sobota 25. května 2013

Manta - hotovo

Ufff, manta je hotová. Ještě chybí její předělání na dřevěnou destičku - podstavec. To možná ani nebudu dělat já.

Byla to docela zajímavá zkušenost. Už proto, že jsem si vyzkoušel něco nového - podmořský svět. Navíc bez vody. Což je na jednu stranu docela divné, ovšem na druhou stranu to byla další výzva. Manta bude někde na stole, na poličce... to ani nevím. A musela tak být udělaná.

Musel jsem se vypořádat s tím, aby manta vypadala jako manta... hlavně ne jako pták. To by bylo ve chvíli, kdy bych zvolil šedou skálu. Tedy takovou, jaká je běžná kolem nás. Pískovou jsem ji dělat nemohl, protože netrvá dlouho a věci (mořské dno, vraky lodí...) se pod mořem velmi rychle mění, porůstají korály apod.. Navíc mořské dno je všelijak barevné, jen ne modré. Modrá je voda při pohledu z výšky, případně při pohledu ode dna. Nebo samotná voda. Proto jsem i udělal fotomontáž na prvním obrázku. Zvítězila tedy zelená barva.

Další důležitou věcí pak bylo to, aby na podstavci nebyl příliš velká hluchá místa. Ne náhodou jsou ultramoderní letadla udělaná tak, aby napodobovala svět zvířecí říše. Konkrétně tedy velké rozpětí, nepatrně kratší a velmi nízká. Řekl bych placatá.

Když jsem totiž nenabarvenou mantu zkusmo přiložil na špičku útesu, vypadala jako nějaký pták. Ačkoli jsem věděl, že manta má být pro někoho, kdo ví, kde manta žije, tak jsem musel zajistit i to, aby nepřipomínala letícího ptáka a někomu, kdo neví, co vlastně je zač. Z toho důvodu jsou na podstavci různé korály, jedna rybka a mořská želva. Jsou namalované tak, aby neodváděli pozornost od manty. Tedy žádně přehnané stínování, kde to naopak šlo, tak jsem se tomu vyhnul. Více jsem pracoval s laky. Na fotografii to moc vidět není, ale na mantu jsem použil lesklý lak ve spreji určený pro stavitele aut a motorek. Samotný útes je pak polomatným lakem aplikovaným stříkací pistolí a želva není lakovaná vůbec. Maloval jsem ji barvami Andrea, které jsou matná dost. Navíc jsou i poměrně světlostálé, takže jsem neměl potřebu lak používat. 

Hlavní stejně bude to, jak ji přijme budoucí majitelka. Snad dobře, na každý pád ji již přemalovávat snad nebudu. To by totiž znamenalo, že se poškodila při přepravě. A to bych vážně nechtěl. Mám-li to však nějak shrnout, tak práce mě bavila a zase to bylo něco nového. Navíc to vlastně bude první figurka, kterou jsem modeloval (a maloval) rovnou s tím, že 'půjde z domu'. 






2 komentáře:

  1. IMG http://ufopedia.csignal.org/usopedia/004.png

    OdpovědětVymazat
  2. Jo to byly doby... myslím když jsem hrál tuhle hru. Bylo by to docela dobré dioráma... sestřelená manta s ufony. Tedy spíše plechová vesmírná loď připomínající mantu. Samozřejmě s ufony :-).

    OdpovědětVymazat