čtvrtek 3. října 2013

EK Castings

Na prodejní výstavě e-day byli vedle vystavených modelů samozřejmě i prodejci. Jedním z nich byl i prodejce figurek z Ruska, možná Ukrajiny. Na tom až tak nezáleží. Zajímavější je, že nabízel kovové figurky ruské firmy EK Castings. Velmi pěkně vymodelované. Ostatně posuďte opět sami. Byť se jedná o figurky - alespoň tak mi přišly - určené primárně k přímému vystavení ve vitrínce, tak namalovat se rozhodně dají. Moc se mi líbí jak ztvárnění záhybů na látkách, tak i detailů zbraní a zbroje. Figurky poměrně věrně odpovídají anatomii lidského těla. Právě sem však směřuje i má první ze dvou výtek - totiž k provedení očí. U obou figurek. Protože však zbytek figurky vypadá tak, jak vypadá - tedy velmi hezky - nejsem si jistý, jak moc se právě zde sešlo zjednodušení s odlitím. Spíše bych však vsadil na ono zjednodušení, protože figurky jsou odlité opravdu velmi dobře. Navíc z jednoho kusu. 

EK Castings is new company for me, though it was established 1995. It is probably because the company is from Russia. Their miniatures are very beautifully sculpted and casted. I really like it! I think that first of all they are determined to be displayed but it is easy to paint them, too. I have just two reservations - one is in the eyes. It should be casted with more carefulness, I think. But I am sure it is easy to repair it and (then) paint it. So, finally, thumb up. 


Má druhá výtka pak směřuje k tomu, že je dost nejednoznačná velikost figurek. Podle informací na stránkách firmy (zatím jen v ruštině, což je poměrně limitující) je sice napsáno, že figurky se blíží velikosti 60mm. V případě dělostřelce tomu tak je - mimochodem stejnou velikost používá i (momentálně spící ?) firma JMD - jenže vlajkonoš švýcarského kantonu Uri je naopak ve velikosti 54mm. Snad drobný detail, jenže podle mého jen zbytečná nepřesnost. Je tedy možné, že dělostřelcem je nějaký Herkules své doby (snad aby lehčeji nosil kamenné dělové koule) a vlajkonošem nějaký alpský horský skřítek, ale přeci jen... Obě figurky mají totiž jinak velké (poměrně výrazně) díky. Rozhodně to nechápejte tak, že bych tu chtěl rozpoutat debatu o tom, zda na velikosti záleží, jenže v tomto případě ano. Vychází mi z toho totiž to, že dělostřelec je ve velikosti 60mm a vlajkonoš 54mm. To ovšem berte tak, že to jsou opravdu jediné dva nedostky, tedy spíše bych měl říci "nedostatky". Pokud někde na figurky od EK Castings narazíte, určitě se jich nebojte. Navíc při ceně 120,- za kus se opravdu vyplatí.

Size is second (and last) rebuke. As you can see gunner's size is (measured) 60mm from bottom to the eyes. The Swiss flag bearer's (Canton of Uri) size is 54mm. When you take a look at website of the company (just in Russian), you can read there something about sizes and I think all their miniatures should be the same size. Should be but they aren´t. Well, this is just very small rebuke.
 

These miniatures are just something between perfect and excellent. :-) So if you have a chance to buy them, don't think twice and just buy....




2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. súhlasím sú to velmi dobré figurky za smiešnu cenu,jediná nevýhoda je že mimo Ruska ich je problém kúpiť

    OdpovědětVymazat