy i hmotu Xtra, která má o 30°C vyšší teplotu  vytvrzování.  To je pak o něco složitější, ale nemožné to není (vyzkoušeno na figurkách pro projekt Great Battles). Blíže si tuto možnost probereme v bonusových dílech, které vám přineseme začátkem roku 2017.



Závěrem

Já osobně musím korigovat své vyjádření a rozhodnutí učiněné po původním testu polymerů. V tuto chvíli se Bees Putty stává hlavním a v podstatě jediným materiálovým systémem, který používám (plus epoxidové tmely použité na základy koster nebo podstavců, případně některých drobností). Medium Blend nejspíš dovyužívám pro modelování podstavců nebo zkušebních projektů, vše ostatní teď už ale svěřím Bees Putty. Super Sculpey Medium Blend je sice opravdu výborná hmota, ale Bees Putty jako komplexní ucelený sochařský systém je pro mne absolutním vítězem.



Tím tedy končí dnešní srovnávací test. Před námi jsou  bonusové díly, v nichž vám přiblížím vznik fantasy vinětky bitvy u Tirat Nanaaru (jde o  komerční projekt, u kterého se mi podařilo přesvědčit producenta k možnosti prezentovat tento projekt formou WIP v rámci tohoto testu, resp. jeho bonusových dílů). Než se tady potkáme u slíbených bonusových dílů , přineseme ještě pár trýznivých a vaši zvědavost burcujících Teaserů. No a začátkem roku  (přesný termín bude ještě upřesněn)  už ji uvidíte v plné kráse. V určený týden budete moci sledovat v našich  bonusových dílech vznik této epické vinětky.  Máte se na co těšit, jde o kompletní WIP náhled, počínaje přípravou projektu této výjimečné scény, přes průběh modelování, až po finální povrchovou úpravu a celkové dokončení podstavce. Pojal jsem to jako vyprávění, příběh o vzniku jednoho projektu, spíše než strohý popis činností. Vše bude doplněno velkými fotografiemi. Ve skulptorských částech oddělených od příběhu černým pozadím jsem přidal dodatky ve formě textu a obrázků k některým pracovním postupům, především ve vztahu k Bees Putty, jde konec konců o bonusy k testu právě této vynikající hmoty.

Takže zatím ahoj a těším se na setkání s vámi  u bonusových dílů.

  Cheers Borek

P.S. samozřejmě se zde do té doby ještě uvidíme u jiných článků :)

Žádné komentáře:

Okomentovat