sobota 18. května 2013

Nos

Byl jsem požádán o radu ohledně modelování nosu. Vůbec mi to nevadilo, naopak jsem byl docela rád, že mám další námět na příspěvek na blog. Jenže když jsem si začal připravovat podklady pro tento příspěvek, tak jsem zjistil několik problematických věcí. Velmi často to pak dopadne tak, že místo nosu vymodelujeme (namalujeme, ono to spolu docela úzce souvisí) něco, co jako nos příliš nevypadá.

tzv. Řecký nos
S nosem je ta obtíž, že vedle toho, že samotný nos vystupuje z plochy obličeje, i to, že lidé se od sebe navzájem liší i tvarem svého nosu. A jako každá věc, která souvisí s člověkem, je i nos něco, co každý dobře zná. Možná si netroufne nos vymodelovat, ale určitě pozná, když je nos vymodelovaný špatně. Možná vám ani neřekne, proč to tak je, ale zkrátka řekne, že ten nos je nějaký divný. Nos totiž velmi výrazně změní tvar celého obličeje. Dokonce až tak moc, že změní celý jeho výraz. Ovšem i tak je možné lidský nos zobecnit do té míry, že se již nebude zdát jeho ztvárnění těžké. Tedy doufám.

Když začnu konstatováním, že forem lidských nosů je asi 37, tak tím možná hodně z vás vystraším. To je však díky tomu, že se od sebe liší nos stejného člověka v závislosti na jeho věku. Přeci jen mu roste (mění se) lebka a tím i tvar obličeje. Samozřejmě mám na mysli právě narozeného kojence, který se právě narodil a stoletého člověka. O malých dětech nic příliš psát nebudu. Zabralo by to příliš mnoho místa. Mělo by stačit jen to, že dětská hlava je spíše kulatá a jednotlivé části obličeje ještě nemají takový tvar, jaký budou mít až se z dítěte stane dospělý člověk.

Stejně tak nechci ani psát o tom, že je rozdíl mezi mužem a ženou (byť o tom se zmíním) a jednotlivými lidskými plemeny (nechci používat slovo rasa). Přeci jen jsem v Evropě a tak si k popisu vezmu fotografii Evropana. Navíc Evropana ze středu Evropy. Protože když řeknu třeba 'Řecký nos', tak mám za to, že každý bude vědět, co tím myslím. Konečně fotografii můžete vidět sami. V tomto případě jde o to, že řečtí sochaři s tímto tvarem nosu znázorňovali vedle hrdinů a postav z mýtů a bájí i významné aristokraty. Šlo o to, že čelo (lebka) takřka plynule přechází v kořen a hřbet nosu. Podobné nosy (jako je ten na fotografii) patří k extrémům, ale jinak podobný tvar nosu není až tak velikou anomálií. Ovšem jak vypadá 'průměrný nos'.

Anatomie nosu

U nosu je důležité vědět to, jak vypadá. Pokud bychom zjednodušili uvedené číslo 37 forem lidských nosů, tak bychom se dostali k číslu patnáct. I to je poměrně hodně a řekl bych, že i nad možnosti tohoto příspěvku. Naštěstí i toto číslo můžeme zmenšit. Na tři. Byl to totiž Leonardo da Vinci, který definoval tři základní typy nosů. 

  • nos rovný
  • nos konkávní (vydutý; prohnutý směrem dovnitř)
  • nos konvexní (prohnutý; vypouklý směrem ven)

Nos totiž tvoří z jedné třetiny (až jedné poloviny, záleží na tom, o koho se jedná - viz. poznámka o věku) kosti nosní a chrupavky. A právě podle tvaru hřbetu nosu definoval zmíněné tři typy nosu. Opět se podívejte na obrázek,

Legenda k obrázku:

A - Kořen nosu. Setkal jsem se s tím, že někdo kořen nosu definuje jako místo, kde kost čelní, resp. nosní hrbol přechází v kost nosní. Většinou je tak označována celá kost nosní. 

Toto místo jsem tedy sice naznačil jen jako tenkou čárku a je proto až příliš zjednodušené, ale myslím, že pro představu je to to nejlepší, protože důležitější mi přijde (pro náš případ) hřbet nosu.

B - Hřbet nosu - ten je tvořen jak kostí nosní, tak i chrupavkou. Právě díky němu má nos takový tvar, jaký má. Osobně bych při modelování nejprve doporučoval modelovat tuto část co nejrovněji, protože na další typy nosů bude čas, jakmile zvládnete tento tvar.

C - Špička nosu (někdy se jí i říká 'hrot nosu'). Ta opět může mít různé tvary (kulatá, špičatá, skloněná, hranatá, zvednutá...). 
Pokud budeme modelovat špičku nosu, modeluje se většinou až poté, co jsme si vedle základního tvaru nosu (tedy vlastně hřbet nosu) naznačili obě dvě nosní dírky.

D - Křídla nosu (nozdry) - jejich tvar se opět mění podle toho, jaký tvar nosu modelujeme. Přesto je jejich základní umístění poměrně jasně definované (viz. dále). Odděleny jsou nosní přepážkou a kryjí nosní dírky. U velmi malých dětí jsou tím nejviditelnějším prvkem v jejich obličeji. 

E - nosní přepážka, je tvořena chrupavkou. Stejně jako nosní křídla. Pokud mluvíme o zlomenině nosu, pak tím myslíme kosti nosní. Z hlediska modelování/malování  je pak důležité vědět, že nos je poměrně členitý (dochází ke změnám v úhlech v napojení jednotlivých částí). Stát se to však může jen v místech, kde na sebe navazuje kost a chrupavka, případně chrupavka a chrupavka. 


Nos - boční pohled

Poměrně dlouho jsem hledal nějakou fotografii, kde by byl patrný tvar a umístění nosu z boku. Nakonec se mi nepodařilo najít žádnou takovou, kde by byl takový obličej, který by zobrazoval normální umístění částí obličeje (zejména tedy ústa a brada) na lebce. Nakonec jsem si řekl, že to vlastně vůbec nevadí, proto lidé jsou opravdu různí a je dobře, pokud si to vysvětlíme na příkladu. Tím je právě obličej na fotografii. 

Domaloval jsem na ni jak vodorovnou červenou čáru, tak i na ní dvě kolmé. Nebudu zabíhat do detailů, ale pokud by na fotografii byl onen 'normální' obličej, pak by zelené body (horní a dolní ret a brada) ležely takřka na jedné přímce. Protože tomu tak není, tak se díváme na obličej, kde je horní a dolní ret posunut dopředu. Mohlo by to být i opačně, tedy že by jak rty, tak i brada, ležely někde mezi oběma přímkami. Ovšem důvod, proč jsem sem tuto fotografii dal (i s popisem), je ten, že postavené nosu se vzhledem k očím a umístěním na lebce, příliš nezmění. Napsal bych opět, že se nezmění, ale to by mne jistě někdo chytil za slovo :-). 

Úhel, který nos svírá s lebkou je zhruba 30°. Opět jde o povšechný údaj. Jde však o to, že by neměl být tento úhel větší. Nos by pak totiž trčel z tváře. 

Nos vystupuje z tváře asi o 1,5 jednotky (viz níže).

Nos - čelní pohled

Stejně jako z boku, má i nos jasně dané umístění při pohledu zepředu. Nemyslím tím nyní nějaký deformovaný nos, ale takový stav, v jakém se i tento nos nacházel ještě ve chvíli, kdy k deformaci nedošlo.

Použil jsem pro to jednoduchý náčrtek, který jsem namaloval co nejjednodušeji. Dopředu také říkám, že existuje více možností, jak popsat proporce pro lidský obličej. Tento je navíc mužský, byť se tedy ženská a mužská lebka od sebe příliš neliší. 

Na tomto obrázku jsem použil čtvercovou síť souřadnic. Délka hrany jednoho čtverce se rovná jedné šířce oka. Hlava pak má na šířku 'pět očí' a na výšku očí sedm. Všimněte si, že nejširší místo na lebce není v její polovině. V polovině lebky naopak jsou umístěny středy očí a navíc je v místě, kde se tato úsečka  protíná s úsečkou dělící lebku na levou a pravou polovinu, vrchol pomyslného trojúhelníka, jejichž ramen se dotýkají jak nosní křídla, tak i koutky úst. Z toho plyne, že nos je ve svém nejširším místě kratší než ústa (od koutku ke koutku), ale je takřka stejně široký jako oko.. Výška nosu pak je rovna asi 1,5 násobku délky oka 
(= jedna jednotka). Tyto rozměry se dají poměrně snadno kontrolovat během práce a nemělo by se tak stát, vymodelujeme něco, co vypadá v lepším případě jako nos z jiné tváře.
Stejně tak ale na fotografii herce ze seriálu Bones (Sběratelé kostí) vidíte, že záleží na konkrétním nosu, který budete modelovat. Ovšem přesto jsou základy zcela stejné bez ohledu na typ a pohlaví.


Myslím, že pro dnešek bylo údajů až moc. Proto si na příště nechám druhou část, kde si vymodelujeme nos. Tedy modelovat ho budu já a vy na konci řeknete, že jsem ho vymodeloval špatně. :-) 

Zatím se mějte a já se budu těšit, že si přečtete i druhou část. Tam tedy budou spíše fotografie. 



2 komentáře:

  1. to je věda, já se vždy řídím fotografií modelovaného a to mi stačí, ale jste moc šikovnej ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den. Také dávám přednost fotografiím. Tenhle příspěvek jsem se snažil hlavně pojmout tak, aby někdo něco neopomenul nějakou důležitou část nosu, která když chybí, tak je ten nos zkrátka divný. To se týká i postavení nosu ve tváři. Tedy teď právě dělám jednu tvář, kde ten nos bude takový dost jiný (nemyslím toho skřeta). Jenže i tak se musím řídit pravidly.
    Jinak moc díky, jsem rád, že tenhle blog má smysl. To mi dává sílu pokračovat. Mějte se a jestli chcete svou práci ukázat, tak klidně pošlete mail na martin.skorepa ZAVINÁČ email.cz. Rád to dám na blog.

    OdpovědětVymazat