pátek 6. září 2013

Umělecké akrylové barvy a figurky - prakticky

Jak je již zvykem na tomto blogu, vyzkoušel jsem barvy i prakticky. Tento test bych mohl rozdělit na dvě části. V té první jsem se rozhodl namalovat celou figurku jen uměleckým akvarelovými barvami. Ve druhém případě jsem si pak plastovou figurku střelce od Games Workshop nejprve předmaloval akrylovými barvami Andrea - modrou a žlutou. Jakmile barvy zaschly, pro stínování jsem použil již zmíněné barvy Koh-i-noor. 

Making practical test is something... something like a base stone for this blog.  That's why I decided divide it into make two parts. First one is about painting whole figure and second is about painti acrylic art colours on previosly painted parts with common acrylic paints made for figure painters (I used Andrea paints). 

Price (lion) in our annual competition was great opportunity for first part of the test...
Protože pro náš klub každý rok připravuji jednu z cen, konkrétně lva, rozhodl jsem se právě pro to, že toho 'zneužiji' i pro potřeby blogu. Nutným základem je bílý podklad. Umělecké akrylové barvy opravdu špatně kryjí a mají tendenci propouštět spodní vrstvy. Není to rozhodně žádná chyba, naopak je to jedna z jejich základních vlastností.  Je však třeba s tím počítat. Pravda je i ta, že pro malování srsti a hřívy by se možná hodil tmavý podklad, černý. Jenže pro místa, která jsem chtěl mít světlá (oči) a až bílá (určitá místa na hlavě, hlavně čumák) byl naopak lepší bílý podklad. S výsledkem jsem spokojený, nejvíce mně překvapilo, že barvy mají velmi jemný pigment a tvoří velmi tenké vrstvy. Na druhou stranu bych ovšem použití jen těchto barev doporučil těm, kteří vědí, že budou muset projevit trpělivost a pracovat pečlivě. Závěrem tedy mohu říci, že nabarvit celou figurku jen uměleckými barvami rozhodně lze, ovšem lepší je přeci jen použít tyto barvy pro stínování. Více tedy k tomu ve druhé části testu.

Paint whole miniature just with acrylic art paints is possible. If you decide to do it so, I recommend to carefully prime it with white colour. The reason is simple - acrylic paints tend to let off lower layers so it is hard to cover dark colours. I was very pleased when I found out that it is really possible to paint the miniature just with these colours. But if you aren't sure how to mix colours and/or you aren't very patient person, this is not the best for you. Well, there is better way how to use acrylic art colours... 

Ve druhé části jsem tedy nejprve podmaloval tuniku a kápi figurky a teprve pro stínování / zesvětlování jsem použil umělecké akrylové barvy. Figurka není ještě zcela hotová, navíc pro znázornění kovu použiji metalické barvy - proto jsou některé části ještě černé. To stejné platí i pro kožený popruh. Ovšem již teď mohu říci, že jsem s výsledkem spokojen. Bez větší námahy je poměrně snadné figurku vystínovat a posunout ji přeci jen dále. Rozhodně to není tak, že bych figurku nějak odflákl, ale na druhou stranu necelá hodina práce se mi zdá i tak málo. Rozhodně vyzkoušení akrylových uměleckých barev doporučuji všem, kteří chtějí malování figurek posunout o další krok dále. Práce s těmito barvami je o trochu jiná, ale spíše jde jen o překonání zvyku. Rozhodně se nejedná o nic radikálního. Díky relativně nízké (přeci jen nula to není) ceně za základní sadu barev získáme barvy, ze kterých lze ve své podstatě namíchat libovolný odstín a tedy ve svém důsledku spíše můžeme ušetřit. Ovšem i tak jsou možnosti míchání barev takřka nekonečné. Protože se jedná o akrylové barvy ředitelné vodou, můžeme je míchat i s ostatním barvami, které jsou ředitelné vodou.


In this second part I applied acrylic paints on previously painted parts with blue and yellow colour. Although this is still WIP (metal parts are going to be painted, the leather belt is also unpainted - that's why these parts are still black) I can say I am very satisfied with it. It took me just about an hour to reach this state. Using colours like these save time and money, too. It's because you can mix these colours with every colour dilutable with water. There are almost endless ways how you can mix it. I really recomend it for everyone who wants to improve her/his painting miniatures. You can buy these colurs as set or buy each colour separately.

Žádné komentáře:

Okomentovat