středa 4. července 2012

Podstavce z odpadu - povrchová úprava - část druhá

Jediné, nač se mi hodí Actimel, je ...
Dalším způsobem, jak upravuji podstavce, je nalepení jemného písku. To je dobré zvláště ve chvíli, kdy je podstavec z takové hmoty, na které by barva nedržela. 


.... že jde snadno změnit lahvičku ve sloup.
Důležité je, aby na podstavci již byla nalepená vrstva papíru. Po jejím proschnutí - lepidlo nemusí být zcela zaschlé, ale je důležité, aby se papír nelepil na ruku při dotyku. Pak by se totiž trhal. 


Postupujeme tak, že na papír naneseme vrstvu disperzního lepidla a následně pak písek. To můžeme opakovat, kolikrát jen chceme. Platí, že čím více vrstev použijeme, tím více se tvar objektu začíná měnit. Můžeme tak vytvořit třeba i potopené předměty apod.. To již záleží jen na nás. 


 Ať se již rozhodneme jakkoli, tak je důležité na samotný závěr poslední vrstvu písku (případně materiálu, který používáme) zafixovat napuštěním velmi řídkého lepidla. Já používám Scenic Cement. Ovšem pokud silně naředíme jiné disperzní lepidlo, výsledek bude podobný. Ne tedy stejný, ale svůj účel splní. 

Podobný postup používám i pokud dělám povrch podstavců pod figurky. Po zaschnutí lepidla působí mnohem lépe, něž když jen na lepidlo písek nasypeme a pak ho obarvíme. Ostatně zkuste to sami, uvidíte.

Pokud si někdo chce jen vyrobit nějaký dekorativní předmět, ne figurku, může popsaný způsob použít také.  Možná bude překvapen, jak neotřele bude vypadat.


Bezprostředně po zalití nalepeného písku lepidlem - dokladem budiž bublinka lepidla Scenic Cement, která vzápětí praskla :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat