čtvrtek 8. prosince 2016

Husitský válečník - Kdo byli boží bojovníci...

foto: www.knizniklub.cz
Povedená kniha plná zajímavých obrázků, které jsou navíc i docela povedené. Pro sculptora a i modeláře rozhodně doporučuji. V knize najdeme vedle kreseb i fotografie, které mají autoři Matěj Matuška a Jan Syka doslova z první ruky, protože se aktivně věnují rekonstrukcím života 15. století. Nejen tedy samotným bojovníkům, proto je část knihy věnovaná i tomu, jak se lidé patnáctého století oblékali a jak žili. Hlavním tématem knihy je pak velkolepá bitva u Ústí nad Labem, kde husité rozdrtili výrazně početnější vojsko německých žoldnéřů. 

An amazing book not only about 15th century warriors but also book about people who lived in these times. Many pictures and paintings can be found inside. Such a shame the book is only in Czech language but I have started buying books in English before I had known more than just words like (city of) 'London' and 'sea'. 😉


 Husitský válečník

 10/10
Počet stran: 168
Cena: 299,- Kč
 Kde koupit / Where to buy
Vydavatel / Publisher

PS: Po kliknutí na odkazy výše budete přesměrováni na stránky prodejce/vydavatel, kde najde i náhledy stran knihy.
NOTE: If you use the web adress reference (above) you can also look inside the book there.

1 komentář:

  1. Tak tohle je skvělá kniha, vůbec jsem o ní netušil, a už ji díky Tobě mám doma :). Zatím jsem ji nečetl, takže můžu hodnotit jen obrazovou část, a ta je fakt výborná. Přesně jak píšeš, kresby jsou velmi povedené a vypovídající, navíc velmi dobře podložené. Mnoho kreseb jsou rekonstrukce podle dobových obrázků, a tam, kde musel malíř sáhnout ke zobrazení něčeho, co na původní (většinou jednoduché) kresbě nebo rytině není přesně identifikovatelné nebo tam chybí, tak je hodně znát autorova znalost historických zbraní, zbrojí, oblečení, a vůbec všech souvislostí vojenských aspektů odívání a vyzbrojení. Moc dobrá kniha, která snad poprvé mapuje husitskou dobu velmi reálně, a husity představuje nejen jako vesničany s kovovým kloboukem a cepem. Akcentuje tu skutečnost, že zejména ve druhé polovině trvání Husitského hnutí již mnoho válečníků vlastnilo zbroj (i třeba v důsledku získání zbroje jako kořisti po vyhraných bitvách), že v řadách Husitů bojovali i šlechtici (většinou v jízdních oddílech, samozřejmě), a že armády Husitů se výzbrojí postupně vyrovnaly svým rytířským protivníkům. Tato kniha je opravdu celkem výjimečná a všem zájemcům o historii ji mohu vřele doporučit, minimálně po obrazové stránce je opravdu skvělá. Už se těším na textovou část. Neškodilo by více bitevních výjevů, pojatých třeba i o něco epičtěji, to je však jen drobná výtka, na kvalitě to knize jistě neubírá. No a já sám ji velmi využiji při tvorbě jednoho z projektů Great Battles, na což se velmi těším. Díky moc za sdílení, Lopee:)

    OdpovědětVymazat