neděle 6. října 2013

Raznice 3Detail AKA Czech Punch & Die Set

Jedno z největších překvapení pro mne bylo, když jsem konečně (po opravdu dlouhých letech hledání - jasně, něco to vypráví i o mé maličkosti, ale opravdu ne moc) nalezl prodejce, který měl to, co jsem celé ty dlouhé roky sháněl. Totiž raznici koleček, která je známější jako 'Punch & Die Set'. 

 I took me many years to find something what is (I believe) really needed in workshop of any sculptor, modeler... In Czech it is called 'raznice' in English it is known as 'Punch & Die Set'. 



Protože však nežijeme (osobně jsem tomu rád) v Číně, tak pokud si nějakou raznici od 3Detailu pořídíme, nezískáme kopii něčeho, co již existuje, ale přeci jen vylepšený model. Toto vylepšení je zdánlivě drobné, jenže když se nad tím zamyslíme, je naopak obrovské.

It isn't an ordinary copy of something you know (maybe because we don't live in China) but there one main small difference. Very big one, I think.


Pokud se totiž pozorně podíváte na fotografii, tak si jistě všimnete, že samotná tyčka, kterou vyrazíte požadovaný tvar je zbroušena do požadovaného průměru až na svém konci. To sice můžeme najít i dalších podobných vyrážečkách, ovšem rozhodně to není obvyklé. Díky tomu je však zlomení podobného nástroje velmi obtížné. Navíc se jedná o jeden kus, takže se není třeba obávat ani rozlomení nástroje.

One thing isn't very common. But thanks to it it's very hard to break the stick you push into the hole to set out the shape you're looking for. That's because the stick is abraded just on it's end. 




TIPY/TIPS

Je více možností, jak modelovat oči. Já používám tu, kdy jako základ vmáčknu do modelované hlavy oční bulvu (vlastně kulička). A protože oči jsou v hlavě většinou dvě, je takřka nutné, aby obě oční bulvy byly stejné. To je možné změřit, ale mnohem rychlejší je použití jakési odměrky, díky které je změříme velmi rychle. Právě k tomu používám odměrku, kterou jsem si vyrobil s plastové destičky. Oční bulvy jsou pak kuličky z dvousložkového tmelu (například Milliputu).

There are many ways how to sculp eyes. I use one of them - before I start sculpting eye, I push two small balls into the head to reprsent eyes. These balls are from the dry (and hard) Milliput etc..Both eyes should be the same.That wha I made very simple template to help me to find two small balls as quickly as possible. 



Ještě lepší je použití vyrážečky na výrobu knoflíků, cvočků na oblečení.... Právě zde je takřka neocenitelná. Navíc se nemusíme strachovat, že knoflík ztratíme. Stane-li se to, jednoduše si vyrazíme další. Podle sdělení výrobce by tloušťka použitého materiálu neměla být tlustší  než jeden milimetr. Pak hrozí, že se bude vyražený materiál bortit.

Pokud budeme používat polymerovou hmotu jako je Sculpey FIRM, resp. FIMO, musíme použít plechovou destičku, která vydrží teplotu v troubě. Plech z plechovek se použít dá, je ovšem příliš měkký a navíc není příliš vhodný pro zapékání. Z toho důvodu jsem si k vyrážečce vzal i hliníkovou fólii (obdržel jsem ji jako vzorek, ještě jednou díky prodejci).

Using Punch & Die Set is invaluable for making buttons, shoe-nails etc.. Without it it's almost impossible to make same shapes. Plus if we loose one button, there is nothing to be worry about - we just make another. Just remeber that the thickness should be less than one milimeter. 

If we are sculpting from an polymer clay such as SuperSculpey and/or FIMO, we must use some kind of metal foil. I reccomend you to use 3Detail foil because it is tested by the producer (- it isn't as soft as (for example) metal sheet from beer can).. 



V nabídce firmy 3Detail jsou ještě další užitečné výrobky, které jsou vhodné nejen pro stavitele plastikových modelů, ale najdou uplatnění i třeba u těch, kteří se věnují sculptingu. Jenže o tom zase až někdy příště. Stejně jako o dalších možnostech použití vyrážečky.

There are another products in the 3Detail company's list suitable not only for common model makers but even for those who prefere sculpting. So stay tuned not to miss those articles.

Kontakt / Contact

3DETAIL
Luboš Vaňha
Srázná 12
Jihlava  
58601


3Detail@seznam.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat