středa 25. září 2013

Proporce lidského těla - poměry a drátěná kostra

Po delší době vám přináším první z několika příspěvků na stejné téma. O modelování lidského těla a jeho proporcích jsem již něco napsal, ovšem nyní jsem se rozhodl dát na blog nějaké příspěvky zabývající se vzájemnými poměry lidského těla a jednotlivými velikostmi. Protože velikosti 90 mm, 75 mm a 54 mm jsou dost veliké na to, abych nemusel nic složitě přeměřovat, rozhodl jsem se právě pro ně. Vlastně pro velikost 75 mm a ostatní je možné snadno dopočítat. Právě oněch 75 mm jsem si vybral za základ, tedy 100%. Daná velikost (tedy 54-75-90 mm) je vždy od chodidel k očím! Nikoli od chodidel k vršku lebky. Z toho důvodu připojuji i obrázek, kde jsem to zakreslil. A aby byl tento obrázek pro vás přínosem, zakreslil jsem do něj i rozměry hlavních velkých kostí. Tedy kostí ruky a nohy. Upozorňuji, že se jedná jen o relativní rozměry, protože na obrázku má být muž vysoký ve skutečnosti zhruba 180 cm. Na to je třeba pamatovat, pokud budete modelovat konkrétní postavu.

Here is another sculpting article. Now I decided to bring you something dedicated to human body proportions in favourite sizes - 54mm; 75mm and 90mm. It is easy to convert it because as the base (100%) I chose the 75mm body. It is important to remember it is a man tall about 180 cm. So if you will create a specific body and you will know the real size, do not forget to convert the sizes. To help you I marked length of main bones in leg and arm.



Při modelování výrazně pomáhá drátěná kostra, která je zakreslena na obrázku červenými čarami (kosti) a modrými body (klouby). Díky tomu se nám nestane, že bychom porušili anatomii. Po čase sice drátěnou kostru budeme, používat také, ale již jen jako oporu pro modelovací hmotu a již ne jako kontrolu anatomie. Na dráty naznačující kosti můžeme ještě namotat slabší drátek jako oporu. Hmota pak na kostře lépe drží. Není to ovšem podmínka. 

When you make a figure, it is good to use an wire manequin. For the first time it helps you to keep the anatomical sizes but lately (when you become an professional sculptor) you will use it just to simplify the process. If you reel thinner wire in the wire representing the bones, it can help you to fix the putty on its place.


Příště / next time:

Proporce lidského těla versus proporce fantasy postav / Human body proportions versus proportions of fantasy creatures. 

Žádné komentáře:

Okomentovat